U dvorcu Windsor pripreme za Božić su pri kraju. Dom kraljice Elizabete u kojem je boravila veći dio protekle dvije godine, ukrašen je za nadolazeće blagdane.

The Royal Collection Trust podijelio je nove fotografije i videozapise raskošno ukrašenih božićnih drvca s crvenim i zlatnim ukrasima u dvorani St. George's, gdje su Meghan Markle i princ Harry imali kraljevsko vjenčanje i na nezaboravan način predstavili svijetu svog sina Archieja, koji sada ima 2 godine.

Drvo visine 6 metara preuzeto je iz parka Windsor i vjeruje se da su božićna drvca za dvorac Windsor dolazila iz tog parka još od vladavine kraljice Viktorije (1837.-1901.).

Kraljica Elizabeta II (95) nije jedina koja može uživati ​​u svečanim ukrasima.

Posjetitelji također mogu vidjeti dvorac u punom božićnom duhu iz prve ruke do 3. siječnja. Turisti mogu razgledati državne apartmane, koji su odvojeni od privatnih odaja kraljice Elizabete - iako postoji šansa da je vidite kako vodi svoje voljene pse u šetnju!

Iako je tradicija da se dvorac Windsor ukrasi za blagdane, ovogodišnji prikaz također uključuje posebnu poveznicu na božićnu prošlostkraljice Elizabete.

Od 25. studenog do 31. siječnja 2022. posjetitelji dvorca Windsor imat će priliku vidjeti kostime koje su nosile buduća kraljica i njezina sestra princeza Margaret tijekom božićnih predstava iz doba Drugog svjetskog rata. Sakupljeni po prvi put, kostimi će biti izloženi u odaji Waterloo, gdje su pantomime izvorno izvedene prije 80 godina.

Kostimi kraljice Elizabete
Profimedia 

Tadašnja princeza Elizabeta i princeza Margaret pomagale su na scenskom izvođenju i nastupile u nizu pantomima od 1941. do 1944. kako bi prikupile novac za Royal Household Wool Fund, koji je opskrbljivao vunu za pletenje za izradu posteljina za vojnike.

Komadi uključuju odjeću iz pantomime Aladdin, gdje je buduća kraljica igrala glavnu ulogu noseći zlatni brokat i tirkiznu jaknu s
tirkiznim majicama i odgovarajući šešir. U međuvremenu, princeza Margaret nosila je crvenu svilenu haljinu i odgovarajući sako kako bi
glumila princezu Roxanu.

Ostali prikazani kostimi uključuju ružičastu haljinu od satena i čipke dugih rukava koju je Elizabeth nosila kada je glumila Lady Christinu Sherwood u izvedbi Old Mother Red Riding Boots iz 1944. godine. Ove godine prvi put su izložena tri kostima iz predstave Old Mother Red Riding Boots.

queen elizabeth and princess margaret
Profimedia 

Pantomime su predstave koje su obiteljska tradicija oko Božića u Britaniji. Uobičajeno temeljeni na bajkama, farsični mjuzikli mogu biti prožeti nekim insinuacijama punim rima i pjesmi i zahtijevaju česte bučne intervencije publike. Često imaju starije muškarce koji igraju ženske uloge, kao što su ružne sestre u Pepeljugi, ili mlade žene koje igraju muške glavne uloge poput Petra Pana.

Kraljica Elizabeta odmarala se u dvorcu Windsor nakon što je hospitalizirana 20. listopada. Od tada je otkazala nekoliko
angažmana, uključujući odluku u posljednjem trenutku da se ne pojavi na događaju Dana sjećanja zbog uganuća leđa ranije ovog mjeseca.

Osim što je koristila štap za hodanje na događajima prošlog mjeseca, kraljici je navodno također savjetovano da odustane od jahanja i martinija.

Pogledajte više fotografija ukrašenog dvorca Windsor u našoj galeriji.

Profimedia dvorac Windsor