Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPRIČALA DETALJE

ANGELINA OTKRILA 'Zaharin oporavak nakon operacije nije bio jednostavan'

Autor Iva Markulin
Autor Iva Markulin

Slavna je glumica u svojem članku za magazin Time razgovarala sa studentom medicine koji upozorava da se kod medicinskih pregleda i dijagnoza treba itekako u obzir uzeti i boja kože

Izvor: Profimedia

Društveno angažirana, kakva i jest inače, slavna glumica, 46-godišnja Angelina Jolie progovorila je o nedovoljno istraženom problemu u medicini, a s kojim su se susrela i njezina djeca. U nedavnom članku za magazin Time, 46-godišnja je glumica razgovarala s tamnoputim studenom medicine, Maloneom Mukwendeom, koji pomaže liječnicima uvidjeti kako se razni uvjeti i bolesti manifestiraju kod pacijenata koji nisu bijele rase. Angelina  tako piše da je 21-godišnji Mukwende započeo taj projekt, jer je vidio da svi podaci, koji se koriste i na kojima se uči su nastali na testiranjima bijelaca. A to, piše dalje Angelina, može dovesti do krivih dijagnoza, patnje, pa čak i smrti.

Angelina Jolie Izvor: Profimedia

Mukwende je o svojem istraživanju napisao i priručnik 'Mind the Gap' (Razmislite o propustu) i postavio online platformu Hutano. Slavna mu je oskarovka dala punu podršku, jer je, ističe, iz prve ruke vidjela taj problem na svojoj djeci. Angelina i bivši suprug Brad Pitt imaju šestero djece, 19-godišnjeg Maddoxa, 17-godišnjeg Paxa, 16-godišnju Zaharu, 15- godišnju Shiloh te 12-godišnje blizance Knoxa i Vivienne.

'Imam djecu različitog porijekla i rasa i vidjela sam na primjeru običnog osipa, kojeg svatko dijete ima. Ali, ovisno o boji kože, taj je osip izgledao drastično drugačije. I kad sam pogledala u medicinske priručnike, referirali su se uvijek na bijelu kožu. Prošle je godine Zahara, koju sam posvojila iz Etiopije, bila na operaciji i kasnije mi je medicinska sestra rekla da je pozovem ako će joj koža postati ružičasta', opisala je slučaj Angelina Jolie.

Povezane vijesti

Mukwende kaže da je takve slučajeve počeo rano primjećivati. Jer, ističe, gotovo se sve u medicini uči tako. 'Taj jezik i kultura postoje u medicinskoj profesiji, jer se tako učilo godinama i još se uvijek tako uči. I nikome se to ne čini kao problem. Ali, kao što se vidi iz primjera, takve su izjave problematične za jedan dio populacije, jer se na nekoj boji kože neće pojaviti ružičasta boja. I onda nećete ni zvati liječnika. A tu mogu nastati problemi', rekao je Mukwende angažiranoj Angelini Jolie.

Angelina Jolie Izvor: Profimedia

Izbor Urednika

Royals