Prošlo je desetljeće otkako su 38-godišnji princ William i 39-godišnja Kate Middleton izrekli sudbonosno 'da' na nezaboravnom kraljevskom vjenčanju kojeg je preko malih ekrana pratilo nevjerojatne tri milijarde ljudi. U čast desete godišnjice braka, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea podijelili su dvije zajedničke fotografije na društvenim mrežama, snimljene prošli tjedan u palači Kensington. Roditelji sedmogodišnjeg princa Georgea, šestogodišnje princeze Charlotte i trogodišnjeg princa Louisa, podnijeli su tijekom svih tih godina mnoštvo loših trenutaka, njihovi životi stalno su na meti medija, ali kakav je zapravo odnos Kate i Williama?

Upravo zadnje objavljene fotografije nude uvid u njihov odnos i kako su kao par napredovali u proteklih deset godina, tvrdi stručnjakinja za govor tijela Karen Donaldson. 'Ne samo da su još uvijek zaljubljeni, oni su i prijatelji te se zajedno osjećaju jako ugodno i među njima postoji nevjerojatna količina poštovanja i povjerenja', objašnjava Donaldson, napominjući da to pokazuju Katein položaj glave i osmijeh. 'Na njihovim godišnjicama vidite posve novu razinu njihovog odnosa. Način na koji Kate opušteno polaže glavu na Williamova prsa signalizira da mu vjeruje, osjeća se sigurno s njim i želi mu biti blizu. Njezin osmijeh zahvaća cijelo lice, što nam govori da je to pravi osmijeh', nastavlja stručnjakinja za govor tijela.

'Williamov osmijeh također zahvaća cijelo lice, oči, obraze i usta, što nam govori da je i njegov osmijeh iskren', dodaje i nastavlja kako položaj Williamove ruke i lagana vitkost otkrivaju da mu je ugodno s Kate. Prihvaća je s opuštenijim zagrljajem, što nam govori da imaju visoku razinu povezanosti i razinu povjerenja jedno prema drugome. William se prirodno naslanja na Kate s leđa, njegovo je držanje pomalo klonulo, što nam govori da mu je vrlo ugodno sa suprugom, ali i da su njih dvoje pravi prijatelji', kaže Donaldson. S druge strane, način na koji Kate drži Williamove prste govori nam da želi biti blizu njega i da mu je ona čvrst oslonac.

Pomak je to u odnosu na originalnu zaručničku sliku para koju je snimio fotograf Mario Testino, objavljenu u prosincu 2010. Na toj je fotografiji Kate naslonila ruku na Williamova prsa, 'što se može pročitati kao znak vlasništva, polažući pravo na svog supruga', objašnjava Donaldson. Njihova je povezanost danas puno prirodnija. Čini se da je jedna od fotografija obljetnice kraljevskog para vrlo slična njihovom zaručničkom portretu, ali nekoliko detalja otkriva promjene u njihovom odnosu tijekom godina. 'Na temelju govora tijela na svojoj zaručničkoj slici u odnosu na sada, sada više ne pokazuju otvoreno svoju ljubav', kaže Donaldson. 'Njihova je veza prirodna i lako se stapaju u međusobni prostor, bez puno napora. Poze su im opuštenije i manje fiksirane', veli. Osim toga, William je prije 10 godina djelovao kao svojevrsni štit za buduću suprugu. 'William je Kate zagrlio u zaštitnički 'medvjeđi' zagrljaj, sebe je vidio kao njezinu zaštitnicu', zaključila je stručnjakinja za govor tijela Karen Donaldson.