Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije nekoliko godina krenula je ispočetka

Domaća pjevačica: 'Kćerkica je ostvarenje svih mojih snova'

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Pjevačica Nikolina Tomljanović uoči nastup na Zagrebačkom festivalu govori o svom glazbenom putu, a dotaknula se i onog životnog koji na poseban način oblikuju njezin suprug Jakob Patekar i njihova posvojena djevojčica Salomé

Izvor: Mario Lesić

Dvadesetak je godina u profesionalnim glazbenim vodama, s riječkom grupom E.N.I. osvajala je top-ljestvice, a prije nekoliko godina krenula je ispočetka. I dobro joj ide. Izdala je jedan samostalni album, a trenutačno je jako veseli duet s Belfast Foodom ‘Volim kako se smiješ’ s kojim će nastupiti na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu. Pjesma se već uvelike ‘vrti’ u domaćem eteru, a zagrebačka pozornica bit će joj lijepa nadogradnja. Kad nije zaokupljena stvaranjem glazbe, radi kao učiteljica, a život joj je najviše oplemenila preslatka kćer Salomé koju je iz Afrike posvojila sa suprugom Jakobom Patekarom.

Nikolina Tomljanović Izvor: Mario Lesić

Story: Kako je došlo do suradnje s Belfast Foodom na pjesmi ‘Volim kako se smiješ’ koju ćete izvesti na Zagrebačkom festivalu?

Pjesma u početku nije bila zamišljena kao duet, ali njezin mi je stil govorio da bi je moji Riječani savršeno upotpunili. Zaista smo puno radili na njoj dok svi u timu nisu bili potpuno zadovoljni. Prije svega očekujem dobar nastup uživo. Dečki i ja potrudit ćemo se dobro zvučati. Mislim da se odlična pjesma uvijek nekako probije do publike i slušatelja. Istina je da je na sceni mnogo izvođača i bendova, ali nešto se ipak mora i poklopiti. Važno je biti vrijedan, ne odustajati i biti vjeran sebi.

Story: Vaš glazbeni put traje 20-ak godina. Svi vas pamtimo iz riječke grupe E.N.I. Zašto ste se razišli?

Svemu jednom dođe kraj. Kod nas je to došlo potpuno prirodno. Uz partnere, djecu i druge obaveze postajalo je teško sve uskladiti. Cure i ja održale smo divan koncert u Rijeci u povodu 20 godina karijere i nakon toga više nismo snimale nove pjesme.

Story: Godine 1997. predstavljale ste nas na Eurosongu. Kakve uspomene nosite s tog natjecanja?

More ljudi i veliku želju da dam sve od sebe te na najbolji način predstavim našu zemlju. Bile smo zadovoljne konačnim plasmanom. Tada je nastao novi trend pjesama, a mi i još nekoliko izvođača kao da smo unijeli novi žanr. Sve nam je bilo lijepo, veselo i lepršavo.

Story: Koliko se danas viđate s curama iz benda?

Često. Sve se odlično slažemo, imamo divne muževe i divnu djecu. Posljednje druženje bilo je nedavno, na rođendanu moje kćeri. To je bio tulum za pamćenje.

Story: Jeste li se osjećali kao da ste ponovno na početku kada ste se odlučili na samostalnu karijeru?

Jesam. Moj veliki prijatelji i kum Neno Belan zaslužan je za tu moju odluku. Na jednom snimanju s grupom rekao mi je da trebam napraviti pop country album i da trebam biti spremna na ponovni početak.

Nikolina Tomljanović Izvor: Privatni album

Story: Inače ste učiteljica. Kakav odnos imate s učenicima?

Učiteljica sam razredne nastave i radim u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Predajem četvrtom razredu i već tugujem jer ćemo se uskoro rastati. Imamo dobar odnos. Uvijek ima pjesme i plesa, tuge i suza, zagrljaja i utjehe.

Story: Niste nikad razmišljali potpuno napustiti pozornicu?

To nije moguće. Glazba mi je u krvi.

Story: Osim glazbe, veliku medijsku pozornost izazvala je divna priča o vašoj djevojčici iz Afrike. Kako je došlo do toga?

Salomé je ostvarenje svih mojih snova još od osnovnoškolskih dana. Uvijek sam maštala o tome, ali činilo mi se nemogućim. Moja je prijateljica nekoliko godina prije mene posvojila dijete iz Afrike pa sam tražila njezinu pomoć i savjete. Muž je bio oduševljen idejom. Mislili smo posvojiti dijete i u Hrvatskoj, ali to je nemoguća misija.

Story: Jeste li se odlučili za to nakon što ste u Hrvatskoj naišli na birokratske zavrzlame?

Nakon što smo položili testove za posvojitelje, bilo je logično da ćemo pokušati posvojiti dijete u Hrvatskoj. U dvije godine dobili smo samo jedan poziv od Centra za socijalnu skrb. Trudili smo se maksimalno. Zivkali centre, pisali..., ali sve je bilo neuspješno. Tužno je to s obzirom na veliki broj djece u domovima.

Story: Što treba mijenjati?

Mnogo toga. Djeci treba pružiti kvalitetan dom, ljubav, sigurnost, pažnju. Ako to, nažalost, nemaju u biološkim obiteljima - proces posvojenja mora biti puno brži. Draža mi je mogućnost posvajanja nego udomljavanja. Djeca budu, kako se kaže, neposvojiva. Na­rav­no da treba pomoći roditeljima ako ih snađe neka nevolja, ali što je predugo, predugo je.

Story: Jeste li u nekom trenutku mislili odustati od posvojenja?

Nisam. Salomé je brzo ušla u naše živote.

Story: Kad ste prvi put vidjeli svoju curicu?

Vidjeli smo je čim smo započeli proces posvajanja, ali na fotografiji. Čim smo je ugledali, osjetili smo golemu sreću. Bila je nasmijana u bijeloj haljinici. Mali anđeo.

Nikolina Tomljanović Izvor: Privatni album

Story: Kako ste je izabrali?

Poželjeli smo djevojčicu. Nije mi palo na pamet nikakvo biranje. Čini mi se da je svemir odlučio, sudbina. Naš prvi susret bio je prepun ljepote, sreće i ljubavi. Potrčala nam je u zagrljaj kao da je oduvijek naša kći.

Story: Kakva je Salomé djevojčica?

Najbolja! Naravno da će roditelj za svoje dijete imati samo riječi hvale, ali zaista je divna djevojčica i osoba. Pametna je, vedra, nasmijana, druželjubiva, empatična i kreativna. Znamo se zajedno igrati, ali gušt ju je gledati kako sama smišlja igre, predstave...

Story: O čemu najviše razgovarate? Kakva pitanja postavlja?

Puno razgovaramo od prvog dana, i to baš o svemu. Prije korone o svijetu smo učili na putovanjima, a sada to radimo pomoću dokumentaraca i dječjih knjiga. Pričamo o životinjama, ljudima, krajevima, jezicima, različitostima, ponašanju, obitelji. Kao i svako dijete, Salomé najviše postavljanja pitanje - zašto.

Story: Kako je odgajate?

Nadamo se da je odgajamo u dobru i samopouzdanu osobu.

Story: Kako se uklopila u sredinu?

Jako dobro. Nije sramežljiva i ima predivne, tople oči u koje se morate zaljubiti. Jako se lijepo slaže s djecom u vrtiću, koji obožava.

Story: U čemu vas dvije najviše uživate?

U plesu, čitanju priča, glupiranju i smijanju. Kaže da se šalim kao dida, a ona je naučila šaliti se poput mene.

Story: Supruga ste upoznali na poslu?

Upoznali smo se u školi i ubrzo smo postali jako dobri prijatelji. Zajedno smo išli na more, kuhali, vježbali... Iz prijateljstva se razvila ljubav pa smo se vrlo brzo zaručili i vjenčali.

Story: Po čemu je bio najposebniji za vas?

On zaista voli mene. Ujutro, navečer, s podočnjacima, s vrlinama i manama. Razumije me, sluša me. Obožavamo biti jedno s drugim, sve radimo i svagdje idemo zajedno.

Nikolina Tomljanović Izvor: Privatni album

Story: Kako provodite slobodno vrijeme?

Igramo se, čitamo, gledamo crtiće i filmove, odlazimo u park, na putovanja, posjećujemo prijatelje i puno razgovaramo.

Story: Bili ste crnka, sada ste crvenokosa. Ne planirate ponovno mijenjati boju kose?

Upravo me to nedavno pitala moja frizerka Aleksandra. Mislim da je pogodila divnu boju koja odgovara mojem vatrenom karakteru.

Story: Prije tri godine izdali ste prvi album. Pripremate li pjesme za novi?

Pomalo pripremam. Nakon albuma ‘Put po mom’ izdala sam pet pjesama. Jednu pripremam za snimanje, a budući singl snimila sam na putovanju u Memphisu i Nashvilleu prije korone. Korak po korak i eto drugog albuma.

Najčitanije

Najnovije