Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VJETROPIRASTA

ZORAN VAKULA: 'Kći Luna misli da je moja slikovnica cool'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Premda je u knjižarama primijetio poplavu slikovnica, kaže, meteoroloških gotovo pa i nema, posebno ne napisanih od strane stručnjaka. Zajednički projekt Zorana Vakule i Nika Titanika time je još posebniji

Izvor: Dražen Kokorić

Nik Titanik i Zoran Vakula. Kombinacija na prvi pogled djeluje neobično. Zoran, meteorolog – prognostičar, koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju. Nik Titanik – vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.

Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, ovaj put bi trebali. Pokrenuli su projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”, u kojem su obojica skoro pa početnici. Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Sama ideja o stvaranju 'Vremenastih priča' krenula je od Vakule, koji nam je ispričao zašto se prva u nizu meteoslikovnica zove 'Vjetropirasta', kako je njegova supruga Lavanda osmislila ime slikovnica te što njegova kći Luna misli o tatinom novom projektu. 

Odakle ideja za 'Vremenaste priče'? Je li se već dulje vrijeme kuhala ili je ideja stigla nedavno?

Ma kuha se godinama, sad bi se već moglo reći čak i desetljećima. Nadam se da nije prekuhana. Zbog te dugotrajnosti naslov serije slikovnica - "Vremenaste priče" - može se shvatiti i kao "stare priče", i kao "priče o vremenu". Potkraj prošlog tisućljeća i početkom ovoga - kako to davno zvuči - bio sam prilično čest gost u emisijama dječjeg i školskog programa HRT-a, primjerice "U vrtić, u vrtić“, "Vikendica", "Dizalica“ i drugim. Govorio sam djeci o meteorologiji, odgovarao na njihova pitanja, ponekad ih i zapisivao... Uskoro se rodila i moja kćerka Luna, sada već punoljetna, pa sam izričaj prilagođavao i njoj. S vremenom se nakupilo toga pa sam napisao i kratke priče o pojedinoj temi. Razgovarao sam s nekim prijateljima za koje sam mislio da bi moje pričice mogli oslikati, dobivao obećanja, ali ne i ostvarenja. No, sada se taj svojevrsni san ispunio. I baš sam ponosan.

ZAJEDNIČKI PROJEKT ZORANA VAKULE I NIKA TITANIKA SERIJA METEOSLIKOVNICA: “VREMENASTE PRIČE” PRVA SLIKOVNICA: “VJETROPIRASTA”
ZAJEDNIČKI PROJEKT ZORANA VAKULE I NIKA TITANIKA SERIJA METEOSLIKOVNICA: “VREMENASTE PRIČE” PRVA SLIKOVNICA: “VJETROPIRASTA”
Izvor: Nik Titanik

Što biste voljeli da djeca iz slikovnice nauče?

Cilj mi je educirati - približiti, pojasniti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Potrudio sam se izričaj prilagoditi djeci, i to primarno starijoj vrtićkoj dobi i nižim razredima osnovne škole. Naravno, tu su važni i roditelji. Primjerice, prvoj čitateljici - Sari – koja još ne ide ni u vrtić - mama, moja kolegica – već svakodnevno čita slikovnicu i objašnjava joj ne samo meteopojmove, nego i sve što vidi na prekrasnim slikama Nika Titanika. Znam i za osnovnoškolca Roka, sina druge kolegice, koji je komentirao: "Slikovnica mi je baš fora!". Vjerojatno su za tu pozitivnu kritiku djelovali ne samo tekst i slike, nego i premetaljke, rebusi, križaljka i mogućnost samostalnog bojanja jedne stranice.

Inače, u slikovnicu smo uvrstili i stara hrvatska imena vjetrova na Jadranu, kako bismo podsjetili da ona i dalje postoje, iako se u medijima uglavnom spominje jugo i bura. Posljednjih godina počeo sam na HRT-u češće koristiti ne samo maestral i tramontanu, nego i oštro, lebić… 

Kako je izgledao i koliko je trajao proces rada na slikovnici?

Trajao je jako dugo. Godinama. No, intenzivnije od potkraj prošlog listopada. Davno sam napisao djelomične priče, pa ih najprije proširivao, zatim skraćivao i pojednostavljivao. U tome mi je pomogla supruga Lavanda, koja je zaslužna i za ime serijala - „Vremenaste priče“, a i osmislila je neke premetaljke. Poneku je kritiku uputila i kćerka Luna, a dodatne je komentare i ispravke na kraju dala i moja teta Marija Pepelko, profesorica iz Našica i lektorica slikovnice. Kad je tekst bio lektoriran - poslao sam ga Niku koji je „vizualizirao“ napisano. Slijedila je komunikacija, sitna dotjerivanja… Ako se u "proces rada na slikovnici" ubraja i njezina promocija - tada valja spomenuti i mojeg prijatelja Tomislava Tišljara, poznatog glazbenika iz Pitomače, koji je skladao glazbenu "vjetrenu" podlogu za promotivni poluminutni jingl za "Vjetropirastu".

Izvor: Privatni album

Kako to da ste odlučili surađivati baš s Nikolom Plečkom (Nik Titanik)?

Nakon Međunarodne izložbe karikatura Zagreb posvećenoj meteorologiji koja se održala 21. listopada 2020. čuo sam da Nik ne samo što crta, nego ima i izdavačku kuću pa sam mu spomenuo ideju meteoslikovnica i ponudio suradnju. Zainteresirao se istu večer i već sljedeći dan potvrdio suradnju. Iz toga bi se moglo zaključiti da je najprije on „osvojio“ mene svojim djelovanjem, a poslije valjda i ja njega svojom idejom, točnije – već djelomično gotovim djelom. Ova naša suradnja možda nekima djeluje čudna i neobična - on ekonomist i karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu, ali i autor mnogobrojnih izvrsnih portretnih karikatura. I još visok, naočit, markantan, bradat, a ja sve to baš i ne - i još sam geofizičar – meteorolog - prognostičar, koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju. Obojica se gotovo svakodnevno spominjemo u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, vjerujem da će "Vremenaste priče" pobuditi samo pozitivne komentar.

Što vaša kćerka Luna misli o slikovnici?

"Cool!", bio je jedan od komentara, što sam protumačio pozitivno. Čuvši i vidjevši što pripremam povremeno je dobacivala komentare - u čemu sam pretjerao, a ponekad i što mi je dobro. Posljednje je, primjerice, blagoslovila moj prijedlog imena i prezimena „junakinje“ sljedeće meteoslikovnice – Vedrane Nimbus...

U planu vam je izdati još slikovnica, zar ne? 

Nakon prve - "Vjetropiraste", u kojoj djecu o vjetru podučava dječak Val Bura, sada se priprema „Oblačasta“, u kojoj će o oblacima govoriti Vedrana Nimbus - vjerojatno daljnja rođakinja legendarnog Vedrana Oblaka, sina optičara, kako ga je osmislio pokojni Mladen Kušec. Poslije dolaze „Zrakasta“ ili „Sunčana“, pa slikovnice o kiši, snijegu, munji i gromu, godišnjim dobima, vremenskoj prognozi, klimi, ekologiji… Ha, možda ih na kraju bude i više od 12?! Čitajmo djeci "Vremenaste priče" - nek im ljubav prema prirodi "niče"!

Zoran Vakula s obitelji
Izvor: Story

Povezane vijesti

Gdje se slikovnice mogu nabaviti?

Prilično velik broj "Vjetropiraste" već je prodan preko internetske stranice izdavača Nik Titanik Studija d.o.o. - prvog i jedinog hrvatskog studija specijaliziranog za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica - niktitanikstudio.com/slikovnica a počeli su stizati i pozivi iz nekih boljih knjižara pa će se nakon završetka pregovora uskoro moći kupiti i još ponegdje, najprije vjerojatno u knjižarama Školske knjige, i to kojegdje po Hrvatskoj...

Najčitanije

Najnovije