Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'NAŠE DRUŠTVO JE ZAPELO'

Mirjana Hrga: 'Završila sam fakultet, a sada pomažem u kuhinji'

Autor Petra Kanić
Autor Petra Kanić

Bivša novinarka osvrnula se na zasićenost tržišta rada fakultetski obrazovanim osobama

Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Mirjana Hrga, 49-godišnja bivša novinarka i savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović, na svom Facebook profilu često komentira društveno-političku situaciju u Hrvatskoj. U posljednjoj objavi osvrnula se na zasićenost tržišta rada fakultetski obrazovanim osobama i potaknula lavinu komentara. 'Godinama sam upozoravala da će se Hrvatskoj dogoditi dramatičan problem i to se i dogodilo. Bit će sve veći i rezultirat će ozbiljnim promjenama u društvu', započela je Mirjana objavu pa nastavila: 

mirjana hrga Izvor: Facebook

'Naime, zvučalo je grubo kada sam rekla da ne treba baš svaka kuća slati dijete na fakultet jer patit će i kuća i dijete i društvo. Odgovoreno mi je da sam gruba, da djeca trebaju imati pravo na bolji život kad već tu mogućnost nisu imali njihovi roditelji. I tako se dogodilo da u novonastaloj demokraciji i slobodi izbora gomile novih privatnih fakulteta i sličnih varijacija, dobijemo vojsku akademskih i 'akademskih' građana, koji su u svojim poslovima prečesto višak, beskorisni, u konačnici potplaćeni i nesigurni, a s druge strane nemamo dovoljno poštenih zanatlija, konobara, kuhara i sličnih zanimanja bez kojih društvo ne može funkcionirati. Danas su plaće vodoinstalatera, klima majstora, električara, konobara, kuhara, višestruko veće od onih iz prve grupe, osim ako ti nisu u top pet posto nekog društva. Međutim, nastao je 'čep'. Kako da majka dijete s diplomom šalje u kuhinju za pomoćnog radnika kad ima diplomu? Nije se za to školovalo', napisala je. 

mirjana hrga Izvor: Facebook

U nastavku se bivša novinarka osvrnula i na svoju situaciju. 'E pa završila sam fakultet, bila na naslovnicama, mogla što želim i moći ću i dalje što želim jer je to stvar izbora svakog pojedinca, ali ponosno pomažem u kuhinji restorana, čast mi je naučiti nešto novo od ljudi koji znaju iznimno mnogo, ponekad metem, ponekad perem čaše, ponekad odem u dostavu i uživam u životu i radu. Radim od jutra do večeri', napisala je pa zaključila: 'Naše društvo zapelo je u kulturi nepostojećeg ružičastog svijeta interneta, laži i privida da se bez rada može dogoditi čudo, konzumerizma i sanjanja ludih snova, a nitko da napravi red i kaže: gospodo, rasporedite se malo, nije ispod časti raditi, nedostojanstveno je Bogu dane krasti'. 

Povezane vijesti

Podsjetimo, Mirjana već neko vrijeme boravi na Lošinju gdje se posvetila svojoj konobi u gradiću Osoru. Prije nekoliko godina odlučila se na karijerni zaokret i povukla se iz javnosti. Svojedobno je objasnila kako je sa suprugom željela otvoriti mjesto s domaćim specijalitetima jer na Lošinju već godinama ljetuju. U nekoliko je navrata na društvenim mrežama napisala kako je tamo jako sretna.

Tagovi

Izbor Urednika

Royals