Dok je kraljica Elizabeta II. (95) uvijek bila uzoriti član kraljevske obitelji i mnogi se dive njezinoj dugoj vladavini, njezina sestra, princeza Margaret voljela je 'podizati prašinu'.

Preminula je u 72. godini života 9. veljače 2002., no još se priča o njenom ponašanju i skandalima. 'Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njezine generacije kraljevskih obitelji. No ta reputacija joj nije nužno smetala', pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu.

Princeza Margaret je svojim načinom života privlačila pozornost
Profimedia 

Biograf je Theo Aronson je spomenuo i jednu zanimljivu rečenicu koju je rekla francuskom pjesniku i redatelju Jeanu Cocteau. 'Neposlušnost je moja radost', priznala mu je.

Postoji mnogo anegdota o buntovničkom ponašanju princeze Margaret, koja je voljela pušiti cigarete, piti i imala je aferu sa 17 godina mlađim muškarcem, a ovo su neke od njih.

1. Svoje čekove jepotpisivala samo s Margaret. Nije stavljala ni titulu ni prezime.

2. Imala je luksuznu i smiješnu jutarnju rutinu. Doručkovala je u krevetu u devet ujutro, dva sata je slušala radio, čitala novine koje bi razbacala po podu i pušila je cigarete bez prekida. Nakon toga je u 12:30 bilo vrijeme za ispijanje votke.

Princeza Margaret je bila prava buntovnica i voljela je podizati prašinu
Profimedia 

3. Kada im je bilo dosadno na zabavama, princeza i njezin suprug Anthony Armstrong-Jones su igrali igru s kruhom. Svaki put kad bi netko izgovorio neki klišej, jedno od njih bi otrgnulo komad kruha i stavili ga na sredinu stola. Na kraju večeri tko je imao najviše komadića, pobijedio bi u igri.

4. Na svom vjenčanju je nosila Poltimore tijaru koja nije bila iz kraljevske kolekcije nego njene vlastite. Nabavila ju je na aukciji za 7.700 dolara.

5. Vodila je ekstravagantan život pa je tako primjerice njezin medeni mjesec bio na kraljevskoj jahti Britanniji i stajao je 115.000 dolara 1960. godine. Kada je 1995. išla na putovanje u Ameriku na tjedan dana, uzela je odjeću vrijednu 10.000 dolara. Jednom je tražila motociklističku pratnju kada je išla od palače Kensington do kolodvora Waterloo.

6. Anthony Armstrong-Jones je rekao princezi da želi razvod preko njezinog tajnika, lorda Nigela Napiera, a on joj je to prenio preko telefona. 'Hvala, Nigele. Mislim da su to najbolje vijesti koje si mi ikad rekao', poručila mu je Margaret. Princeza i fotograf Anthony su se razveli 1978. nakon 18 godina braka.

Princeza Margaret je bila crna ovca britanske kraljevske obitelji
Profimedia 

7. Kraljevski protokol je određivao da se ne može početi s večerom dok ne stigne princeza Margaret što je bio problem jer je uvijek kasnila. Često se znalo dogoditi da uzvanici čekaju nekoliko sati dok bi se ona sređivala uz pomoć osoblja.

8. Princeza Margaret je mrzila vjeverice. Toliko da je, vidjevši ženu kako ih hrani u javnom parku, prišla i počela ih udarati kišobranom.

9. Njezin je smisao za humor bio legendaran i često prilično okrutan. Našalila se i kada je upoznala Twiggy na jednoj večeri. 'Tko si ti?', pitala ju je. Supermodel je odgovorio: 'Ja sam Lesley Hornby, gospođo, ali ljudi me zovu Twiggy.' 'Kakva šteta', uzvratila joj je princeza.

10. Pričalo se da je Margaret imala aferu s pjevačem benda The Rolling Stones, Mickom Jaggerom. Neki su tvrdili i da je Pablo Picasso jako htio oženiti princezu.

11. Obožavala je pušiti cigarete i piti pa je tako pokušala spojiti ispijanje pića i pušenje. Zalijepila je kutije šibica na čaše kako bi mogla paliti šibice dok pije.