Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Vesna Dragojević: 'Dvije godine bez Olivera su mi prošle i brzo i sporo'

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Vesna Dragojević govori o dvije godine bez supruga, glazbene legende Olivera Dragojevića, sedmero unučadi koja joj uljepšavaju život i ovogodišnjem obilježavanju obljetnice u Veloj Luci

Izvor: Jadran Babić

Prije dvije godine, u ranim jutarnjim satima 29. srpnja 2018., napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih glazbenika, čovjek čije su pjesme, kao se navodilo u oproštajnim riječima, duboko utkane u DNK svakoga domaćeg čovjeka te svakog koji je prepoznao njegovu iskrenu emociju, jedinstvenu interpretaciju i živopisne priče u pjesmama o ljudskim sudbinama. Oliver Dragojević istinska je legenda domaće glazbe i šire, a toga dana kada je, nažalost, izgubio bitku sa zloćudnom bolesti, tužno su zvonila zvona Sv. Duje u njegovu Splitu, gdje je proveo najveći dio života, kao i u njegovoj rodnoj Veloj Luci. Nakon prvotnog šoka, brojni njegovi ljubitelji spontano su se počeli okupljati po trgovima i kaletama dalmatinskih gradova pjevajući njegove hitove, poznatije i one manje poznate pjesme, zapravo slaveći njegovu ostavštinu, lik i djelo.

Vesna Dragojević Izvor: Jadran Babić

Upravo ga je to krasilo kao čovjeka - iskrenost, neposredan humor, šarm i želja da mnogima pomogne, jer je poznato da je snimao duete s raznim pjevačima te nesebično sudjelovao u humanitarnim koncertima. Nakon Oliverova odlaska danima su se na radijskim postajama mogle čuti njegove pjesme, njegovi su se kolege s tugom i nevjericom opraštali od maestra, a među najdirljivijim oproštajima bilo je onaj Zlatana Stipišića Gibonnija na komemoraciji: - Jedan čovik je reka: “Oliver, čuvaj se, jer ako nam odeš ti i užge nam se Marjan, onda smo propali.” Meni je ova vijest bila ka da se užga Marjan. Oliver je, sve smo rekli, ništa nismo rekli. Reka je da je on na svome brodu i kapetan i sluga. Ja znam da je on mislio na svoj brod Marko. Ali mi znamo da je to istina u svim drugim segmentima života. I u njegovoj muzici i kakav je bio u društvu. Prvi, a za se uvijek zadnji. Ja bih želija reć svome kapetanu da je sve kako triba i da je sve ovo more samo za te - u suzama je istaknuo Gibo. Oliver, kako su tvrdili oni koji su ga dobro poznavali, nikad ne bi poželio tako veličanstveni ispraćaj upravo zbog njegova jednostavnog pogleda na život, a njegovi Splićani došli su na rivu, ‘zapalili’ Sv. Duju bakljama i nebrojnim brodicama ispratili ga u njegovo najdraže mjesto na svijetu - Velu Luku. Upravo se ondje ovih dana održava četverodnevna manifestacija u organizaciji Općine Vela Luka i Turističke zajednice. O čemu je riječ, objasnila nam je i Oliverova supruga Vesna.

- U Luci smo već mjesec dana, cijela obitelj. Svima nam je drago zbog ovih događaja za Olivera, sudjelovali smo tako što smo ustupili neke fotografije za izložbu ‘Oliver u Luci/Luka u Oliveru’, a odnose se na njegov život ovdje. Tu je i koncert ‘Trag u beskraju’ na kojem će pjevati Petar Grašo, Nina Badrić i Petar Dragojević. Lijepo će to biti - istaknula je Vesna, osvrnuvši se na posljednje dvije godine otkako nema Olivera. - Što da vam kažem? Prošlo mi je i brzo i sporo, na momente. To je neka konfuzija koju je teško objasniti. U početku sam ga sanjala, a sad ne sanjam ništa… Kad bih ga sanjala, cijeli bih taj dan bila nikakva, pa je možda i bolje. Jedan dan sanjala sam da pričamo telefonom, najnormalnije me zove. To je bilo tako stvarno. Nisu to ružni snovi, naprotiv, ali šok je buđenje - iskrena je rođena Dubrovkinja koju uveseljava njezinih sedmero unučadi.

Vesna Dragojević Izvor: Jadran Babić

- Luka je najmlađi, sladak je, baš se lijepo ubucio - govori o četveromjesečnom sinčiću Davora Dragojevića i njegove Karmen. Vesna nam je otkrila i dio svoje ljetne svakodnevice. - Kuham već 50 godina i malo mi je dodijalo. Što se mene tiče, jela bih nešto jednostavno. U mojem frižideru imate domaćih pomidora, malo sira, za sebe bih pripremala nešto zdravo i obično. To i volim. Ali s vremenom sam naučila brzo pripremiti i kompliciranija jela. Nisam baš neka ljubiteljica ljeta i vrućine pa jedva čekam da to prođe - smije se ova sjajna žena, posebno ponosna na nećakinju Ines Tričković, svjetski priznatu jazz glazbenicu koja će posljednje večeri s bendom također nastupati na manifestaciji za Olivera. Ines je 37-godišnja vokalistica, bez formalnoga glazbenog obrazovanja, ali talentom se iskazala u jazz krugovima. Osim na domaćim festivalima, nastupala je na Hong Kong international jazz festivalu, OCT Jazz festivalu Shenzhen, Safed international music festivalu u Izraelu i Macao jazz festivalu. Surađivala je s Elvisom Penavom, Hrvojem Rupčićem, Joeom Pandurom, Zvjezdanom Ružićem, Antom Gelom, Eddiejem Luisom, Leeom Delongom te humanitarno sudjelovala u programu Crveni nosovi.

Vesna Dragojević Izvor: Jadran Babić

U bogatom programu koncert ‘Evo mene među moje’ održat će mlade snage ‘A strane’, bit će prikazana snimka koncerta ‘Oliver Al Olympia’ te promovirana knjiga Zlatka Galla ‘Trag u beskraju’. - Riječ je o trećoj knjizi koju sam napisao o Oliveru, a i dalje mi se čini da je ostalo još toga nenapisanoga. Onu prvu, ‘Južnjačka utjeha’, zajedno smo 2006. promovirali u Splitu i zagrebačkom Saloonu, uz njegovu svirku za klavirom i poslovične ‘batude’ osebujnog splitsko-velolučkog humora… Ona druga, ‘Oliver 70’, trebala je biti svojevrstan dar i njemu i publici na, nažalost, zbog bolesti otkazanom koncertu u Spaladium areni. Ova je posljednja, eto, oproštaj… Zvuči i otrcano i patetično, ali kao da smo njegovim fizičkim odlaskom i publika i svi mi koji smo mu bili suputnici postali svjesni koliko su njegov neponovljiv glas i muzikalnost upisani u kolektivnu memoriju. Postali su, bez obzira na to volimo li ‘Malinkoniju’, ‘Galeba’ i ‘Papu’ ili njegova kasnija sjajna ‘nova svitanja’, gotovo pa dio ‘soundtracka’ naših života. Oliverov je glas već dvije godine sveprisutan, ali jednostavno i dalje fali… - objasnio je cijenjeni novinar, rock-kritičar i pisac Zlatko Gall.

Najčitanije

Najnovije

loader