Organizatori Eurosonga natjecanje su nazvali 'nepolitičkim kulturnim događajem' i rekli da u ovoj situaciji planiraju ugostiti sudionike iz Rusije i Ukrajine u Italiji.

BBC prenosi kako su organizatori odgovorili da će pomno nastaviti pratiti cijelu situaciju i zbivanja u Ukrajini. 'Naravno da ćemo nastaviti pomno pratiti situaciju', rekli su organizatori Eurosonga.

Ukrajinska televizija UA:PBC pozvala je na izbacivanje Rusije iz natjecanja. Prenijeli su kako ruske televizije sustavno šire laži i dezinformacije protiv Ukrajine, a Rusko izaslanstvo još nije odgovorilo na njihove komentare i optužbe.


Iz minute u minutu pratimo što se događa u zemljama, a napetost između Ukrajine i Rusije konstantno raste te su zasjenili i prethodna izdanja natjecanja. Prije šest godina Ukrajinka Jamala pobijedila je na Eurosongu s pjesmom '1944' koja govori o Staljinovom protjerivanju Tatara s Krima.

Kada je riječ o pjesmi, podigla se prašina čim je odlučeno da će skladba predstavljati Ukrajinu na Eurosongu. Zbog takve političke poruke Rusi su tada tražili da se pjesma diskvalificira s Eurosonga, a Ukrajina je s druge strane uzvratila da će bojkotirati Eurosong ako pobjedi ruski predstavnik Sergey Lazarev. No Europska radiodifuzijska unija nije pronašla ništa neobično i uvredljivo u tekstu skladbe te je Jamala bila jedna od najvećih favorita Eurosonga, što je na kraju i potvrdila pobjedom.

Pjevačica se oglasila i na društvenim mrežama te otkrila mišljenje o ratu između Rusije i Ukrajine. 'Putin i njegova vojska krenuli u su invaziju. Ne znam kako je to moguće, ali bombardiraju nevine ljude u Ukrajini. Molim vas, poduprite nas. Zaustavite rusku agresiju. Ukrajina ne želi rat! Mi smo za mir! Kući smo. Nemojte paničariti i ostanite jaki. Nemojte šutjeti! Mi to ne želimo! Molim vas da podržite Ukrajinu', rekla je u videu kojeg je objavila na društvenoj mreži Instagram.

Sada je Eurosong najavio nove predstavnike Ukrajine, prvotno je trebala to biti pjevačica Alina Pash koja se odlučila povući s ovogodišnjeg natjecanja, a spomenuta ukrajinska televizija izabrala je novu pjesmu.

Ukrajinu predstavlja pjesma 'Stefania', koju izvodi Kalush Orchestra. Rusija još nije predložila svog natjecatelja i pjesmu.