Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WINDSORI, 1. DIO Tko je bio 'Beckham' koji se zbog ljubavi odrekao krune?

Svi znaju životnu priču Harryja i Meghan, no manje je poznat put buntovnog bivšeg kralja, koji to i nije želio biti. Zbog rastavljene američke glumice rekao je 'ne' blještavilu dvora

 Izvor: Instagram

Kada govorimo o buntovnicima kraljevske obitelji, mnogima prvi na pamet padne - princ Harry. Unatoč tome što njegova obitelj i nije bila oduševljena, on je slušao srce i oženio Amerikanku Meghan Markle. K tome, Meghan je bivša glumica, a iza sebe ima i propali brak te nije tajna da ova 39-godišnjakinja nikada nije bila ono što je obitelj željela za miljenika princeze Diane. Međutim, nitko nije mislio da će princ napraviti ono što je početkom prošle godine - šokiralo svijet. Naime, Harry se zbog ljubavi odrekao kraljevskih dužnosti te sa suprugom i njihovim sinčićem Archiejem sreću potražio u Americi, daleko od blještavila dvora. Međutim, gotovo isti scenarij svijet je već vidio. Ljubav je na prvom mjestu bila i kontroverznom kralju Edwardu VIII, stricu kraljice Elizabete koji se zbog američke glumice Wallis Simpson, nakon manje od godinu dana vladavine, odrekao krune. Upravo se uzbudljivim životom ovog buntovnog vladara, između ostaloga, bavi prvi nastavak popularnog Netflixovog dokumentarca 'The Royal House of Windsor'. Tko je bio karizmatični Edward, nekoć najpoželjniji neženja poznat i kao 'tadašnji David Beckham' i koja je njegova životna priča, doznajte u nastavku. 

Naime, Edward, punog imena Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, najstariji je sin kralja Georgea V i njegove supruge Mary, a do krunidbe u javnosti je bio poznat samo kao David. Osim njega, supružnici su imali još četvoricu sinova, od kojih je najzapamćeniji ostao Davidov godinu dana mlađi brat George VI, nekadašnji kralj i otac sadašnje kraljice Elizabete II. 

Dvojica braće bila su - sušta suprotnost. S jedne strane bio je Bertie, kasnije poznat kao George VI - boležljiv, sramežljiv i neodlučan, imao je problema s mucanjem i napadajima panike. S druge strane tu je bio najstariji David, omiljen u javnosti.  Naime, upravo je on preuzeo odgovornost pojavljivanja na raznim događanjima, gdje je dočekivan s apsolutnim oduševljenjem. 

Štoviše, mlad, atraktivan i karizmatični princ bio je prava zvijezda. Glasio je za najpoželjnijeg neženju, a svojedobno je bio i najfotografiranija osoba na svijetu. 'David je bio David Beckham svojih dana, bio je megazvijezda. Bio je najpopularniji neženja tog doba. Svi su željeli biti viđeni u njegovom društvu ili plesati s njim', u spomenutom je dokumentarcu rekao autor Robert Wainwright. Gotovo bez prestanka mlađahni je princ bio na turnejama diljem svijeta, a gdje god je pošao, dočekivan je s aplauzom. 'Postao je popularan u cijelom svijetu, sa svojom dječački plavom kosom, u medijima je bio znan i kao 'šarmantni princ' i 'voljeni Apolon'. Svi su se zaljubili u njega', tvrdi autorica Deborah Cadbury. Zanimljiva je činjenica da se tijekom jedne turneje princ toliko puta rukovao, da mu je doktor naredio da odmori desnu ruku i jedno vrijeme ljudima pruža - lijevu! Međutim, iza svog sjaja i blještavila - odvijala se potpuno druga priča. Naime, David je tada imao aferu s udanom ženom, Fredom Dudley Ward, koju njegova obitelj nije odobravala. Osim toga, buntovnom je princu - bilo dosta dvora.

U pismima koje je pisao ljubavnici, naime, priznao je kako - mrzi život i sudbinu koje mu je otac dao. 'Svakog dana sve više i više žudim za time da odbacim ovaj posao. Što više razmišljam o tome, sve sam sigurniji da je, zapravo, vrijeme kraljeva i princeza prošlo. Monarhije su zastarjele', stoji u pismu iz 1920. godine.

'Volim te, volim te dušo i znaš to, da mi značiš apsolutno sve u životu. Ništa dugo sada nije važno, čak ni moj glupi posao, kojeg mi je tako, tako dosta', pisao je Fredi te time dao do znanja koliko zapravo želi - mirniji, opušteniji život, daleko od kraljevskih pravila i formalnosti. Baš kao princ Harry i Meghan Markle... 

Nakon što umrem, mali će se uništiti za godinu dana

 'Sve što je uspio napraviti je razljutiti me i učiniti da ga prezirem. Okrenuo me protiv sebe i nikada mu neću oprostiti! Neka se fućka!', pisao je princ ljubavnici o svome ocu s kojim nije bio u dobrim odnosima, a s kojom je, unatoč brojnim kritikama, bio u vezi desetak godina. Međutim, ni njegov otac nije krio razočaranje svojim nasljednikom. 'Nakon što umrem, mali će se uništiti za godinu dana', rekao je kralj George premijeru Stanleyju Baldwinu 1934. godine.  

Iduće godine svijetom se proširila vijest - kralj je preminuo! Vlast je pripala njegovom najstarijem sinu, koji je okrunjen pod imenom Edward VIII. U svome stilu, tijekom krunidbe, Edward je još jednom šokirao svijet. Naime, prekršio je kraljevsku tradiciju, promatrajući sve s prozora, a kraj njega je stajala - američka glumica Wallis Simpson koja je tada bila udana za Ernesta Simpsona, što joj je bio - drugi brak. Veza novoimenovanog kralja i glumice započela je još 1934. godine, a Wallis je, prema tvrdnjama stručnjaka imala, najblaže rečeno, vrlo osebujan karakter.

'U potpunosti joj je nedostajalo poštovanja. Ponašala se prema njemu kao da je 'blato'. On je volio da ga se tako tretira. Vjerujem da je tu bio prisutan jaki seksualni element', otkrio je u dokumentarcu povjesničar Philip Ziegler. Štoviše, jednom prilikom, kada ju je zamolio za vatru kako bi mogao zapaliti cigaretu, natjerala ga je da moli 'kao pas'. Kraljevska obitelj nimalo ju nije simpatizirala. 

Wallis se razvela nekoliko mjeseci kasnije, ali premijer Stanley Baldwin Edwardu nije dozvolio da oženi dva puta rastavljenu ženu. Pojavio se plan da ona postane samo njegova supruga i vojvotkinja od Cornwella, ne i kraljica, a njihova djeca u tom slučaju ne bi mogla nasljediti kraljevsku titulu, ali to je odbijeno. Zato se osebujni kralj nakon manje od godinu dana vladavine odlučio odreći krune te je pritom postao prvi britanski monarh koji je svojevoljno rekao 'ne' toj tituli. Na prijestolje je došao njegov mlađi brat i otac kraljice Elizabete te njezine sestre Margaret, krunjen kao kralj George VI. Edward i supruga postali su vojvoda i vojvotkinja od Windsora.

Edward
Izvor: YouTube

Napokon slobodan, iduće godine s voljenom Wallis odlazi u Francusku, gdje su se i vjenčali. Te 1937. posjetili su i Adolfa Hitlera, što je izazvalo skandal, ali i optužbe kako simpatiziraju naciste. Nakon toga Edward i supruga vraćaju se u Francusku, a zatim su preseljeni na Bahame, gdje je on postavljen za guvernera. Po završetku Drugog svjetskog rata vratili su se u Pariz. Kontroverzni Edward preminuo je 1972. godine od posljedica raka grla, a on i ljubav njegovog života - nisu imali nasljednike. Magazin

Royals