Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

biografija

Tko je Mate Rimac? Od prosječnog učenika do prvog čovjeka Bugattija

Autor Tonia Malić
Autor Tonia Malić

Put do uspjeha nije bio lagan

Izvor: Story

O inovatoru i poduzetniku Mati Rimcu posljednjih dana pišu brojni domaći, ali i svjetski mediji. Uspjeh mladića iz Livna oduševio je ljude diljem svijeta koji ne prestaju hvaliti čovjeka koji je zahvaljujući napornom radu u malenoj garaži postao prvi čovjek Bugattija. Naime, kompanija Rimac Automobili postala je Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije - Bugatti Rimac i Rimac Technology. 

'Mi smo odlučili dovesti do određene faze, imamo prototipove, željeli smo doći do određenog nivoa i pokazati vam početkom sljedeće godine – bit ćete oduševljeni. Bit će veće od Rimca i Bugattija, radit ćemo to za cijeli svijet, ovdje u Hrvatskoj', rekao je Mate u RTL Direktu. No, tko je zapravo ovaj samozatajni mladić?

mate rimac Izvor: Davor Javorovic/PIXSELL

Riječ je o 33-godišnjem poduzetniku koji dolazi iz Livna, a odrastao je u radničkoj obitelji. Otac mu je godinama radio u Frankfurtu kao građevinski radnik dok je majka Zdenka čistila hotele. U potrazi za boljim sutra, peteročlana obitelj potom se preselila u grad Samobor gdje djeca upisuju osnovnu i srednju školu. 

Matin otac početkom 21. stoljeća vodio je građevinsku tvrtku Rimac, a posao je u to vrijeme išao i više nego dobro. Njegov sin je već tada pokazivao ljubav prema automobilizmu pa ne čudi podatak da je upisao strukovnu srednju školu za tehničara za mehatroniku koji objedinjuje računarstvo, strojarstvo i elektrotehniku.

Izvor: Story

Iako je bio prosječni učenik u srednjoj školi, Mate je na natjecanjima iz elektrotehnike nizao velike uspjehe. Nakon što je osvojio brojna prva mjesta na domaćem tržištu, Rimac je nastavio osvajati zlato i na svjetskim natjecanjima. Kompaniju je pokrenuo u garaži prije točno 12 godina, a te 2009. godine nije mogao niti zamisliti da će ostvariti takav uspjeh. U to vrijeme bio je jedini zaposlenik u firmi, a danas ih ima više od 900. 'Inspirirao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila', rekao je Rimac koji je na tržište prvo izbacio svoj automobil Concept One.

katarina i mate rimac Izvor: Instagram

Sreće ima i u ljubavi, a nedavno je oženio dugogodišnju djevojku Katarinu Lovrić. Njihovo prijateljstvo traje već dugo vremena, ali prije pet godina pretvorilo se u ljubav. Potvrda veze, dogodila se 2017. godine i to u Ženevi, kada je palo nekoliko nježnih poljubaca. Čini se da je Mate u svojoj supruzi ekonomistici pronašao veliku podršku, koja ga prati u svim poslovnim planovima.

Povezane vijesti

'Tek smo se upoznali pa nam je trebalo malo vremena. Kakvu sjajnu spontanu zabavu smo imali, volim vas sve! Siguran sam da će godine koje dolaze biti još uzbudljivije od onih prošlih', napisao je Mate uz zajedničku fotografiju iz 2005. godine i onu iz 2020. godine s proslave zaruka.

Izbor Urednika

Royals