Mlađa sestra kraljice Elizabete, princeza Margaret, preminula je prije 20 godina, a i dalje je glavna tema medija. Ovaj put za to je kriva sama kraljica.

Naime, kraljica Elizabeta dala je dopuštenje sada umirovljenom vrtlaru Roddyju Llewellynu (74), nekadašnjem ljubavniku svoje sestre, da ode na grob princeze Margaret. Roddy je osam godina bio u vezi s princezom Margaret, a od kraljice je dobio posebnu dozvolu da posjeti grob svoje nekadašnje ljubavi na godišnjicu njezine smrti.

Princeza se s njim ušla u vezu iako je od nje bio mlađi 18 godina, u vremenu kada je njen brak s grofom od Snowdona vrijedio samo na papiru. Veza je uz povremene prekide trajala osam godina, a njihove fotografije u kupaćim kostimima na plaži bile su razlog zbog kojih se brak princeze Margaret na koncu raspao. Tri godine kasnije završila je i njena ljubavna priča s Roddyjem koji joj je rekao da se zaljubio u ženu svojih godina.

Roddy Llewellyn je osam godina bio u vezi s Margaret
Profimedia 

Roddyja su godinama ispitivali o njegovoj vezi s princezom, ali on je o svemu šutio. Britanska javnost smatra kako je ovim činom zaslužio da mu Elizabeta dopusti posjet grobnici svoje nekad voljene Margaret, jer je kraljica jedina osoba koja može dopustiti pristup grobnici kraljevske obitelji.

'Odlazak u Windsor za mene je bio iznimno važan trenutak. U svom dnevniku nisam imao ništa osim dva ključna datuma, a jedan je bio posjetiti kapelicu St. Georgea gdje je Margaretina urna', rekao je Roddy.

Dodao je da je Margaret izričito htjela biti kremirana te nije željela biti sahranjena na Frogmoreu, groblju za manje kraljevske obitelji, koje je smatrala previše tmurnim. Na dan njezina sprovoda, princezino tijelo je iz dvorca Windsor prevezeno u krematorij Slough na općinsku kremaciju. 'Ona je jednostavno navedena kao 'broj osam' u krematoriju. Možete li to zamisliti', prisjetio se Roddy.

Princeza Margaret udala se za grofa od Snowdona

Margaret i Roddy upoznali su se na kućnoj zabavi u Škotskoj te ubrzo započeli aferu. Elizabeta je zbog čitave situacije bila očajna te ju molila da prekine vezu, ali Margaret ju nije poslušala. Roddy, kojeg je princeza nazvala 'svojom posljednjom velikom ljubavlju', ostao je s njom u dobrim odnosima dugo nakon što je njihova veza okončana.

Staru prijateljicu Tatiana Soskin oženio je 1981., a Margaret im je postala redovita posjetiteljica u njihovom domu. Anne Glenconner, jedna od najbližih princezinih prijateljica rekla je:

'Nakon pogreba princeze Margaret, kraljica je rekla: 'Htjela bih reći samo ovo: Anne, bilo je prilično teško na trenutke, ali puno vam hvala što ste predstavili princezu Margaret Roddyju, jer ju je stvarno usrećio.'

Princezu su čitav život pratile razne priče o njenoj bahatoj prirodi, otoku za blud, preskupim i luksuznim haljinama, konzumiranju votke za doručak i pola boce vine za ručak, divljim zabavama i neprimjerenim komentarima o kojima se još i danas šire legende.

Ostala je zapamćena po izjavi: 'Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja ne dam dozvolu za to', a tvrdi se da je čak bila arogantna prema svojoj majci te joj rekla da je samo 'obična kći škotskog grofa'.

Princeza Margaret bila je u vezi s Peterom Townsendom
Profimedia 

Jedan od skandala koji je iz korijena potresao britansku monarhiju bila je njezina duga i komplicirana romansa s Peterom Townsendom, bliskim obiteljskim prijateljem i bivšim poslovnim pomoćnikom njezina oca. Ona je tada imala 22 godina, a Townsend je bio u braku u kojem je dobio dvoje djece, što im je onemogućilo formalizaciju romanse. Javnost je navijala za ljubav i brak ovog para, ali njezin skandalozni ljubavni život tek je bio počeo.

Margaret se 1960. udala za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa, kasnije lorda Snowdona, koji je prije vjenčanja s princezom otvoreno uživao u orgijama. Tijekom života nastavila se dopisivati sa svojom prvom ljubavi Peterom Townsendom, a mnogi smatraju da bio joj život bio posve drugačiji da se mogla udati za njega. Navodno je Elizabeta jako požalila zbog odluke da im ne dopusti vjenčanje, jer je upravo to natjeralo Margaret da kontinuirano sramoti kraljevsku obitelj.

Margaretine kasne godine su obilježile zdravstveni problemi, prvenstveno jer je tvrdoglavo odbijala liječničke savjete da odustane od cigareta. Umrla je u 71. godini od moždanog udara.