Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Bivša tenisačica o neizlječivoj bolesti: 'Rekli su mi da sve umišljam'

Autor J.P.B.
Autor J.P.B.

Pred njom je bila blistava budućnost, ali 2018. godine teška je dijagnoza sve promijenila

Izvor: Instagram

Prije dvije godine, svjetski poznata danska tenisačica Caroline Wozniacki iznenadila je sportski svijet priznanjem da boluje od teške autoimune bolesti, reumatoidnog artritisa. Da s njenim zdravljem nešto nije u redu, posumnjala je nakon Wimbledona kada se osjećala vrlo iscrpljeno, zbog čega je odlučila napraviti pretrage. Prošle je godine prvi puta otvoreno progovorila o svome stanju, a sada je u intervjuu za njemački Bild opisala koji su simptomi prethodili dijagnozi, ali i kako se danas nosi s teškom bolesti. Riječ je, naime, o kroničnoj upali vezivnog tkiva pri čemu pate hrskavica, kosti, a ponekad i unutrašnji organi.

'Bila sam na vrhuncu karijere kada mi je 2018. godine dijagnosticiran reumatoidni artritis. Pobijedila sam na Australian Openu u siječnju i to je trebala biti moja zlatna godina, ali uoči US Opena osjećala sam bolove u zglobovima, stalni umor i druge neobjašnjive simptome. Gubila sam mečeve koje sam trebala lako dobiti', započela je Caroline.

'Nisam mogla podići ruke, boljela su me ramena, laktovi, šake i stopala. Bilo mi je teško četkati kosu i ustati iz kreveta. Jednog sam se dana probudila u tako jakoj boli da me suprug morao iznijeti iz kreveta. Jednostavno nisam mogla pokretati tijelo', prisjetila se bivša tenisačica te dodala kako je za točnu dijagnozu liječnicima trebalo nekoliko mjeseci.

'Prošlo je nekoliko mjeseci dok mi je liječnik otkrio zašto se ne osjećam dobro. Jedan od razloga zašto sam postala toliko strastvena u pomaganju ženama s kroničnim upalnim bolestima je taj što sam, čak i kao vrhunski sportaš s izravnim pristupom medicinskoj pomoći na turnirima, imala ogromnih poteškoća s postavljanjem ispravne dijagnoze', rekla je Caroline.

'Rekli su mi da sam jednostavno iscrpljena iscrpljujućim turnira - ili nisam u formi. Možda trudna ili da mi je sve ovo samo 'u glavi'. Ali znam svoje tijelo i znala sam da nešto nije u redu. Unatoč svim tim poteškoćama, sada znam da sam i dalje jedna od sretnica. Mnogi se godinama bore da dobiju točnu dijagnozu', rekla je sportašica kojoj je obitelj bila najveća podrška.

'Suprug i obitelj su mi bili velika podrška, ali nije im uvijek bilo lako. Pogotovo prije nego što sam dobila ispravnu dijagnozu, bila je to emocionalni i fizički rollercoaster, jer nisam znala kako ljudima u svom životu objasniti iznenadne simptome koje sam imala. Ponekad sam se osjećala prilično sama. Ali suprug mi nije dopustio da odustanem. Potaknuo me da i dalje pokušavam smisliti razumno objašnjenje za svoje simptome. Preokret je nastupio kad sam pronašla reumatologa koji je razumio kroz što prolazim. Napokon sam shvatila uzrok svojih prethodno neobjašnjivih simptoma. To mi je omogućilo da svoj život započinjem s novim ciljevima. Bio je to početak mog novog ja', govori Caroline, koja, iako se povukla iz tenisa, još uvijek redovito trenira nekoliko puta tjedno.

Povezane vijesti

'Obično bolest imam pod kontrolom. Posebna je stvar kod reumatoidnog artritisa to što ponekad postoje ti recidivi koji se iznenada dogode. Uzroci tome mogu biti razni. Naprimjer, kada sam izuzetno umorna ili kad sam pod stresom. Tada se to jednostavno dogodi. Morala sam naučiti biti pažljivija prema sebi i slušati svoje tijelo. Prvo sam morala shvatiti da je tako kako je. Morala sam polako i ozbiljno shvatiti bolest', zaključuje Caroline.

Najčitanije

Najnovije