Nakon dugoočekivanog eksplozivnog intervjua s Oprah Winfrey vojvotkinja od Sussexa, glumica Meghan Markle, i njezin suprug, princ Harry, podijelili su svijet. Društvene mreže prepune su kritika na račun kraljevske obitelji, i to uglavnom onih ogorčenih Amerikanaca i afroameričke zajednice. S druge strane, prvi intervju koji˝je par dao otkako je najavio da se oprašta od svojih uloga unutar kraljevske obitelji izazvao je i kritiku britanskih medija. Ali ne na račun kraljevske obitelji nego Harryja i Meghan. Sada su sve oči uprte u kraljevsku obitelj koja još nije javno odgovorila na intervju ili navode o rasizmu za koji su ih Meghan i Harry optužili. Naime, vojvotkinja u razgovoru tvrdi da je, dok je bila trudna s Archiejem, osoba koju ne želi imenovati izrazila zabrinutost zbog boje kože njihove bebe. Priznala je i kako je situacija u palači bila toliko loša da je razmišljala o samoubojstvu. - Jednostavno više nisam željela živjeti - poručila je.

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 


Demantirala je novinske napise da je netom prije vjenčanja rasplakala vojvotkinju Catherine, suprugu Harryjeva brata, princa Williama, i otkrila da je bilo obrnuto. Kate je rasplakala nju, i to zbog haljina za djeveruše. Ipak, istaknula je da je ona “dobra osoba” i da se ispričala za to. Iako je imala i riječi hvale za kraljicu Elizabetu II., priznala je da je od trenutka kada je ušla u vezu s Harryjem bila “ušutkana” - ništa nije smjela komentirati, nije se smjela braniti od medijskih napada, a tvrdi i da je nitko iz palače nije pokušao zaštititi. Zbog odluke da napuste Britaniju i palaču princ Charles prestao je odgovarati na pozive svog sina Harryja, a iako su sada u kontaktu, još, kaže, puno toga moraju riješiti. S obzirom na to da su prestali primati novac od palače, priznao je da je potreba za plaćanjem životnih troškova dio razloga zbog čega su sklopili unosne poslove s nekim tvrtkama, uključujući Netflix. Jedini novac koji mu je ostao, kaže, ono je što mu je ostavila majka, princeza Diana. Oprah im, napominju, nije platila ovaj intervju.

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 


Među informacijama koje su odlučili podijeliti s javnosti jest i činjenica da su se vjenčali intimno, samo njih dvoje u dvorištu s nadbiskupom Canterburyja, tri dana prije javne ceremonije vjenčanja 19. svibnja 2018. godine. Otkrili su i spol druge bebe - čekaju djevojčicu, i to će biti njihovo zadnje dijete. Na pitanje bi li odstupio od kraljevskih dužnosti da nije bilo Meghan, Harry je odgovorio: “Ne. - Bio sam zarobljen, ali to nisam znao. Zarobljen u sustavu kao i ostatak moje obitelji. Moj otac, moj brat, zarobljeni su - rekao je.
Tijekom povijesti slično su se osjećali i drugi pripadnici kraljevskih obitelji koji ili su bili primorani ili su se također sami odlučili odreći svojih prestižnih titula. Koji to i zašto, doznajte u nastavku.

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Princeza Märtha Louise

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Norveška kraljevska obitelj oduzela je princezi Märthi Louise titulu nakon što je sa svojim dečkom iz SAD-a, duhovnim vođom i iscjeliteljem, šamanom Durekom pravog imena Derek Verrett, otišla na govorničku turneju koju su nazvali ‘Princeza i šaman’. Ipak su joj dopustili da zadrži titulu, i to samo za privatne svrhe, nikako u javnim nastupima. “Titulu princeza koristim kada predstavljam kraljevsku kuću, obavljam svoje službene dužnosti u ime kuće u zemlji i inozemstvu te u privatnom kontekstu. Od sada svoju titulu neću koristiti u komercijalnom kontekstu. Odnosno, u svim sam komercijalnim istupima samo Märtha Louise”, objasnila je.

Diana, princeza od Walesa

Princeza Diana
Profimedia 

Nakon razvoda od princa Charlesa 1996. godine bivša buduća kraljica Velike Britanije ostala je bez svega vezanog uz titulu ‘Njezino Kraljevsko Veličanstvo’, odnosno na nju se više nije primjenjivao velik dio nekadašnjega kraljevskog protokola u kojem je uživala. Međutim, zadržala je svoj stan u palači Kensington i mogućnost korištenja palače Sv. Jakova za zabavu, ali i još neke kraljevske privilegije, poput korištenja zrakoplova kraljevske eskadrile.

Princ Andrew

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Odluku da odstupa od kraljevskih dužnosti princ Andrew donio je u studenome 2019. godine, i to nakon žestokih reakcija javnosti na njegov blizak odnos s osramoćenim poduzetnikom, osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom. “Postalo mi je jasno da su okolnosti u vezi s mojim nekadašnjim druženjem s Jeffreyjem Epsteinom postale glavni problem u funkcioniranju moje obitelji te radu s mnogim institucijama i dobrotvornim organizacijama koje ponosno podržavam. Stoga sam pitao Njezino Veličanstvo mogu li se povući od javnih dužnosti u dogledno vrijeme, a ona je dala svoje dopuštenje”, izjavio je.

Peter i Zara Phillips

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Bez titula su ostala i djeca princeze Anne, jedine kćeri kraljice Elizabete II. Iako im po protokolu nisu zajamčene titule, kraljica im je ljubazno ponudila naslove kad su se rodile. Međutim, Anne i njezin tadašnji suprug Mark Phillips odbili su tu gestu istaknuvši kako žele da njihova djeca imaju što normalniji život. Nedavno je Zara rekla da je sretna što nije imala titulu jer joj je to omogućilo više slobode, za razliku od njezinih rođaka Williama i Harryja.

Vojvoda i vojvotkinja od Windsora

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Kralj Edward VIII. oslobodio je put svome mlađem bratu Georgeu VI., ocu kraljice Elizabete II., da postane kralj. Bio je prisiljen abdicirati jer se zaljubio u razvedenu američku glumicu Wallis Simpson. Povjesničar Robert Lacey ističe kako bi bio protjeran da nije sam odstupio jer se crkva izričito protivila braku s razvedenicom.

Princeza Ayako

ZAROBLJENI U OKOVIMA KRALJEVSKE OBITELJI I oni su se morali odreći titula
Profimedia 

Kada se 2018. godine udala za pučanina Keija Moriyu, kći pokojnog japanskog princa Takamoda, Ayako, morala je napustiti kraljevsku obitelj i odreći se svih titula. “Sretna sam što je toliko ljudi proslavilo naše vjenčanje. Želimo se potruditi postati par poput moje majke i oca”, rekla je netom nakon vjenčanja i dodala kako vjeruje da bi se njezin otac radovao tom braku.