Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

STORY KOLUMNA Nives: 'Podrazumijeva se da žena živi da bi pripadala nekom'

Autor Nives Celzijus
Autor Nives Celzijus

I sedam godina nakon razvoda Nives se još susreće s komentarom da joj još samo nedostaje novi suprug. Pita se - vole li nas muškarci onakve kakve jesmo, što je zapravo partnerstvo u vezi ili braku, što smo sve spremne podijeliti sa svojim muškarcem te gdje pronaći partnera koji nas sluša i razumije

Izvor: Goran Čižmešija

Najčešća opaska s kojom se susrećem pri susretu s nepoznatim ili manje poznatim ljudima jest ona: “Još ti samo fali muž”, i to bez ugodne doze sarkazma u glasu. Svaki put, bez obzira na njezinu učestalost, potrebna mi je ozbiljna samokontrola da zadržim pribranost i uklonim onaj sardoničan osmijeh održavajući privid respekta prema bračnoj zajednici. Gnušanje koje me preplavi kada mi spomenu udaju jednako je onom kada mi ponude fileke za obrok, a jako sam gladna. Više nikada, pa ni tad! Možda mi najviše smeta stav okoline da je ulazak u brak nešto što te određuje i valuira kao ženu. Ako si udana, vrijediš. Ako si bogato udana, tvoja je misija uspješno odrađena. Iako su neki poslovni uspjesi došli tek kasnije, prekidom bračne zajednice, stvarni respekt zajednice uživala sam jedino u braku. “Udala se, sigurno ima neke kvalitete, mora da je dobra u krevetu, nešto i zna skuhati, ponizna je i poslušna, ima dovoljno pameti da se uda...”
Nakon razvoda opet počinju osporavanja i tog tek sitno priznatog: “Očito nije dovoljno dobra u krevetu, ta ne zna ni jaja skuhati, toliko je glupa da nije uspjela ni nogometaša zadržati, bahata je i ne poštuje autoritet u braku, ta je poznata samo po udaji za nogometaša. Za nekoliko mjeseci nitko se neće ni sjećati njezina imena...” Bez obzira na predviđanja okoline, sedam godina poslije i dalje egzistiram na šoubiz sceni. Usudila bih se reći, uspješno. Ipak, za potpuni uspjeh nedostaje mi muž ili barem muškarac koji će svojim imenom i prihvaćanjem potvrditi moju vrijednost te dokazati da me netko želi. Pritom nije važno ono što ja želim jer se podrazumijeva da žena živi kako bi pripadala nekome. Godina je 2021., svijetom vladaju neke oku nevidljive čestice, diktiraju nam živote, a većina i dalje iskreno vjeruje da je ženin najveći životni problem kako se udati, kao i najveća uvreda: “Tko bi je ženio?” Ok. Pomalo se i osjećam uvrijeđeno pitanjem jer ne vodim evidenciju upravo zato što mi ne pada na pamet ponavljati istu grešku. Been there, done that i naučila sam da je istina kada kažu da svi mi kao pojedinci imamo 60 do 70 posto utjecaja na ono što nam se događa, sve do trenutka dok život ne podijelimo s bračnim odabranikom. Ulaskom u brak, osim postelje, dijelimo i utjecaj na vlastiti život, iako bih se kladila da - kao što i poplun uvijek završi u prevlasti muškarca - i ove brojke idu njima u korist.
Sjećam se početaka svih veza o kojima sam se naslušala, uključujući i svoje. Bilo je divno, leptirići su padali u nesvijest od ljubavi i strasti, a mi žene nismo se mogle načuditi razumijevanju koje dobivamo od savršene polovice. Napokon netko tko nas razumije i voli baš ovakve kakve jesmo. S takvom osobom podijelile bismo pin bankovne kartice i profil na Facebooku, a kamoli ne taj nesretni postotak.
Previđamo da nas muškarci razumiju dok nas trebaju, dok ih ne nahranimo i namirimo ili što je još vjerojatnije - uopće nas ne slušaju. Kada nas vole, vole nas baš onakve kakve bismo mogle postati kada dođemo pod njihove ruke. Dobre, vrijedne, ponizne, bez mišljenja koje bi oni trebali čuti, pamtiti ili, ne daj Bože, razumjeti. I da se razumijemo, ima brak i dobrih strana. Omogućava ti emocionalni rast i samoosvješćivanje. Nauči te više voljeti i cijeniti sebe, kao i utjecaj koji imaš na zbivanja oko sebe. Naučiš da ti ne treba ni uho, ni razumijevanje partnera jer mnogo je važnije slušati i razumjeti sebe. Nauči te da partnerstvo nije preodgajanje nego prihvaćanje partnera kakav istinski jest, dok je namiren i nahranjen. Shvatiš da ako želiš da nešto odradi, moraš se naoružati strpljenjem i glumiti mu podsjetnik ili jednostavno odraditi sama, što je brže i učinkovitije.
Fokusiraš se na korisne stvari: seks, zadatke koje će odraditi da bi došao do seksa, zastrašivanje susjeda koji su došli izraziti nezadovoljstvo jer u kasne sate (kada si napokon torpedirala klince u krevet i uhvatila svojih desetak minuta) skakućeš uz Chloe Ting i njezin fat burn. Ne podcjenjujmo ni uklanjanje nepoželjnih sustanara poput paukova, stonoga ili, ako živiš na Šestinama, guštera te detektiranje i uklanjanje tvojih dlaka iz kupaonice, doduše uz puno buke jer tvoja dlaka je smetnja, a njegove prljave gaće su habitus svakog prostora. Ipak, ako to i dalje nije ono što zadovoljava tvoja očekivanja u partnerstvu, ne želiš ostarjeti sama, želiš aktivnog slušatelja, partnera koji pamti i razumije ili, još bolje, čita ti misli te svekrvu koja će te voljeti, možeš se udati i za najbolju prijateljicu.

Izbor Urednika

Royals