Ena Begović bila je jedna od najvećih i najljepših glumica na ovim prostorima. Život je izgubila u teškoj prometnoj nesreći prije 21 godinu. U svojoj relativno kratkoj karijeri glumica je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj filmskoj i kazališnoj sceni. Pravo ime joj je Jelena Begović. Rođena je 8. srpnja 1960., a radila je i stvarala punom parom od 1978. do svoje prerane i tragične smrti 2000. godine.

Ena se javnosti prvi put predstavila glumeći u filmu Lordana Zafranovića 'Okupacija u 26 slika'. Ubrzo je dobila prvu ulogu u TV filmu 'Ivan Goran Kovačić'. Iako je vjerovala da će karijeru graditi prvenstveno glumeći filmove, pravu slavu i priznanje donijeli su joj upravo 'daske koje život znače'.

Godine 1982. Ana Sasso osvojila je titulu Miss Jugoslavije. Imala je angažmane u Parizu i Milanu, a dobivala je i ponude za snimanje filmova. Odustala je od filmske karijere, jer nije htjela snimati scene u toplesu. Na natjecanju za Miss svijeta plasirala se među 15 najboljih, zbog čega je postala simbol ljepote stare Jugoslavije. Atraktivna Splićanka prije 38 godina proglašena je najljepšom Jugoslavenkom, a izvrsnom linijom može se pohvaliti i danas.

Ana Sasso
PIXSELL/ Hrvoje Jelavic Ana Sasso

Suzana Mančić karijeru je započela kao pjevačica, a kasnije se okušala i kao TV voditeljica. Suzana Mančić zauvijek će ostati poznata kao lijepa loto djevojka koja je unovčila njen izgled - raznim golišavim uvodnicima za 'Playboy' i druge časopise.

Suzana Mancic
Instagram 

Mira Furlan rođena je u Zagrebu, a smatrala se simbolom bivše Jugoslavije. U svojoj karijeri snimio je filmove poput: 'Otac na službenom putu', 'Ljepota poroka', 'Kiklop'. Na vrhuncu slave, 1991., Mira se preselila u Ameriku, gdje je započela potpuno novi život. Ostvarila je uspješnu karijeru i u našim krajevima i u Americi, a njezina je životna priča nestvarna.

Naime, 1986. glumica je upoznala srpskog redatelja Gorana Gajića s kojim je ubrzo započela vezu. Budući da je iz ljubavi živjela na relaciji Beograd - Zagreb, hrvatski mediji optužili su je da se početkom devedesetih naginjala Srbiji i objavili tekstove u kojima su je nazvali izdajicom. Često je posjećivala psihijatra, zbog čega je bila izložena osudi javnosti. Nakon što je dobila otkaz u HNK-u, oduzet joj je stan koji je naslijedila od bake, a dnevno je primala 50-ak prijetnji smrću.

Još fotografija bivših seks-simbola pogledajte u galeriji.

Instagram Seks-simboli bivše Jugoslavije

Mira i Goran bili su prisiljeni 1991. preseliti se u Beograd, odakle su otišli u SAD, gdje su učinili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, pomoćnik u montaži i urednik, a Mira kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica. Ubrzo je započela karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama. U početku je glumila u čak 110 epizoda znanstveno-fantastične serije 'Babylon 5' od 1994. do 1998. Od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji 'Lost' koja je postigla planetarni uspjeh i bila iznimno popularna i na našim prostorima. Preminula je u siječnju ove godine.

Marina Perazic
Story 

Marina Perazić bila je jedna od najljepših pjevačica i simbol pop scene osamdesetih, diplomirala je građevinarstvo, a pjesme koje je pjevala kao članica grupe 'Denis & Denis' slušaju se i danas, piše srpski Alo. Godine 1988. otišla je u Sjedinjene Američke Države, a kako bi preživjela, počela je raditi kao dadilja i blagajnica.

Lepa Brena
Instagram 

U razdoblju kada se pojavila, Fahreta Jahić poznatija kao Lepa Brena odmah je postala jedna od najpoželjnijih žena na ovim prostorima. Danas i dalje pjeva, a uz to je i poduzetnica. Nedavno je sa suprugom, bivšim teniskim asom Slobodanom Bobom Živojinovićem kupila jahtu dugačku 'vrtoglavih' 30 metara, a za novu 'igračku' par je iskeširao oko šest milijuna eura.