Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vremena se mijenjaju, ali neke stvari su univerzalne

POZNATE MAME O ODGOJU 'Biti roditelj najteža je i najizazovnija uloga'

Autor A.M.C.
Autor A.M.C.

Anita kao mlada majka i Suzy kao majka tri odrasle kćeri, govore o svom odgoju dok su bile djeca i onome što nastoje prenijeti svojoj djeci

Izvor: Instagram

Odgoj djeteta najzahtjevniji je posao na svijetu, tvrde svi roditelji. No koliko se današnji odgoj razlikuje od odgoja kojeg su 'njegovale' naše majke? Kakav pristup djeci imaju poznate majke, u kojim trenutcima 'vide' da su preslike svojih roditelja, što ih najviše ljuti i postoje li neke narodne izreke koje su njima njihove majke govorile, a danas ih i one koriste kao 'odgojne metode' za njihovu djecu? O svemu tome razgovarali smo s nekadašnjom manekenkom, danas poduzetnicom Anitom Dujić i zagrebačkom poduzetnicom i gurmanicom Suzy Josipović Redžepagić.

majčinstvo mama majka dijete Izvor: Profimedia

'Neke od najvažnijih vrijednosti koje mi je majka usadila svakako su dosljednost, poštenje i marljivost, te da je obitelj uvijek na prvom mjestu. Moja mama se dosta toga odrekla kako bi brat i ja imali sve što nam treba i na vrijeme. Cijeli svoj život posvetila je nama, jer je tata bio jako često odsutan zbog posla i danas sam joj na tome neizmjerno zahvalna. Sada kad sam i ja majka, na to gledam drugačijim očima i osjećam duboko poštovanje', priča nam 36-godišnja Anita.

Na kćerkicu Lily zato se trudi prenijeti što više pravih, temeljnih vrijednosti o životu, kao i o ophođenju s drugima. 'Suosjećanje, obzirnost, skromnost te vjera u sebe, neki su temelji koji se kasnije samo nadograđuju i tome težim', dodaje. Na pitanje postoji li nešto što joj je smetalo u majčinskom odgoju i što ne želi koristiti u odgoju svoje kćeri, Anita iskreno odgovara da zasigurno postoje takve stvari. 'Biti roditelj najteža je i najizazovnija uloga. Svakako postoje neke stvari koje ja neću primjenjivati, na kraju krajeva živimo u drugačijem vremenu nego kad sam ja bila dijete, ali sve u svemu mislim da je moja mama napravila sasvim dobar posao. Nemam zamjerki', ponosna je Dujić.

'Moraš slušati mamu!' ili 'Pospremi za sobom!', parole su koje Anita najčešće govori Lily kada nije najposlušnija, i u trenutcima dok ih izgovara čuje glas svoje majke u glavi, dodaje kroz smijeh. 'Biti roditelj znači da postoje bolji i lošiji dani. Nekad i ja imam loš dan i ne ide mi sve kako sam isplanirala. Učim se imati više strpljenja, a svoje slobodno vrijeme u potpunosti posvetiti njoj. Uz današnji tempo to je jako izazovno. Nekad me živcira što stalno pospremam, i to je definitivno jedna od situacija kada sam ista svoja mama', govori.

Povezane vijesti

Moja misija je da izraste u dobrog, samostalnog i samouvjerenog mladog čovjeka

Majka dvogodišnje Lily trudit će se, kaže, biti ustrajna po pitanju odgoja. 'Moja misija je da izraste u dobrog, samostalnog i samouvjerenog mladog čovjeka koji sigurno i uz puno empatije korača kroz život. Kada to postignem, onda ću moći reći da sam ponosna. Trenutno sam ponosna na to što mi dosta dobro uspijeva raditi i biti sama s Lily, jer je suprug većinu vremena odsutan zbog posla', veli Anita.

Anita Dujić Izvor: Instagram

A odgojne metode supruga Duncana, rođenog Škota, ponešto su labilnije od hrvatskih, objašnjava Dujić. 'Prva stvar, a možda i najvažnija, jest ta da nema 'muškog' i 'ženskog' odgoja, kao ni muških i ženskih poslova. Ravnopravnosti i toleranciji prema drugim kulturama, spolovima, običajima i različitostima, uči se od početka. Britanci generalno puno više putuju od nas i djeca uvijek idu s njima. Od malih nogu ih uče da je svijet njihova pozornica. Ono što se Duncanu sviđa kod nas, odnosno u mom odgoju je rutina i dosljednost. Meni je na prvom mjestu da je ona spavala svaki dan u isto vrijeme u koje je naučila, da su joj obroci u isto vrijeme, te da na taj način osjeća sigurnost', poručuje Anita Dujić.

Suzy Josipović Redžepagić, pak, priznaje da je sve ono što ona zaista jest – zasluga njezine majke. 'Ja sam njezina kopija, barem se nadam da u većem dijelu jesam, jer moja majka je bila savršena žena, majka kraljica! Najbolja mama na svijetu – doslovno. Dala mi je ogromno samopouzdanje, naučila me što su prave životne vrijednosti, dala mi ogromnu ljubav i slobodu. Nikad me nije ograničavala, pustila me da sama odlučujem, biram… Bila mi je bezuvjetna podrška i najbolja prijateljica. Cijeli život', emotivna je zagrebačka poduzetnica.

Djecu se vodi kroz život, ali ih treba pustiti da se mogu sami izraziti, odabrati, biti kreativni

Upravo prijateljstvo, ono najiskrenije, nastojala je Suzy usaditi i svojim kćerima. 'Djeca se odgajaju otkad se rode, ona sve upijaju i uče od nas. Djecu se vodi kroz život, savjetuje, usmjerava, ali djecu treba pustiti da se mogu sami izraziti, odabrati, biti kreativni, da sami odluče što ih zanima, što vole, što žele. Najvažnije je da su samo svoje, a nadam se da to i jesu. Iskrene, pravedne i poštene. Dobri ljudi. Da vole i cijene sebe, jer samo takve mogu voljeti i davati. Da se izgrađuju svakog dana, uče, obrazuju i rade ono što vole i što ih veseli. To je najvažnije u životu. Da budu sretne svojim životnim odabirom', veli Josipović Redžepagić.

Suzy Josipović Izvor: Instagram

Na pitanje postoji li nešto što se njoj nije sviđalo u pristupu njezine majke po pitanju odgoja, Suzy odgovara negativno. 'Toliko sam sretna što sam rasla baš uz takve divne roditelje koji su mi pružili ljubav i samo ljubav te me izgradili u ono što jesam'. 'Uhvatim se često da sam ista ona i da im govorim sve ono što je i ona meni govorila, primjerice 'obuci šlape', 'sve bolesti idu od bosih nogu', '100 poteza četkom prije spavanja'', smije se Josipović Redžepagić.

Ipak, priznaje da je jedna stvar po pitanju odgoja ljuti kod nje same. 'Nisam dosljedna, uvijek popustim', govori Suzy. No to je tek sitnica u moru sreće koju proživljava sa svojom djecom i unucima. 'Najponosnija sam mama i baka na svijetu. Imam tri prekrasne kćeri i unuka i unučicu. Sretna sam što sam odgojila kćeri da su samo svoje, da su pristojne, svakoga pozdrave s osmjehom, znaju se ophoditi, humane su, iskrene i otvorene, empatične, suosjećajne, velikodušne, dobre, pozitivne, radišne, pametne... Vjerujem da će mi i unuci biti tako dobro odgojeni ljudi... za sada ih razmazujem, ali i učim, jer to je zadaća svih baka!', ponosno zaključuje zagrebačka poduzetnica.

Izbor Urednika

Royals