Švedski kralj Karlo XVI. Gustav (75) zasjeo je na prijestolje 15. rujna 1973., a tijekom njegove vladavine je bilo dosta kontroverzi. 

Dobio je tron zahvaljujući pravilu primogeniture muške preferencije pa su njegove četiri starije sestre Christina, Birgitta, Margaretha i Desiree izvisile. Zanimljivo je da je Karlo otprilike 205. u redu za britansko prijestolje jer je prapraunuk britanske kraljice Viktorije.

Gustav je 1973. naslijedio švedski tron od svog djeda, kralja Gustava VI. Adolfa. Naime, njegov otac, princ Gustav Adolf poginuo je 1947. u avionskoj nesreći u Danskoj kada je Karlo bio star tek devet mjeseci.

Kralj Karlo XVI. Gustav sa suprugom i djecom
Profimedia 

Švedski kralj je svojedobno priznao da se nije osjećao prihvaćenim od naroda dok nije došao u srednju dob što nije nimalo čudno jer je često izazivao bijes javnosti. Naime, 1980-ih im se nije svidjelo što je Gustav kritizirao norveškog premijera zbog lova na tuljane. Oni su to vidjeli kao dio tradicije svojih susjeda. Neki su ga i podržali kao i odluku Europske unije koja je 2009. zabranila prodaju proizvoda od tuljana.

Kralj se borio u školi s disleksijom, a poznato je da je imao puno djevojaka, voli sportske aute i nikad mu nije bio problem ponašati se poput bogatog, privilegiranog playboya. Završio je studij financija i ekonomije te je oduvijek zainteresiran za ekološka pitanja.

Novinar Thomas Sjoberg napisao je o Karlu biografiju 'The Reluctant Monarch' u kojoj je razotkrio škakljive informacije. Napisao je da je u prvim godinama kraljevske vlasti priređivao seks zabave u noćnom klubu u Stockholmu čiji je vlasnik bio bivši gangster Mille Markovich. Pritom se tajna švedska policija pobrinula da ne bude nikakvih dokaza o Gustavovom sudjelovanju.

Kralj Karlo XVI. Gustav sa suprugom i kćeri
Profimedia 

Gangster Markovich je 2011. rekao švedskim novinama Aftonbladet da ima živi dokaz kraljevih indiskrecija i da može dokazati da su se zabave stvarno dogodile te bi ga mogao 'riješiti u jednom zamahu'.

'Odvratno je kako je kralj davao obećanja naivnim djevojkama iz predgrađa kako bi pristale na intimne odnose s njim. Nikad im ne bi pomogao s karijerama i poslovima nakon što bi dobio što je htio', ispričao je.

Kružila je i priča da je kralj pregovarao s Milleom oko cijene za dokaze njegovih zabava, ali i da povuče svoje tvrdnje.

Inače, Karlo je 19. lipnja 1976. oženio Silviju Sommerlath koju je upoznao tijekom ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Munchenu. Oženio ju je unatoč tome što je pučanka, a upravo su zbog takvih brakova njegove tri sestre izgubile svoje kraljevske titule.

Dan prije nego što su se Gustav i Silvia vjenčali u njihovu čast je održan glamurozan događaj na kojem je nastupala ABBA. Par je dobio troje djece, kćer Victoriju (44), koja je buduća kraljica, i Madeleine (39) te sina Karla Philipa (42).

Zanimljivo je da je kralj osigurao da njegova djeca ne izgube titule brakom s pučanima. Omogućio je i da sljedeća u redu za prijestolje bude najstarije Victoria, a ne sin Karlo Philip kao što je on imao prednost pred svojim sestrama.

Mnogi mu zamjeraju što nije priskočio u pomoć svojim sestrama pa su tri od njih izgubile titule zbog udaje za pučanina. Jedino se princezi Birgitti to nije dogodilo jer se 1961. udala za princa Johnna Georgea od Njemačke.

Više fotografija švedskog kralja s obitelji pogledajte u galeriji. 

Profimedia Kralj Karlo XVI. Gustav