Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAGEDIJA U UKLETOM AUTOMOBILU: Teorije zavjere koje su pratile smrt velikog zavodnika prisutne su i danas

Iako je službeno proglašena nesretnim slučajem, oko smrti Jamesa Deana kruže brojne teorije zavjere.

James Dean Izvor: Profimedia

Američki glumac James Dean nosi titulu ikone, a iako je od njegove tragične smrti prošlo 66 godina, njegova tri filma 'Buntovnik bez razloga', 'Istočno od Raja' i 'Div' gledaju se i danas.

Dean je život izgubio u tragičnoj automobilskoj nesreći 30. rujna 1955. kada je imao samo 24 godine, a njegova smrt je u tadašnje vrijeme bila jedna od najvećih tragedija u svijetu slavnih.

James Dean Izvor: Profimedia

Iako je službeno proglašena nesretnim slučajem, oko njegove smrti kruže brojne teorije zavjere. James je u životu imao dvije velike strasti - glumu i automobilske trke. Njegova glumačka karijera bila je u usponu, a između snimanja je pobjeđivao i na trkama u Palm Springsu i Santi Barbari.

Jedna od njegovih najvećih investicija bila je kupovina Porsche Spydera kojem je od milja dao nadimak 'little bastard' u kojem je na kraju i izgubio život. Naime, Dean je planirao sa svojim autom sudjelovati na trci Salinas Road i planirao je da ga tamo preveze na prikolici da bi se u posljednji tren predomislio i odlučio da se sam odveze, a s njim se uputio i mehaničar Rolf Wütherich.

Povezane vijesti

Ubrzo nakon što su krenuli, policija ih je zaustavila zbog prebrze vožnje, a onda su napravili i pauzu u jednom od restorana kako bi nešto pojeli. Sat vremena kasnije u vožnji su ugledali vozilo marke Ford kako juri prema njima, a glumac je Rolfu rekao kako taj tip mora stati jer ih sigurno vidi, no samo nekoliko sekundi kasnije automobili su se sudarili.

James Dean Izvor: Profimedia

Rolf je ispao iz Porschea i zadobio je nekoliko lomova, a vozač Forda prošao je s nekoliko lakših ozljeda. Međutim, James nije bio te sreće i proglašen je mrtvim u 18 sati 30. rujna 1955. godine. Svjedoci na mjestu nesreće potvrdili su kako Dean nije vozio prebrzo, unatoč tome što je u službenom izvješću kao uzrok nesreće navedena brzina.

James Dean Izvor: Profimedia

Pričalo se i kako je glumac bio živ nakon nesreće te da je imao slab puls, dok je prema drugoj teoriji ostao na mjestu mrtav. Postoji i ona da je čak lažirao svoju smrt, jer je navodno mrzio slavu i obožavateljice koje su ga opsjedale.

Povezane vijesti

Magazin

Royals