Mnoge članove kraljevske obitelji prati sudbina - nesretne ljubavi. Jedna od njih je princeza Margaret, koja je u povijest ostala upisana kao jedna od najljepših, ali i najbuntovnijih princeza. Kad se Margaret rodila, bila je četvrta u redu za tron. Dok je njena starija sestra Elizabeta uvijek bila odgovorna i ozbiljna, Margaret je bila očeva miljenica. Razmazio ju je, jer nije htio da se tretira lošije samo zato što je mlađa, baš kao što su njega tretirali. Margaret je uvijek bila ekstrovertirana, zaigrana i buntovna. Voljela je umjetnost i bila je izvrsna pijanistkinja. Ne čudi stoga da su svi htjeli da se tako šarmantna - uda za savršenog, uspješnog muškarca s titulom. Međutim, ona je htjela nešto sasvim drugo, piše Hello. 

Naime, kada je 1953. godine Elizabeta u Westminster Abbeyju proglašena kraljicom, sve su oči bile uprte u - njezinu mlađu sestru. Naime, televizijske su kamere tada 'uhvatile' trenutak u kojem Margaret nježno popravlja rever Petera Townsenda, ratnog heroja koji je tada služio kraljevskoj obitelji. Ta je intimna gesta postala glavna tema pisanja svih medija, ali i 'žarište' skandala o kojemu se priča i danas.

Naime, otkriveno je tada ono što je cijela obitelj pokušala sakriti - Margaret je bila u vezi sa 16 godina starijim Peterom. Da bi stvar bila još gora, on je tada bio razveden te otac dvojice dječaka. Kada je točno njihova romansa počela, nije sasvim jasno. Ipak, poznato je kako su se upoznali kada je Margaret imala tek 14 godina, kada je Peter počeo raditi za njezinu obitelj.

Zanimljiva je priča o tome da su 1947. godine, kada je imala 17 godina, zajedno boravili u Africi s cijelom kraljevskom obitelji koja je tamo imala turneju, a upravo je Peter bio zadužen za njezinu sigurnost. Tijekom boravka novinari su primijetili njihovu bliskost te da su puno vremena provodili - sami.

Ipak, razlika u godinama nije im bila jedini problem. Kao što je spomenuto, Peter je 1952. godine podnio zahtjev za razvod od supruge Cecil Rosemary Pawle, i to nakon što je doznao za njezinu izvanbračnu aferu. Ipak, mnogi su uvjereni kako je povod tog odluci bila upravo Margaret. Međutim, Engleska crkva od svojih početaka brak smatra svetinjom koja se ne smije razvrgnuti, a razvod je bio - skandal. Očekivano, činjenica da bi se član kraljevske obitelji, pogotovo lijepa Margaret, vjenčala s razvedenom osobom - nikome nije padala na pamet.

Osim toga, zbog kraljevskih zakona o braku iz 1772. godine, braća i sestre monarha moraju dobiti dopuštenje za brak. Ako ga ne dobiju, mogu se vjenčati nakon godinu, ali i tada samo ako oba doma Parlamenta pristanu na to. O svojoj je Margaret sudbini mogla odlučivati tek s 25 godina, a njoj su bile 23.

Elizabeta je tada zamolila mlađu sestru da pričeka sa svime, a kraljevska obitelj njezinog dragog 'potjerala' je na poduži službeni put dok skandal ne utihne. Ipak, u te dvije godine mediji nisu zaboravili na njihovu romansu, koja je i dalje bila jedna od omiljenih tema javnosti.

U sve su se upleli Parlament i javnost, koji nisu odobravali odluku da se Margaret uda za Petera, zbog čega je Elizabeta 'smislila' plan B. Naime, ukoliko bi došlo do vjenčanja, Margaret bi se morala odreći svoje titule, ali i svake mogućnosti da preuzme prijestolje, a sve se to odnosilo i na njezinu buduću djecu.

A onda su prošle dvije godine. Margaret je napunila 25, a Peter se vratio. Tabloidi diljem svijeta 'brujali' su u vjenčanju u najavi, ali se ono nikada nije dogodilo... Naime, iako ju je Peter zaprosio, princeza je, na iznenađenje mnogih, to odbila. Kako je tada objasnila, na prvo mjesto stavila je vjeru, ali i kraljevske obaveze.

Nakon toga, četiri godine kasnije, Peter je oženio Marie-Luce Jamagne, mladom Belgijanku koja je jako sličila Margaret, s kojom je dobio svoje treće dijete, kći izabelu. Preminuo je 1995. godine u 81. godini života od posljedica raka želuca.

Margaret se, pak, 1960. godine udala za Antonyja Armstronga-Jonesa. S njim u braku dobila je dvoje djece - sina David i kćerku Sarah. Međutim, brak s Antonyjem bio je sretan samo na početku. Poslije su varali jedno drugo i konačno se razveli 1978. godine. On se ubrzo ponovno vjenčao, a Margaret se više nije udavala. Preminula je 2002. godine od moždanog udara.