Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆA VODITELJICA TRUDNA NAKON 4 GODINE POKUŠAVANJA: Otkrila nam je ime bebe i posebnu osobu koja ga je odabrala

Hana Tabaković Baksa otkrila nam je detalje o svojoj trudnoći zbog koje je četiri godine išla na medicinski potpomognutu oplodnju i zatrudnjela je iz petog pokušaja.

Hana Tabaković Baksa Izvor: Privatni album

Televizijska voditeljica Hana Tabaković Baksa (41) zadnjih mjeseci boravi kod kuće zbog čuvanja svoje rizične trudnoće i veseli se rođenju prvog djeteta za kojeg već ima spremno ime.

Hana kaže da se trenutno osjeća odmorno dok leži, gleda televiziju i pritom se vodi onom dan po dan te priziva samo pozitivne misli. 'Da se razumijemo, ima dana kada me strah preuzme i počnem dramiti hoće li sve biti u redu, ali imam najbolje prijateljice na svijetu koje su uvijek tu i imaju prave rečenice za takve situacije', rekla je za Story.hr.

Voditeljica je otkrila koliko je psihološki i fizički težak postupak medicinski potpomognute oplodnje koji je ona prolazila četiri godine i uspjela je tek u petom pokušaju, a dva puta je strahovala za bebu zbog krvarenja.

'Psihički je pretežak, samo žena koja prolazi kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje zaista može razumjeti. Puno je uspona, ali nažalost puno više padova. Fizički to nekako u glavi posložiš, znaš u koje vrijeme moraš biti kod doktora, kada si daješ injekciju, tijelo se mijenja, puno, puno je to hormona, koji prave kaos u organizmu. Od napadaja smijeha do plakanja beskrajno je tanka granica. Kada sam krenula u postupak slušala sam cure/ žene koje pričaju koliki im je AMH (Anti- mullerov hormon) pa koliko jajnih stanica imaju u tom postupku pa kako rastu. U jednom trenu shvatila sam da su to podaci koji me ne trebaju zanimati. Izuzela sam se od tih svih razgovora jer ja nisam doktor, ja sam novinarka i voditeljica, mogu pričati o politici, modi, glazbi i svemu što pratim, ali da ću uz sve što prolazim sjediti pred kompjuterom i čitati forume, pregledavati nalaze i pitati se zašto ja imam ovoliko jajnih stanica, a neka druga žena duplo, troduplo više nije dolazilo u obzir. Sve sam svoje povjerenje poklonila Prof. Hrvoju Vrčiću i radila sve što je rekao, bez pitanja. On je doktor, ja pacijentica, ili doktoru vjeruješ ili ne! Stvar je jasna', objasnila je Hana.

Povezane vijesti

'O potpomognutoj oplodnji nisam znala ništa i to je dobro jer kroz sve me je vodio doktor i divne sestre Petrove bolnice, posebno moja Irena, kojima sam vječni dužnik. Shvatila sam da je veliki broj žena došao tamo s hrpom znanja s foruma i pitanjima koja na kraju krajeva samo opterećuju i nimalo ne pomažu, štoviše po mom mišljenju samo odmažu', dodala je.

Uz podršku supruga Borisa Bakse voditeljici je bilo važno što su je uz nju bio i jako uzak krug prijateljica. 'Plakale su sa mnom, bile uz mene kroz svaki postupak i na kraju se iskreno veselile i to je moje najveće bogatstvo, imati takve prijatelje', istaknula je.

Zanimljivo je da je termin porođaja njezinog sina na njen rođendan sljedeće godine, 1. veljače. 'Kada smo vidjeli termin da je na moj rođendan, samo su mi rekli pa logično, s tobom je sve moguće pa i ovo. Jedina mi je želja da bude živ i zdrav i to je životna želja! Od poroda ne strahujem jer kao što sam rekla kada imate doktora kao ja, brige nema! Jedini strah koji je u meni je da sve i do kraja bude dobro, svakom danu se zahvalim koji prođe i sama sebi kažem: 'Još jedan je iza nas. Bravo. sutra je novi dan i bit će sve u redu!'', rekla je Tabaković Baksa.

S Hanom smo se dotaknuli i odabira Darka Richtera za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Naime, on je rekao da je umjetna oplodnja neprirodna i silovanje u epruveti, a upitali smo voditeljicu i misli li da je taj medicinski postupak još tabu tema u Hrvatskoj.

'Zapravo, ispravno je medicinski potpomognuta oplodnja. Iskreno, nije mi jasno zašto se o tome ne govori jer to je ogroman problem. Znala sam doći u Petrovu u red od 20 žena koje su došle na injekciju taj dan. Kada sam istraživala shvatila sam da nije bilo doktora Rajka Ostojića i izmjene zakona 2012. godine, u Hrvatskoj ni dan danas ne bi postojala. Hvala mu što je otvorio vrata potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj, znam zaista puno, puno majki koje su upravo tako dobile djecu. Što se tiče izbora ravnatelja Srebrenjaka iskreno ostala sam šokirana. Krenimo redom. Izjava doktora Richtera da je umjetna oplodnja poput silovanja u epruveti je šamarčina svima koji su to prošli, prolaze, ili kreću u postupak! Razumijem da svi imamo pravo na vrijednosne stavove, ali ne razumijem da iz mirovine izvlače liječnika i još ga imenovati za ravnatelja dječje bolnice! Van svake pameti. Taj potez niti jedan gradonačelnik ne bi si smio dopustiti, a nakon medijske hajke i odlaska tek imenovanog doktora, moram priznati da mi je laknulo. 2021. je godina, imaj stav, neka bude i radikalan, ali ne vrijeđaj!', naglasila je.

Hana i muž Boris već znaju da će sinu dati ime Leon, a otkrila nam je kako se za njega odlučila. 'Mama je odabrala ime i to me jako veseli. Suprug i ja se nismo mogli nikako dogovoriti i ovako je ispalo zaista sjajno', rekla je.

Hana Tabaković Baksa i Boris Baksa Izvor: Instagram

Zanimljivo je i da je spol bebe dobro predvidjela njena prijateljica i vjenčana kuma Andrea Šušnjara na fotografiji s ultrazvuka iz 11. tjedna trudnoće kada se to nije moglo još procijeniti. 'Ni sama ne znam kako joj je to uspjelo, vidjela je sliku ultrazvuka i rekla dečko! Ja nisam ništa vidjela i rekla joj da nema šanse da vidi i da je sigurno cura, no uspostavilo se da ima bolje oko od mene', ispričala je voditeljica.

Pitali smo ju je li soba za sina već spremna. 'Nije! Nisam praznovjerna, ali polako, imamo vremena, neke stvari su već u stanu, ali vrlo sam oprezna i kao što rekoh: 'Dan po dan!' A kada je budem uređivala, suprug i ja ćemo to zajedno, jer mi smo tim od prvog dana!', istaknula je.

Inače, Hana se udala za Borisa u lipnju prošle godine, a otkrila je kako im je prošla prva godina braka i je li se što promijenilo. 'Promijenilo se jedino to što smo kroz sve ovo izašli jači. Moj suprug je nevjerojatna osoba. Mi smo potpune suprotnosti. On je onaj koji je smiren, staložen, strpljiv, sve ono što ja nisam, ali zato je i on moj oslonac uz roditelje i moje utočište od svega lošeg. Napokon razumijem kako je to kada nekoga voliš svim srcem i kada iskreno mogu reći: 'Hvala ti Bože što si nas spojio!'', ispričala je.

Voditeljica dok čuva trudnoću vrijeme krati gledanjem serija, filmova, internetom i puno spava. 'Probudim se, popijem čaj, doručak pa listanje portala da vidim što se događa u zemlji, pa nazovem prijateljicu, pa malo opet spavanja. Neka serija i vrijeme prolazi', zaključila je Hana.

Fotografije domaće voditeljice pogledajte u galeriji. 

Povezane vijesti

Magazin

Royals