Naša nagrađivana filmska redateljica čiji je film nedavno prikazan na festivalu u Cannesu prije četiri dana rodila je sina, a PIXSELL-ovi fotografi uhvatili su je kako izlazi iz poliklinike Podobnik sa svojim tek rođenim sinom, sa suprugom u pratnji.

prve fotografije antonete alamat kusijanović i bebe
Marko Prpic/PIXSELL 

AntonetaAlamatKusijanović je u devetom mjesecu trudnoće u Cannesu predstavljala svoj film Murina i šetala po crvenom tapitu, ali i osvojila nagradu Zlatna kamera za najbolji debitantski film. Prije tri dana njen je film otvorio i Filmski festival u Puli.

prve fotografije antonete alamat kusijanović i bebe
Marko Prpic/PIXSELL 

prve fotografije antonete alamat kusijanović i bebe
Marko Prpic/PIXSELL 

Kakvi dani za hrvatsku redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović!

Njezina obiteljska psihološka drama 'Murina' na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu osvojila je prestižnu nagradu Camera d'Or koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa. U konkurenciji za nagradu bio je čak 31 film, a predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry, na dodjeli je kazala da su odluku donijeli vrlo lako i nagradili snažan film. Nagradu je preuzeo koscenarist Frank Graziano, i to zato što je Alamat Kusijanović rodila malenog dječaka točno dan prije proglašenja pobjednika. „Nevjerojatne vijesti u dva dana. Gledam ceremoniju iz kreveta u bolnici sa svojim novorođenim sinom na prsima, to je najbolji 'red carpet' koji sam mogla poželjeti! Čestitam cijeloj ekipi filma i hvala Cannes Film Festivalu na ovakvom priznanju“, izjavila je Alamat Kusijanović za Slobodnu Dalmaciju. Sa sinom u naručju dočekala je i otvorenje Pula Film Festivala na kojem je 'Murina' doživjela hrvatsku premijeru. 

prve fotografije antonete alamat kusijanović i bebe
Marko Prpic/PIXSELL 

'Ova nagrada pripada mom sinu kojeg sam rodila i nadam se da je ovo tek početak za nas oboje', poručila je, između ostalog, u videu koji je snimila iz rodilišta kako bi se zahvalila festivalu Cannes na nagradi te cijelom timu 'Murina'.

Podsjetimo, ovog je vikenda u rasprodanoj pulskoj Areni, filmom ‘Murina’, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, svečano otvoren 68. Pulski filmski festival.

Ekipa filma Murina poklonila se publici koja je u dahu pogledala umjetničko ostvarenje, koje iako je tek krenulo na svjetsku festivalsku turneju, već postaje međunarodno valoriziran. Filmu Murina bilo je to ujedno i prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je dobio nagradu Camera d'Or kao najbolji debitantski film, što je ujedno i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u povijesti.

Ceremoniju otvorenja vodio je iskusni glumac i voditelj, Tarik Filipović, a program su obogatili i sjajni mladi duo Mia Negovetić i Edi Abazi koji su izveli svoju autorsku pjesmu Ljubav nema kraj uz klavirsku pratnju Matka Basare. Kao posljednju točku, uoči premijere filma Murina, plesači baletnog ansambla HNK Ivana Plemenitog Zajca izveli su ulomak iz baleta Posvećenje proljeća, u koreografiji Maše Kolar.