Slavko Goluža (50) osvojio je s rukometnom reprezentacijom dva zlata na Olimpijskim igrama, a nakon igračke mirovine bacio se u trenerske vode.

Rođen je 17. rujna 1971. u mjestu Pješivac-Kula u Bosni i Hercegovini te je odrastao u Metkoviću koji je podario hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji niz talentiranih igrača. Goluža je igrao za klubove Mehanika Metković koji je kasnije promijenio ime u Metković Jambo, Badel 1862 Zagreb, mađarski KC Fotex Veszprem, njemački Tus Nettelstatdt Lübeeke i francuski Paris Saint-Germain Handball.

S rukometnom reprezentacijom je osvojio zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i Atena 2004. te na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. Goluža je s Kaubojima donio u Lijepu Našu i srebro s Svjetskog prvenstva u Tunisu i broncu iz Portugala.

Od 2010. do 2015. vodio je rukometnu reprezentaciju nakon što je otišao Lino Červar i njom je osvojio tri brončane medalje, na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012., na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. te na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. Dao je neopozivu ostavku na mjesto trenera u veljači 2015. nakon što su se vratio sa Svjetskoga rukometnoga prvenstva u Kataru na kojemu su Kauboji bili šesti.

'Nakon gotovo pet godina provedenih na čelu hrvatske rukometne reprezentacije odlučio sam podnijeti neopozivu ostavku na mjesto izbornika. Moja je odluka plod temeljitog promišljanja o događajima na i oko Svjetskog prvenstva u Kataru te razgovora sa čelništvom Saveza. Posao izbornika radio sam predano, profesionalno i savjesno i pritom ostvario ciljeve koje smo postavili zajedno sa Savezom, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016', rekao je tada Goluža.

'No očito nisam opravdao očekivanja hrvatske javnosti te ostavkom želim odagnati svaki pritisak kojim se opterećuje Hrvatski rukometni savez, moji i naši igrači, ali ponajviše moja obitelj koja sve ovo vrlo teško proživljava. Kao i dosada, tako i sada uživam podršku čelništva Saveza, no ova količina javne kritike prevelik je teret za mene osobno, moju obitelj, a vjerujem i Savez i igrače, i prema tome je moja ostavka neopoziva. Na inicijativu Saveza, sumirajući rezultate tijekom svih mojih rukometnih godina, ostat ću u tijelima Saveza i rukometa te i dalje nesebično pomagati i davati svoj doprinos njegovu razvoju i promociji Hrvatske u svijetu', dodao je i zahvalio se navijačima.

Slavko je nedavno nakon četiri i pol godine dao otkaz na mjesto trenera slovačkog prvaka Tatrana iz Prešova. 'Mislim da je tako nešto bilo najlogičnije. Bile su to za mene četiri i pol godine novog iskustva u jednim drugačijim uvjetima od onih na koje sam navikao. Mislim da sam i ja kao trener i dečki kao momčad, dali sve od sebe. Dosta se toga mijenja kroz godine, nije lako uvijek počinjati iznova, no ja sam jako zadovoljan i sretan urađenim. Mislim da je Tatran promoviran u vrh europskog rukometa, kao prepoznatljiv', rekao je za Jutarnji list.

Goluža je s Tatranom osvojio četiri puta prvenstvo i Kup Slovačke, a otkrio je svoje planove za budućnost. 'Ništa, sad treba dobro odmoriti i pričekati novi izazov. Ja sam uvijek spreman za tako nešto. Vratio sam se doma u Zagreb i to je to', ispričao je.

Inače, Slavko je od 2001. u braku s diplomiranom ekonomisticom Ivom iako su svojedobno neki domaći mediji pisali da se razvode. Supružnici imaju 18-godišnjeg sina Ivana, a ljetos je objavljeno da je on postao igrač klub Mehanika Metković za kojeg je igrao i njegov otac.

'Nije to bila moja želja, ali čini se da mu je u krvi. Kad igra reprezentacija, supruga odvede psa u šetnju, a Ivan navija u kući. Dobar je igrač, zadovoljniji sam ja nego on', komentirao je Goluža sportsku karijeru svog sina za Story.

Slavko Goluža je sa suprugom Ivom u braku od 2001. te imaju sina Ivana.
Instagram 

Slavkova supruga Iva ima vlastiti posao i izrađuje jastuke za pse, a otkrila je da je ključno za opstanak braka da među supružnicima vladaju razumijevanje, tolerancija i povjerenje. 'Uvažavam njegove ambicije, kao i on moje. Besmisleno je kočiti nekoga s kim si toliko dugo i koga voliš', istaknula je.

Par je otkrio i da im je drago što se Slavko maknuo iz hrvatskog rukometa.

'Iskreno, mislim da nisam zaslužio neke stvari nakon toliko medalja, toliko rezultata koje sam postigao. Žao mi je što se na mene ‘pucalo iz svih oružja’, sve je bilo planski i znam to. Imam sve informacije, a oni na koje mislim lako će se prepoznati. Znao sam da me se ruši, dobio sam informacije iz prve ruke, znam i da je bilo plaćenika koji su mi dolazili zviždati u dvoranu u Umagu i Puli. No svakome mogu pogledati u oči, a mnogi bježe na drugu stranu ulice kad me vide. Dodvoravali su se pojedincima, a ja nisam nikad, niti ću i tako učim svoje dijete - da ima svoj stav te da, prije svega, poštuje suigrača, čovjeka', rekao je bivši izbornik naše rukometne reprezentacije.

Više fotografija Goluže i njegove obitelji pogledajte u galeriji. 

Story, Dražen Kokorić Slavko Goluža je sa suprugom Ivom u braku od 2011. te imaju sina Ivana.