Amanda Gorman je američkoj javnosti poznata već duže vrijeme.

Ima samo 23 godine, pjesnikinja je, a njeni uspjesi prepoznati su i od strane uglednog magazina ‘Glamour’. Naime, američki magazin ‘Glamour’ više od 80 godina slavi moćne, uspješne i utjecajne žene, a već 30 godina dodjeljuje nagradu ženama iz različitih područja javnog djelovanja.

‘Glamour’ je 1943. godine pokrenut kao mjesto ‘zaposlenu djevojku’ i s ciljem da se ojača položaj žena u društvu, a 1990. godine pokrenuli su i nagradu ‘Žene godine’. Svake godine, ova nagrada pripadne nekoj uspješnoj ženi, nevažno da li je utjecajna u sportu, glazbi, medicini, glumi, politici ili pak inženjerstvu. Ove je godine nagrada ponovno održana u Rainbow Roomu Rockerfeller Centra u New Yorku, kao i prve godine kad se dodjela održala.

Amanda Gorman
Instagram 

Prestižno priznanje je do sada dospjelo u ruke mnogih slavnih dama pa su se tako na zavidnom popisu našle i Madonna, Jennifer Lopez, Alicia Keys i mnoge druge koje su uspjele promijeniti ‘pravila igre’ u poslu u kojem većinom glavnu riječ vode muškarci. Uz mladu pjesnikinju Amandu Gorman, dobitnice su i reperica Meghan Thee Stallion, glumica Mariska Hargitay i znanstvenica dr. Katalin Kariko.

Ipak, ova godina je definitivno godina mlade pjesnikinje Amande Gorman, a u njoj je nanizala same uspjehe u poslovnom i privatnom životu. ‘Žene godine’ pripala je uz ostale dobitnice, upravo njoj, a njen govor ostavio je toliko jak dojam, da su ga svi svjetski mediji prenijeli. Širokoj publici najviše je postala poznata nakon vrhunskog nastupa na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena početkom ove godine.

Amanda Gorman
Profimedia 

Amanda je postigla još jedan veliki uspjeh, a to je nastup na Super Bowl-u, velikom finalu najjače lige američkog nogometa na svijetu, poznatog i po nastupima najvećih svjetskih glazbenika u poluvremenu utakmice. Nastupati na poluvremenu Super Bowl-a smatra se prestižom, a takva čast nikada nije pripala pjesnikinji koja na sceni recitira svoju pjesmu.

‘Puno hvala magazinu ‘Glamour’ što su me proglasili jednom od svojih žena 2021. godine! To mi toliko znači, pogotovo zato što sam proglašena jednom od Glamourovih studentica 2018. godine. Toliko se toga promijenilo od tada i velika mi je čast da budem predstavljena uz tako divne žene ‘, oduševljeno je rekla Amanda nakon primanja nagrade.

Iako počašćena ovom titulom, Amanda ne želi biti uzor na način da druge djevojke žele biti kao ona, već ih potiče da budu ono što jesu, da budu posebne i svoje. ‘Nemoj sanjati da ćeš biti sljedeća Amanda Gorman. Sanjaj da budeš prva ti. Trebaju nam novi, raznoliki, drugačiji glasovi. Što više imamo ljudi koji su izvrsni u tome što rade, mislim da će čitav svijet biti pametniji i bolji' - rekla je Amanda.

Amanda Gorman
Instagram 

Osim svega navedenog, Amanda se ističe i svojom ljepotom, predivnim osmijehom i stilom, pa se tako može pohvaliti i naslovnicom magazina ‘Vogue’, ali i prekrasnim stylingom s ovogodišnje Met Gale.

Više fotografija lijepe i talentirane pjesnikinje pogledajte u fotogaleriji.

Profimedia Amanda Gorman