Prošlog tjedna počela je korizma - dio godine u kojoj se kršćani pripremaju za Uskrs. Korizma ili četrdesetnica, kako joj samo drugo ime kaže, traje 40 dana, a u tom se razdoblju mnogi - odriču nečega. Upravo o tome razgovarali smo s Markom Kutlićem, Zsa Zsom, Alanom Hržicom, Alkom Vuicom, Sementom Rajhard i Moranom Zibar. Pritom smo saznali što za njih znači korizma, tko će se od njih odreći vina i kolača, tko se neće odreći ničega, kome neuspješna korizma traje cijelu godinu, ali i tko je od njih na nju - zaboravio. 

'Korizma je za mene vrijeme pripreme za Kristovo uskrsnuće. Za mene je korizma vrijeme u kojem više nego inače slušam i čitam Božju riječ, te se nastojim provesti više vremena u molitvi i postu osobito petkom', započeo nam je Marko Kutlić, a na pitanje je li se čega odrekao, jasno nam je rekao: 'Naravno da jesam'. 

'Odreknem se svake godine u ovo doba. Prije obraćenja odricao sam se uglavnom slatkog i nezdrave hrane, a sad sam shvatio da nije u tom bit, barem ne meni. Svaka pokora ima svoj plod pa čak i kad se odrekneš 'slatkog' ako si to napravio od srca, ali nekako vjerujem da je Bogu draže kad se odreknemo nekih obilježja vlastite naravi, protiv koje se i sam nastojim boriti. Ove godine za korizmu sam se odlučio boriti protiv grijeha koji su ubojice ljudskih odnosa, a to su oholost, srditost i zavist. Meni u tome puno pomaže molitva', otkrio nam je Marko, a sličnog mišljenja je i njegova kolegica, pjevačica Jelena Žnidarić Zsa Zsa. Ipak, priznala nam je kroz smijeh, ove je godine na to - zaboravila. 

'Iskreno, toliko sam zaposlena, toliko stvari imam na umu, da sam doslovno zaboravila da je sad to doba. Uopće nemam 'filing' o danu, vremenu, godini, ničemu... Tako da, dobro da sam se podsjetila, sad mi je jasno zašto je mama postila', smije se ova 26-godišnjakinja.

'Mislim da se za vrijeme korizme ne bi trebalo odricati čokolade ili slično, već je za mene tu riječ o puno duhovnijim stvarima, koje zapravo, ako prestaneš raditi, pridonose tvom duhovnom rastu. Naprimjer, ja se čak ne bih odrekla, već bih rekla: 'E, sad ću početi biti bolja ili pomoći nekome kome treba više nego meni' i takve stvari. Za mene je to korizma, a ne se odreći čokolade. Iako, naravno, to je dobar poticaj za odreći se čokolade. Ja sam ove godine zakazala, ali volim postiti kad su dani posta', zaključuje Zsa Zsa. 

Za razliku od nje, upravo čokolade i još pokojeg 'poroka' ove godine odriče se pjevačica Alka Vuica. 'Korizma je za mene duhovna obnova u kojoj svake godine ponovno jačamo svoj duh i svoju vjeru u Isusa Krista. Važno je odreći se nekih stvari koje će Vam očvrsnuti volju, više moliti i posvetiti se sebi i svojim bližnjima, najviše što možete. U ovoj Korizmi odrekla sam se vina, kruha i kolača, jer koristim to vrijeme za svojevrsno čišćenje organizma, a ne samo duha', govori nam Alka. Nešto drugačijeg stava od naših prijašnjih sugovornika je Morana Zibar, popularna 'lovkinja' iz HRT-ovog kviza 'Potjera'. Kroz smijeh ona nam je otkrila kako nije vjernica - ali da se cijele godine pokušava odreći brašna i šećera. 

'Nisam neka inspirativna sugovornica na tu temu jer nisam vjernica pa mi korizma ništa ne znači. Mislim, odričem se bijelog brašna i šećera, ali to bezuspješno pokušavam stalno, kroz cijelu godinu, bez obzira na korizmu', iskrena je Morana. Ničega se ove godine ne odriče Alan Hržica, jedan od predvodnika duhovne glazbe u Hrvatskoj. 

'Korizma u mom slučaju znači vrijeme molitve i tišine te suočavanje s našim ljudskim slabostima. Ujedno je to priprava za slavljenje Isusove pobjede nad smrću. Pošto konstantno živim u jednoj određenom asketskom raspoloženju u ovoj korizmi se ne odričem ničega posebno već samo pomnije bdijem nad svojim mislima, osjećajima i djelima. U tome svemu molim Boga za pomoć da dođe do stvarne duhovne obnove', otkrio nam je Alan, a sličnog razmišlja i Sementa Rajhard koja se, ipak, nečega odrekla. 

'Zapravo smatram da je korizma vrlo tradicionalan pristup katoličanstva prema vjeri, nekako se više volim voditi slobodnim duhom u vjeri, propadam kršćanskoj pentekosnoj zajednici gdje Krista slavimo slobodnim duhom, slobodnijim pristupom, nema tradicije u kojoj ponekad gubimo osjećaj bliskosti... Stoga se posebno ne odričem ničega baš u vrijeme korizme, već pokušavam to učiniti tokom cijele godine baš onda kad osjećam da je vrijeme za to. Svakako, i pentekostalci mogu baš i za vrijeme korizme odreći se loših navika, nema pravila. Loše navike kojih se odričem su pogrdne riječi ili pričati o nekom tko nije prisutan te hrana - nešto što zaista mogu izbjeći', zaključuje pjevačica.