Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMO LJUBAV

Celebi o povijesnoj presudi za istospolne parove: 'Ovo je sjajan podatak'

Autor Nika Romek
Autor Nika Romek

Svi gej i lezbijski partneri mogu bez straha pristupiti procjeni za posvojenje

Izvor: Story arhiva

'Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj', rekao je medijima predsjednik udruge 'Dugin obitelj' Daniel Martinović, javlja N1. S obzirom na to da je riječ o povijesnom trenutku u kojem svi gej i lezbijski partneri mogu bez straha pristupiti procjeni za posvojenje, kontaktirali smo domaća poznata lica, kako bi nam dali kratki komentar na ovu temu. 

'Ovo je zaista sjajan podatak, jer smo svjesni da tisuće djece trenutno živi u sustavu i izvan obitelji, a plod su heteroseksualnog para. Vjerujem da istospolna obitelj može pružiti prekrasnu ljubav i tako dijete izvući iz sustava i institucija', rekla nam je HRT-ova voditeljica Daniela Trbović, koja u potpunosti podržava ovu priču.

daniela trbović Izvor: Story arhiva

S njom se slaže i novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić koji je će ove godine proslaviti šestu godišnjicu braka s partnerom Alenom. 'Iskreno, nisam još vidio tu vijest, ali pozdravljam svaku slobodu. Jako mi je drago. Smatram da je uvijek bolje da postoji sloboda i brojne mogućnosti u životima onih koji žive u tom duhu. Mene osobno to nije nikada zanimalo, ali pozdravljam to svakako', iskreno nam je i uz smijeh rekao Dražen koji je prošle godine u sklopu našeg projekta Same Chances ispričao svoju priču. 

Same chances by Story I Dražen Ilinčić
Izvor: You Tube

Sreću i ponos ne skriva ni aktivistica, redateljica i glumica Jelena Veljača. 'Mladen i Ivo su pravi živući aktivisti koji mijenjaju naše društvo na bolje. Neopisivo sam ponosna na njih i zapravo impresionirana da se tijekom ovih pet godina, nakon tolikih udaraca, nisu umorili. Drago mi je i da će više djece dobiti šansu za dom pun ljubavi i obitelj, mislim da bi nam to svima trebao biti isključivi cilj', izjavila je za Story.hr Jelena.

Jelena Veljača Izvor: Press

Da je sretna što je napokon došlo vrijeme za ovakvu vijest, misli i pjevačica Nika Turković. 'Iako ne razumijem kako je ovoliko vremena bilo potrebno za ovaj ljudski korak, svejedno sam sretna i ponosna da se krećemo prema nekom boljem, humanijem svijetu. U doba kad slušamo kroz što sve prolaze djeca u sustavu posvajanja, vjerujem da više ljubavi i više prilike za obiteljsko zajedništvo, nije na odmet. Biti roditelj je mnogo više nego donijeti dijete na svijet i upravo zato smatram da svatko tko roditelj želi i može biti, naprosto mora imati tu mogućnost. Vrijeme je da svi shvatimo da smo svi ljudi i da smo svi na taj način, jednaki', rekla nam je 25-godišnjakinja. 

nika turković Izvor: Instagram

Glumica Nataša Janjić Medančić smatra da svi trebaju imati jednaku šansu. 'Aposolutno sam za ubrzanje procesa posvajanja i inkluzivni pristup potencijalnim posvojiteljima iz istospolnih zajednica. Procesi imaju svoje zakonitosti i kriterije, ne vidim zašto oni ne bi bili jednaki za sve obitelji koje žele na taj način postati roditelji. Dom je dom, ljubav je ljubav i djeca su sigurno sretnija s onima koji su voljni i spremni pružiti im istinsko obiteljsko okruženje, zaštitu i podršku, neovisno o spolu članova te obitelji', riječi su domaće glumice koja nam se javila povodom ovog povijesnog trenutka za istospolne parove.

Nataša Janjić Medančić Izvor: Instagram

Komičarka Marina Orsag smatra kako je već bilo i krajnje vrijeme za ovo. 'S obzirom na to da jako puno djece čeka na posvojenje i svoj dom, bilo je i krajnje vrijeme. Nije bitno što si, bitno je kakav si roditelj. Ja smatram da bi na procjenu trebao ići apsolutno svatko. Što god netko bio po seksualnosti, ne znači da je dobar, odnosno loš roditelj. Ta djeca neće zbog svojih roditelja biti gay', iskreno nam je rekla Marina. 

marina orsag Izvor: Privatni album

I PR stručnjakinja Sarah Josipović dijeli mišljenje s ovim imenima. 'Drago mi je da je konačno donesena ovakva povijesna odluka. Vrijeme da je da Hrvatska ide naprijed i diskriminacija građana po spolnoj orijentaciji, vjeri, boji kože, spola, nacionalnosti i svega drugog prestane. Djeca prvenstveno trebaju ljubav i topao dom, nebitno radi li se o istospolnom, raznospolnom ili samačkom domu. Imali smo prilike vidjeti da raznospolne zajednice nisu garancija niti ljubavi niti toplog doma. Sada je idući korak ubrzati i olakšati proces udomljavanja i posvajanja kako bi djeca brže pronalazila sigurnost i nove domove', rekla nam je Sarah. 

sarah josipović Izvor: Instagram

Svoje je mišljenje s nama podijelila i domaća glazbenica Žanamari Lalić. 'To su divne vijesti i po meni to nikada nije ni trebalo biti upitno. Bitno je da djeca rastu okružena ljubavlju', kratko nam je prokomentirala.

S ovim se licima ne slaže Iva Alilović, supruga našeg rukometaša Mirka Alilovića. 'Hrvatski narod je izglasao da je brak zajednica muškarca i žene! Ja osobno nisam za posvajanje od strane istospolnih parova, ne zato što nešto imam protiv nekoga, već sam mišljenja da djeca trebaju imati i oca i majku te da samo oni čine obitelj i to je za moj pojam jedino prirodno okruženje! Previše je heteroseksualnih parova koji godinama čekaju na posvojenje djeteta, ali zbog birokratskih prepreka nisu u stanju to ostvariti', iskrena nam je u razgovoru Iva. 

Mirko Alilović Iva Alilović Izvor: Privatni album

Najčitanije

Najnovije