Princ Charles (73) i Camilla Parker Bowles (74) svoju vezu su ozakonili 9. travnja 2005. nakon što su dugi niz godina imali aferu koju im javnost i dan danas zamjera.

Naime, Camilla i Charles su se upoznali 1970. na polo utakmici i zaljubili, no njihova je romansa brzo završila. Zapravo je Bowles pokušavala učiniti ljubomornim Andrewa Parkera za kojeg se kasnije udala. 

Camilla Parker Bowles i princ Charles su se vjenčali 9. travnja 2005.
Profimedia 

'Kad su ju upoznali s princem i on je mislio da je prilično posebna, odlučila je naučiti Andrewa, koji je mutio s princezom Anne, lekciju. Zbog toga je imala kratku romansu s Charlesom', otkrila je biografkinja Penny Junor.

Andrew je prekinuo s princezom Anne i Camilla mu je dala novu priliku. Vjenčali su se 4. srpnja 1973., a među uzvanicima su bile princeza Anne i njezina majka, kraljica Elizabeta II.

Camilla i Andrew su dobili kćer Lauru (44) i sina Toma (47). Nijedno od njih nije bilo vjerno u tom braku, a to im nije predstavljalo problem. Naime, Camilla se viđala s Charlesom i to nije smetalo Andrewu, koji je ljubio Rosemary Pitman. No smetalo mu je kad je afera s princem postala javna pa je zatražio razvod koji je bio služben 1995. i par je službeno okončao 22-godišnji brak.

Andrew Parker Bowles i Camilla Parker Bowles su se razveli 1996.
Profimedia 

Javnost je zamjerila Camilli aferu s Charlesom i što se uplela u njegov brak s princezom Dianom te joj to nikada neće zaboraviti. Zbog toga i dan danas živi u sjeni Diane koja je poginula u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997.

'Bilo nas je troje u braku pa je bila mala gužva', rekla je princeza 1995. u intervjuu. Diana i Charles su se razveli 1996. i javnost je opravdano stala na njezinu stranu te i danas mnogi ne mogu prežaliti njezinu smrt.

Princ se 9. travnja 2005. oženio Camillom, a sada se godišnjica njihova braka poklapa sa smrću njegova oca, princa Philipa koji je preminuo na taj dan 2021.

Princeza Diana je javno progovorila o aferi princa Charlesa i Camille Parker Bowles
Profimedia 

Zanimljivo je da su se Camilla i princ Charles zapravo trebali vjenčati 8. travnja 2005., no njegova majka, kraljica Elizabeta II. je htjela da on ode na sprovod pape Ivana Pavla II. u Vatikan umjesto nje. Zbog toga je svadba pomaknuta za jedan dan.

Za razliku od svih kraljevskih parova ranije Camilla i Charles su imali skromno vjenčanje i civilna ceremonija je održana u gradskoj vijećnici Windsor Guildhall. Nakon toga su primili blagoslov u kapelici svetog Georgea u dvorcu Windsor na koje su stigli kraljica Elizabeta i princ Philip, a kasnije su sinu i njegovoj supruzi priredili slavlje u dvorcu Windsor.

Navodno je vjenčanje i bilo upitno jer se Camilla nije osjećala dobro. Kako su ispričali njezini prijatelji, imala je upalu sinusa danima prije ceremonije i nije mogla ustati iz kreveta zbog čega se borila i sa stresom. Dosta se pisalo i o tome da je uvijek zamjerala kraljici što nije dopustila njoj i Charlesu da imaju raskošnije vjenčanje.

Camilla Parker Bowles i princ Charles su imali skromno vjenčanje
Profimedia 

Također, Elizabeta i suprug Philip nisu došli na civilno vjenčanje para jer je kraljica poglavarka Engleske crkve koja ne podupire razvod. Glasine o lošem odnosu Elizabete i njezine snahe je potaknulo i to što je odabrala za vjenčanje bijeli kaput što je boja na vjenčanjima rezervirana za mladenke. No neki kažu da je Camilla nije imala klasičnu vjenčanicu pa da kraljičin izbor odjeće nije igrao neku ulogu.

'Prošli su svašta skupa i jako sam ponosna i želim im samo dobro. Moj sin je kod kuće sa ženom koju voli', navodno je Elizabeta II. rekla u zdravici na vjenčanju Charlesa i Camille.

Kraljica Elizabeta II. je propustila civilno vjenčanje sina, princa Charlesa i Camille Parker Bowles
Profimedia 

Podsjetimo, kraljica je u veljači ove godine iznenadila narod svojim iznenadnim obraćanjem. Tada je rekla da želi da Camilla ima titulu kraljice kada njezin sin Charles dođe na prijestolje.

'Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju odanu službu', istaknula je.

Glasnogovornik kraljevske obitelji je rekao da su Charles i Camilla dirnuti ovim riječima.

Više fotografija s vjenčanja para pogledajte u galeriji. 

Profimedia Princ Charles i Camilla Parker Bowles su imali skromno vjenčanje 9. travnja 2005.