Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći glumac otkrio da boluje od karcinoma

Autor J.P.B.

Iza zvijezde 'Bibinog svijeta' tri su ciklusa kemoterapije

  Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Početkom godine rekao sam da će pandemija biti veliki problem za potencijalne onkološke bolesnike, koji još nemaju dijagnozu, jer će mnogi odgađati pregled. Tada nisam znao da ću na kraju i ja biti jedan od njih', riječi su kojima je za Večernji list svoju priču započeo glumac, producent i scenarist Matija Jakšeković, javnosti poznat i po ulozi u seriji 'Bibin svijet'. Naime, 38-godišnjaku je sredinom rujna dijagnosticiran zloćudni tumor testisa. 

  Izvor: Pixsell

Iza glumca su sada tri ciklusa kemoterapije od čijih se nuspojava još uvijek oporavlja, a o svojoj je borbi odlučio progovoriti kako bi, kaže, svojim primjerom spasio živote onih neodlučnih, koji zbog straha od zaraze koronavirusom ne odlaze na preglede.

Da nešto nije u redu, dodaje Matija, shvatio je još početkom godine. Ipak, nije slutio da je riječ o - karcinomu. 'Prvi simptom bio je osjećaj težine, koji je bio neodređen. Kako obično početkom godine radim nekakav svoj redoviti osnovni zdravstveni pregled, vjerojatno bih svojoj liječnici to prijavio. No kako je izbila pandemija, ja sam sve odgodio za neka bolja vremena jer sam smatrao da je sigurnije sada ne odlaziti u bolnicu na pretrage bilo koje vrste, no to se pokazalo kao greška', rekao je glumac za spomenuti medij.

  Izvor: Jurica Galoić/PIXSELL

'S obzirom na to da su problemi koje sam osjećao postajali sve češći, a na kraju sam osjetio da mi je desni testis povećan, odlučio sam sredinom rujna otići na pregled i odmah mi je dijagnosticiran tumor. Kasnije se pokazalo da je već došao do drugog stadija i javile su se lokalno ograničene metastaze na limfnim čvorovima, zbog kojih sam sada na liječenju', otkriva Matija, koji je operiran tjedan dana nakon dobivanja dijagnoze.

Glumcu je, srećom, karcinom otkriven u ranoj fazi stoga su i prognoze za njegovo izlječenje optimistične. 'Mislim da je jako važno naglasiti koliko je bitno na vrijeme otkriti karcinom. Dakle, bez obzira na pandemiju koronavirusa, svatko tko ima i najmanju sumnju da nešto nije u redu, treba bez odgode napraviti pretrage, jednako kao što nitko ne bi trebao odgađati svoje redovite kontrolne preglede', tvrdi glumac

 .
'Ono što sam ja iz svoje perspektive mogao vidjeti jest to da je bolnički sustav i dalje organiziran, naravno poduzimaju se sve epidemiološke mjere i nije bilo nikakvih problema. Tako da sam o tome da su neki onkološki pacijenti ostali bez terapija zbog nedostatka lijekova čuo isključivo iz medija i ne mogu to komentirati', dodaje.

'Nakon svakog ciklusa kemoterapije trudim se što je prije moguće vratiti se u redovitu životnu rutinu, koliko god je to moguće. To sve bilo bi puno teže bez podrške koju imam što u svojoj obitelji, što u prijateljima', zaključuje zvijezda 'Bibinog svijeta'.

  Izvor: tomislav miletić/ PIXSELL

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image