Premijer Republike Hrvatske, 51-godišnji Andrej Plenković, rođen je u Zagrebu, gdje je i odrastao.

Osnovnu školu pohađao je na Jordanovcu, a srednju u Obrazovnom centru za jezike. Premijer tečno govori engleski, francuski, talijanski, a kako je na svojoj stranici naveo, služi se i njemačkim jezikom. Bavio se nogometom, tenisom i vaterpolom, a košarku je igrao u nekoliko zagrebačkih klubova te Bruxellesu i Parizu.

Danas je u braku s devet godina mlađom pravnicom, Dubrovkinjom Anom Maslać, koja intrigira mnoge zato što se rijetko pojavljuje u javnosti. Zajedno sa suprugom ima sina Maria i kćer Milu. Njegova obitelj rodom potječe iz Dalmacije. Otac Mario Plenković rođen je u Svirču na Hvaru, a majka Vjekoslava Raos Plenković rodom je iz Makarske. Njegova majka bila je liječnica sa sjajnom reputacijom.

Ako se prisjetimo, Hrvatski parlamentarni izbori 2016. godine ostali su u sjećanju po nadmetanju sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Tada je Milanović u jednom trenutku svoje kampanje spomenuo kako je Plenkovićeva majka bila 'vojni lekar'. Takva izjava naišla je na osudu sada već bivšeg supruga Vjekoslave Raos Plenković.

Tada je tvrdio u razgovoru za mariborski dnevni list Večer da je Vjekoslava radila kao liječnica u vojnoj bolnici te je bila priznata kardiologinja internistica, koja je s još troje kolega u vrijeme rata u Hrvatskoj preuzela bolnicu od JNA.

Andrej Plenković je 2017. sa suprugom Anom i djecom bio u službenom posjetu papi Franji.
Profimedia 


'Nikad nisam čuo da se neki pacijent potužio na nju', ispričao je otac Andreja Plenkovića o svojoj bivšoj supruzi. Naime, gospodin Mario Plenković već godinama živi u Sloveniji te je predavao komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektroniku, računarstvo i informatiku. On živi u Rogaškoj Slatini s drugom suprugom Vlastom Kučiš. Tada je rekao kako sin Andrej često obitava kod njega u Sloveniji.

'Volim živjeti u Sloveniji. Mirno je i ugodno, baš kao i vrijeme mog odrastanja na Hvaru, gdje je Andrej kao dijete ljeti redovito dolazio iz Zagreba, gdje sam živio s prvom ženom Vjekoslavom', ispričao je tada profesor Mario Plenković za Večer.
Ondje je postigao zavidnu akademsku karijeru, sa 16 stručnih knjiga i više od 700 strukovnih bibliografskih referenci, a osim toga, Mario je jedan od osnivača studija komunikologije u Mariboru.

Također, otkrio je i veliku zanimljivost kako je Andrej dobio ime. 'U našoj obitelji djeci dajemo ime po djedu. Moj otac je bio Andrija, ali je jedan brat već imao sina Andriju, drugi Andra, tako da nam je preostalo samo ime Andrej. I moj unuk dobio je ime po meni, Mario', zaključio je.

No, prošle godine je Nacional prenio kako su njegove tadašnje studentice na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Maria Plenkovića optužile za seksualno uznemiravanje i opisivale kao višestrukog seksualnog predatora u pokušaju.
Nacional je to uspio rekonstruirati uz pomoć autentičnih svjedočenja njegovih bivših studentica, ali i zahvaljujući službenim izjavama njegovih bivših kolega profesora s Fakulteta političkih znanosti, koji te navode potvrđuju.

Andrej Plenković ima samozatajnu suprugu
Sanjin Strukić/PIXSELL 


Četiri različita izvora, među kojima su i neki profesori, bivši studenti novinarstva na FPZG-u, ali i poznanici Marija Plenkovića iz akademskih krugova, za Nacional su tada tvrdili da su se nedugo prije njegova odlaska s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i odlaska u Maribor, gdje je nastavio raditi kao profesor i bio jedan od osnivača studija komunikologije, pojavile razne optužbe na njegov račun. Jedan od svjedoka onog vremena za Nacional je tada izjavio:

'Marija Plenkovića pratile su afere pa je u dogovoru s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, čiji tada vodeći ljudi nisu htjeli da se od toga izrodi medijski ili pravosudni slučaj, morao napustiti profesuru. Afere su se odnosile na nekoliko slučajeva u kojima je on navodno od studenata i studentica tražio određene protuusluge', rekao je tada izvor za Nacional.

Nacional je stupio u kontakt s jednom nekadašnjom studenticom Marija Plenkovića s početka devedesetih, dok je on još predavao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Ta je nekadašnja studentica, a danas poslovna žena, osobno doživjela seksualno uznemiravanje od strane Marija Plenkovića, a također ima saznanja i o tome što su proživljavale ostale studentice, njezine tadašnje kolegice. Ona je bila spremna ispričati svoja saznanja Nacionalu pod uvjetom da joj se zaštiti identitet, kako ne bi imala neugodnosti na poslu, ali spremna je, ako do toga dođe, ta svoja saznanja i ono što je osobno proživjela potvrditi i na sudu.

Andrej Plenković na Story događaju u borbi protiv raka dojke
Story 


'Mario Plenković govorio mi je gadosti, ne samo meni već gotovo svim studenticama kojima je predavao. Mi smo to međusobno prepričavale jer se nikome drugome i nismo usudile povjeriti. Stalno je imao seksualne aluzije, ali izgleda da je kasnije nekom stao na žulj, odnosno nagazio nečiju kćer, a kako su se tada već promijenile okolnosti i na fakultetu i u društvu, morao je otići. Međutim, koliko mi je poznato, nastavio je raditi to što je radio', rekla je tadašnja studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu za Nacional.

Na pitanje je li joj poznato što je bilo navedeno kao formalni razlog njegova odlaska s fakulteta, ta nekadašnja studentica je objasnila:
'On je morao otići pod dosta čudnim okolnostima. Pazite, on je vodio studij komunikologije, bio je veliki igrač, alfa i omega na Novinarstvu, a onda je netragom nestao. Sigurno nije otišao iz čista mira, već je u pitanju bio problem koji je uspio zataškati', rekla je pa dodala:

'Počeo bi tako da bi studenticama govorio ‘lijepa si’, a završio na način da je opisivao što bi on s njima radio. Često su to bile aluzije na seks s drugim osobama ili čak i grupni seks. Postavljao bi studenticama neprimjerena pitanja o seksu. Meni je konkretno govorio o seksualnom odnosu s drugom osobom', zaključila je.