Zvijezde posebno osmišljenog Storyjeva izdanja u povodu Međunarodnog dana žena, koji obilježavamo 8. ožujka, neumorne su dame jedinstvene karijere i neupitna stila. Bojana Gregorić Vejzović, Zsa Zsa i Mirjana Rakić otkrivaju koliko ih definira njihova ženstvenost, nose li se s izazovima drukčije od svojih kolega te u čemu pronalaze mir, sreću i zadovoljstvo.

Bojana Gregorić Vejzović

Nagrađivana kazališna, televizijska i filmska glumica govori o položaju žena u društvu i svim društvenim anomalijama, a kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje već 16 godina pomaže najranjivijim skupinama djece u Hrvatskoj i svijetu. Prije godinu i pol s tom je organizacijom provela tri dana u Jordanu, najvećem kontejnerskom naselju na zemlji, a srce joj je slomljeno jer sada svoje sugrađane gleda u sličnoj situaciji - zbog katastrofe potresa koja je pogodila našu zemlju. Ova iznimna dama poziva sve koji mogu neka se uključe u UNICEF-ove akcije, o kojima su sve informacije dostupne na službenim stranicama.

Story: Uskoro slavimo Međunarodni dan žena. Što vama znači taj dan?

Danas vam ne bih davala intervju niti biste vi radili kao novinarka da nije bilo Clare Zetkin i Käte Dunker. Povijesne okolnosti ovog datuma jedan su od temelja ravnopravnosti spolova zahvaljujući kojima možemo stvarati svijet u kojem su znanje i talent najvažnije predispozicije statusa u društvu, a ne spol. I hvala Bogu da je tako!

Story: Čini li vam se katkad da je, unatoč tome što su se žene na Zapadu davno izborile za svoja prava i dokazale kako u mnogo čemu mogu parirati suprotnom spolu, ovo i dalje muški svijet?

U nekim segmentima da. Konkretno, kao glumica osjećam to kad je riječ o honoraru. Glavne muške uloge uvijek su bolje plaćene od glavnih ženskih. Život nije kutija bombona pa je i dalje prisutna polemika o jednakosti, jednakoj zastupljenosti u mnogim zanimanjima te u raznim životnim situacijama, a koje ovise o samoj svijesti i stupnju obrazovanja svake strane.

Story: Na koji se način to pokazuje u društvu i što bi trebalo mijenjati?

Treba se samo usuditi, bez straha!

Zsa Zsa

Tek joj je 26 godina, a već je ostvarila veliki uspjeh u domaćoj glazbenoj industriji te osvojila brojne nagrade, među kojima je i Cesarica za pjesmu godine, i to za duet ‘Ova ljubav’ koji je otpjevala s treperom Hiljsonom Mandelom. No Zsa Zsa nije samo uspješna glazbenica nego i influencerica koja je prošle godine pokrenula pozitivan trend zahvaljujući kojemu svaka žena može biti ono što jest, bez srama zbog svojih nedostataka. Koliko su je reakcije drugih djevojaka iznenadile i s kojim se problemima suočava kao žena, doznajte u nastavku...

Story: Kada ste otkrili svoje pravo lice i otvoreno progovorili o problemu s aknama, mnogo mladih žena postalo vam je uistinu zahvalno. Jeste li očekivali takvu reakciju?

Nisam to očekivala. Objavila sam fotografiju u trenutku neke vrste emocionalne tuposti. Nisam više znala kako se nositi s tim i skrivati to sama od sebe. Taj trenutak slabosti pretvorio se u nešto najbolje što sam ikad napravila na društvenim mrežama. Krenula je lavina pozitive koja me instantno psihički izliječila, a vjerujem da ima veze i s fizičkim zdravljem.

Story: Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju žene vaših godina?

Imam osjećaj da nas još ne shvaćaju dovoljno ozbiljno jer “još smo mlade, moramo puno toga doživjeti i naučiti”. Svaka naša ideja preispituje se više puta. Ženska intuicija često izrodi jako dobre stvari, a o idejama, kreativi i multitaskingu da i ne govorim.

Mirjana Rakić

Istaknuta 72-godišnja televizijska novinarka i urednica koja je profesionalnu karijeru započela na samom početku 70-ih godina prošlog stoljeća u svom je višedesetljetnom radu napravila nevjerojatne stvari. Uz brojne zapažene intervjue i priloge, razgovarala je i s najvažnijim političkim figurama 20. stoljeća, među kojima su bivša britanska premijerka Margaret Thatcher te nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright, a sudjelovala je i u stvaranju Trećeg i Četvrtog programa HRT-a. Dobivala je i razna priznanja i nagrade. Jedna je od njih i Godišnja nagrada Maja Miles za rodno osviješteno i angažirano novinarstvo koju joj je, u povodu Međunarodnog dana žena, prije 15 godina dodijelila Ženska mreža Hrvatske. Upravo je zato Mirjana Rakić velikim slovima upisana u povijest jugoslavenskog i hrvatskog novinarstva te je uzor novim generacija snažnih i emancipiranih žena.

Story: Svijet se posljednjih desetljeća stubokom promijenio. Je li ženama danas lakše ili teže nego prije, naročito onima koje žele ostvariti karijeru poput vaše?

Nije bilo lako prije, a nije ni danas. Moje su kolegice imale velike obitelji i karijeru tako da je moguće imati oboje, posebice kada znate koji vam je cilj u životu i što želite postići. Žene imaju izuzetno tešku ulogu, jako je teško uskladiti sva očekivanja i obaveze i pritom ne žrtvovati nešto do čega ti je jako stalo - poput ljubavnog života.

Story: Jeste li osjetili tzv. ageism, fenomen kojim se ženama u poslu i životu sve više sudi po izgledu, a muškarcima je ‘dopušteno’ starjeti?

Ne. Nisam to osjetila, mnoge su moje kolegice radile do mirovine. Sada vidim da se traže mlada lica i da je to jako izraženo. Morate steći kredibilitet. Imati vizualni dojam je jedno, ali morate biti profesionalno dorasli mjestu na kojemu radite jer gledatelj, slušatelj i čitatelj to vidi i osjeti.

Intervjue s Bojanom, Zsa Zsom i Mirjanom povodom Međunarodnog dana žena pročitajte u novom broju magazina Story koji je u prodaji od srijede, 3. ožujka 2021. godine

SNAŽNE ŽENE Bojana, Zsa Zsa i Mirjana: 'Treba se samo usuditi, bez straha'
Story