Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SJAJNA EKIPA

'Ako koristite iskustvo, mrtav ste glumac'

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

U Zagrebu se snima film ‘Stric’ u kojem naslovnu ulogu nosi glumački doajen, koji otkriva što ga je privuklo ovom projektu

Izvor: Sara Moritz

Kraj 80-ih, Božić u Jugoslaviji, majka, otac i sin dočekuju voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli darove i slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunim blagdanskim stolom, osim hrane, nožem može rezati i napetost. Ovo je scenarij igranog filma ‘Stric’, debi redatelja Andrije Mardešića i Davida Kapca, koji se počeo snimati prije dva tjedna. Uloge tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica i doajen srpskoga glumišta Miki Manojlović, s kojim smo razgovarali u pauzi od snimanja na jednoj zagrebačkoj lokaciji gdje je i smješten set filma.

Situacija je uobičajeno neizvjesna jer scenarijem ‘prolazimo’ na nekoliko načina

Story: Igrali ste više od 80 filmskih uloga, Andriji i Davidu ovo je debi. Ima li razlike u radu s iskusnim redateljima i s nekim tko je tek počeo stvarati svoj redateljski put?

Ponekad ima ako su debitanti nespremni. Iako to nije dobar izraz, bolje reći nezreli za početak i razvoj tog procesa koji će trajati koliko traju snimanje, montaža i ostalo. Događa se, ali ovaj put to nije slučaj. Nemam dojam da su oni debitanti nego partneri. Situacija je uobičajeno neizvjesna jer scenarijem ‘prolazimo’ na nekoliko načina. Prvo smo ga čitali pa smo razgovarali o tome, pa probali vani, pa tu na setu... Kad se upale kamere, to je drukčije otkrivanje koje ima više slojeva - pojedinačni sloj takozvanoga glumca koji u sebi traži to lice ili sklapa komadiće, a imate i njih dvojicu koji sklapaju cijelu priču, ta lica, sliku. A imate i kolege, partnere...

Izvor: Sara Moritz

Story: Što vas je privuklo ‘Stricu’?

Scenarij i njihovo poznavanje filma, obrazovanost. Znanje - koji kadar, što mora biti, što ne... To se odmah vidi. I njihova spisateljska darovitost. A i spremni su na iznenađenja koja im priređujemo, ali i oni nama.

Story: Iako su iza vas godine iskustva, učite li od njih?
Sigurno, iako ja nemam iskustvo. Moje iskustvo je takvo da iskustva nema. Ako počnete koristiti iskustvo, vi ste završili, mrtav ste glumac. Svaki put krećete ispočetka i svakim projektom počnete u sebi otkrivati drugu vrstu transpozicije ovog svijeta.

Najčitanije

Najnovije