Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

O ISKUSTVU IZ KINE Ana Maria Aver: 'Život u Wuhanu nije tekao glatko'

Autor Ana - Marija Crnica
Autor Ana - Marija Crnica

Glumica i model Ana Maria Aver karijeru uspješno gradi u inozemstvu. Seleći se svijetom, naučila je čak šest stranih jezika, a posebno dragocjenim smatra dio karijere koji je provela u Kini

Izvor: Lube Saveski

ivjela je u Wuhanu kada za taj grad gotovo nitko u ovom dijelu svijeta nije znao, zatim u Grčkoj i Rusiji, a naposljetku se skrasila u Londonu. Ona je Dalmatinka rođena u Zagrebu. Čini se kompliciranim već na početku, i to ne bez razloga. Kada bismo Anu Mariju Aver pokušali opisati u nekoliko riječi, bio bi to prilično izazovan zadatak, jer ona je sve samo ne klasična djevojka. Skromna je i iznimno zabavna osoba koja će, govoreći o sebi, sigurno reći da ne odudara od ostatka svijeta, ali u sebi krije nevjerojatan glumački talent i dar za jezike, ekonomiju i modeling te svojim primjerom pokazuje kako se željom, voljom i trudom sve može postići.
Školovanje je započela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je studirala španjolski jezik i književnost te indologiju. Potom je u Engleskoj upisala MBA iz financija i bankarstva, no nekoliko dana prije početka studija odbili su joj vizu pa se prebacila na Zagrebačku školu ekonomije i managementa, gdje je dvije godine poslije diplomirala.
- U međuvremenu sam dobila stipendiju Konfucijeva instituta i učila kineski jezik u Wuhanu, gradu koji je sada, nažalost, svima poznat. Bila sam prva Hrvatica koja je dobila tu stipendiju jer tada Konfucijev institut još nije bio otvoren kod nas. Kineski me oduvijek fascinirao, a pomisao da, ako savladam taj jezik, mogu sve, bila mi je dovoljna da kupim kartu u jednom smjeru - kroz smijeh se prisjeća Ana Maria Aver.

Ana Maria Aver Izvor: Meng Lei


- Jedan dan došla sam kući i rekla mami da se selim u Kinu. Ta je zemlja na neki način postala moj dom. Ondje sam upoznala neke od najdražih ljudi s kojima sam i dalje u kontaktu. Život te odvede baš tamo gdje trebaš biti. Nije počelo glatko, razboljela sam se i smršavjela, ali se i to na kraju pretvorilo u nešto pozitivno - imala sam revije, photo shootinge i bila brend ambasadorica za Lancôme i Shiseido - kaže Ana Maria koja se može pohvaliti i nošenjem revije za modnu kuću Dior.
Iako se nasmijala kad smo je nazvali poliglotom, Ana Maria to uistinu jest. Govori engleski, njemački, španjolski, kineski, hindi, ruski, a naučila je i čitati i pisati arapski jezik. Ipak, njezina je najveća strast oduvijek bila gluma.
- Sve me vodilo prema glumi, a vodi me i dalje. Kad je riječ o tome, svako je iskustvo dragocjeno. Nisam imala sreću upisati studij glume iz prvog pokušaja pa sam se pitala što mogu učiti u međuvremenu a da mi bude korisno poslije u životu. Tako sam izabrala učenje španjolskog jezika, a zahvaljujući znanju hindija, često me zovu na audicije za bolivudske filmove pa se sve nekako dobro posložilo. Ne može sve u životu biti onako kako ste zamislili, ali uvijek možete napraviti najbolje što znate s onim što vam je ponuđeno - stav je mlade glumice.

Ana Maria Aver Izvor: Andrew Billington


Glumu je diplomirala na školi Drama Centre London, jednoj od pet najpriznatijih britanskih glumačkih akademija, koja je iznimno fizički zahtjevna. Ondje su studirali i Tom Hardy, Michael Fassbender, Pierce Brosnan, ali i nekolicina glumaca iz svjetski popularne serije ‘Igra prijestolja’, uključujući Emiliju Clarke.
- S obzirom na to da se Grčka smatra kolijevkom kulture i civilizacije, a prve drame i predstave izvodile su se u helenističkom razdoblju, tijekom studija imala sam mogućnost u slavnom Epidauru učiti grčke tragedije. I u Rusiji mi je bilo prekrasno. Kako Rusi najčešće ne govore engleski, bila sam primorana učiti njihov jezik. Upravo su oni tvorci glume kao zanata i većine glumačkih tehnika te imaju drukčiji pristup nego na Zapadu, što je vidljivo u njihovu radu. Učiti Čehova na ruskom jeziku u Rusiji bilo je nezaboravno iskustvo - ponosna je.
Jedna od najdražih uloga, otkriva, bila joj je ona na svjetskoj premijeri predstave ‘Kratka povijest traktora na ukrajinskom’. Bila je izabrana za glavnu ulogu u velikoj produkciji, i to ubrzo nakon završetka fakulteta. Nakon toga zaredale su se suradnje.
- Rad s Judeom Lawom bio je jako zanimljiv. Osim toga, 2019. godine bila sam dio filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ sa Samuelom L. Jacksonom i Salmom Hayek u glavnim ulogama. Film je trebao izići prošlog ljeta, no premijera je zbog situacije vezane uz pandemiju odgođena za ovo ljeto. Snimao se u Zagrebu pa sam dobila priliku glumiti kod kuće - sretna je Ana Maria.
Koronakriza poremetila je cijeli svijet, pa tako i onaj glumački. No Ana Maria se i u tome snašla te je svoju osobnost gledateljima približila stand-upom.

Ana Maria Aver Izvor: Lube Saveski


- Time se bavim već gotovo dvije godine. Počela sam s petominutnim nastupima, a nakon pola godine izvela sam svoj samostalni show ‘Whine Not’. Ima nešto u tome kada smijehom dovedete ljude do suza i poprilično je interaktivno online iskustvo pa sam se odlučila nastaviti razvijati u tom smjeru - kaže Ana Maria koja je krajem 2020. godine snimila i prvi online show ‘Desserter’, a interes za njim je golem. Život glumaca u Londonu teži je jer nema stalnih angažmana te su vezani isključivo uz određeni projekt, a ne kazališnu kuću. Na pitanje bi li se vratila u Hrvatsku, odgovara potvrdno. Tijekom pandemije snimila je i film ‘Newlands’ koji bi se uskoro trebao početi prikazivati na festivalima te je uvježbavala nove stand-up nastupe. A kakav je općenito život u Londonu?
- Uvijek je zanimljivo. Grad pruža puno toga, ali jednako toliko i oduzima. Trenutačno pregovaram s jednom agencijom za zastupništvo u Berlinu i nadam se da ću uskoro živjeti na dvije adrese. Živim dan po dan, korak po korak, jer ako nas je prošla godina nečemu naučila, to je da ne znamo što nam nosi budućnost. Stoga trebamo biti zahvalni svaki dan, raditi najbolje ono što znamo i biti najbolja verzija sebe koja možemo biti - poručuje Ana Maria.

Najčitanije

Najnovije