Mlada Zilha Barjaktarević je sa samo šesnaest godina uzela umjetničko ime Silvana i počela pjevati po sarajevskim kavanama.

Tako je počela karijera jedne od najljepših i najuspješnijih pjevačica bivše države, koja je, kao i njen život, završila puno prerano o čemu govori i popularni film 'Toma'.

Iako je naizgled imala sve: poslovni uspjeh, zvjezdani status i sretnu obitelj, Silvana Armenulić nije imala puno vremena da uživa u tome.

Život je izgubila u tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 10. listopada 1976. godine na autocesti Beograd-Niš kada se vraćala s koncerta. Okolnosti nesreće u kojoj je, osim Silvane, preminula njena sestra Mirjana Barjaktarević i tadašnji ravnatelj Narodnog orkestra RT Beograd Rade Jašarević.

Silvana Armenulić bila je jedna od najvećih zvijezdi bivše Jugoslavije, no živjela je prekratko
Youtube / Screenshot 

Okolnosti ove nesreće nisu objašnjene ni 45 godina kasnije, a postojale su razne teorije. Ford Granada u kojem su putovali na jedan njen nastup pri brzini od 150 kilometara frontalno se sudario s kamionom koji je dolazio iz suprotnog smjera. Ford je navodno u jednom trenu počeo skretati ulijevo, a vozač kamiona je navodno kasnije otkrio da je mislio da će se mimoići. Kad je shvatio da se to neće dogoditi, počeo je kočiti, no bilo je prekasno.

Na društvenim mrežama je isplivala stara fotografija s mjesta nesreće na kojoj se jasno vidi potpuno smrskan automobil u kojem je bila nesretna pjevačica.

U to vrijeme, pjevačica je bila u braku s tenisačem Radmilom Armenulićem kojeg je upoznala 1959. godine prilikom nastupa u Grand Casinu u Beogradu. Vjenčali su se dvije godine kasnije, a početkom siječnja 1965. rodila im se kći Gordana. Za Silvanom je, također, ludovao legendarni pjevač Toma Zdravković, kojem je navodno, upravo ona pomogla na početku karijere.

Legenda kaže da su se Silvana i Toma upoznali tako što ga je, tada 19-godišnja pjevačica, srela promrzlog na klupi u Leskovcu, a nakon što joj je on priznao da voli pjevati, odvela ga je na svoj nastup. I sama je tada bila ne početku karijere, a Tomi je pomogla da se probije.

Upoznala ga je sa svim važnim ljudima, pronalazila mu poslove, a on je upravo njoj napisao pjesmu 'Šta će mi život bez tebe dragi' koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Ljubav mu ipak nije bila uzvraćena, barem ne onako kako se nadao. 'Silvana, neću ti doći na svadbu, zato što sam je malo drugačije zamišljao', rečenica koja je pogodila sve gledatelje filma o Tomi Zdravkoviću, a dogodila se kada je pjevačica Tomu pozvala na svoje vjenčanje.