Camillu Rosemary Shand definitivno ne bismo mogli opisati kao tipičnu članicu kraljevske obitelji.

I njezin ulazak u istu bio je sve samo ne tipičan, dapače, mogli bismo ga opisati kao poprilično trnovit. Iako ona i princ Charles danas izgledaju sretniji no ikad prije, put do te sreće nije bio nimalo lagan. Iako su, vjerojatno, jednako sretni bili i desetljećima ranije, u vrijeme kada kraljevskoj obitelji nije baš odgovaralo da Camilla bude odgovorna za sreću princa Charlesa. Zanimljivo jest kako je javnost kroz godine Camillu etiketirala kao treću osobu u braku princa Charlesa i lady Diane, iako je Diana, na neki način, ni kriva ni dužna, bila ona koja je bila treća osoba u odnosu princa Charlesa i Camille.

Iako se princ Charles vjenčao s lady Di i zavjetovao joj se na ljubav i vjernost, i on i ona su kao i Camilla, svaki na svoj način, postali žrtvama nemilosrdne i, za moderno doba, kudikamo pretjerano arhaične tradicije.

Camilla Rosemary Shand rođena je 17. srpnja 1947. u Londonu. Za razliku od Charlesa i Diane, Camilla je za dijete koje dolazi iz bogataške obitelji imala iznimno burno i radosno djetinjstvo. Odgajana prvenstveno na selu istočnog Sussexa, bila je izuzetno bliska sa svojom braćom i sestrama, kao i svojim roditeljima, Bruceom i Rosalind, koji su, netipično za to vrijeme, kao roditelji bili poprilično praktični. 

Kao studentica, bila je zabavna, zaljubljena u sportske aktivnosti i ne pretjerano ambiciozna. Nije mogla biti manje zainteresirana za ideju karijere, nije žudjela za putovanjima i nije imala želju pohađati sveučilište. Zapravo je sve što je željela od života bilo biti sretno udana za čovjeka iz više klase i živjeti na selu s konjima, psima, djecom i nekim tko će ih sve paziti i raditi teške fizičke poslove. Njezine se želje nisu promijenile ni kada je upoznala princa Charlesa u ljeto 1971. Među njima je postojala trenutna privlačnost i Charlesu se silno svidjelo što se Camilla smiješila očima i ustima i smijala se istim glupim stvarima kao i on.

Princ Charles i Camilla Parker Bowles privukli su se na prvi pogled
Profimedia 

Njih su dvoje započeli vezu, a Charles ju je opisivao kao blaženu, mirnu i obostrano sretnu. Međutim, ostatak obitelji nije dijelio njegovo oduševljenje. Charlesov praujak, lord Mountbatten, bio je samo jedan od mnogih koji nisu odobravali tu vezu, budući da Camilla nije bila djevica, a po standardima kraljevske obitelji, nije bila niti dovoljno aristokratkinja. Pomoglo nije ni to što je Camilla bila do ušiju zaljubljena u sofisticiranog časnika s Kalvarije, Andrewa Parkera Bowlesa, koji je bio na glasu kao ženskaroš i koji je, navodno, neko vrijeme hodao s princezom Anne.

Odlučna je Camilla konačno uhvatila Andrewa i vjenčali su se u srpnju 1973., unatoč Charlesovim molbama da otkaže vjenčanje. Dobili su dvoje djece, Toma i Lauru, a Camilla se brzo uklopila u ulogu koju je oduvijek željela, onu seoske supruge i majke. Ipak, njihov se brak ubrzo našao na kušnji zahvaljujući Andrewovim izvanbračnim izletima koje Camilla više nije željela tolerirati

Ubrzo se Charles vratio u njezin život, prvo kao najbolji prijatelj, a krajem 1970-ih i kao njezin ljubavnik.

Usamljeni princ često je bio gost u njezinom domu u kojem je Camilla priređivala zabave pune vina, a upravo povezanost koju su osjećali i razumijevanje koje su imali jedno za drugo bilo je ono što ih je toliko čvrsto vezalo i što je i u konačnici i zapalilo staru iskru kada se sredinom 80-ih brak princa Charlesa i lady Diane krenuo raspadati. Ono što je dugo tinjalo daleko od očiju javnosti, preko noći je postalo priča koju su željeli pratiti svi - proganjali su je novinari, primala je jedno pismo puno mržnje za drugim, i neprestano joj se spočitavalo što je ne krasi ni približno onoliko ljepote koliko je to bilo u slučaju lady Diane. Ipak, unatoč svemu, ostala je s princom Charlesom. On ju je obožavao i trebao ju je, a ona je jednostavno uživala u tome što je voljena. Nakon što su oboje i službeno okončali svoje brakove, kraljevska ju je obitelj polagano krenula predstavljati javnosti. 

Princ Charles i Camilla Parker Bowles obnovili su vezu nakon što su oboje okončali svoje brakove
Profimedia 

Do trenutka kada su se napokon vjenčali u dvorcu Windsor, 9. travnja 2005., činilo se da su se osjećaji javnosti značajno promijenili. Veći dio 90-ih nakon što ju je Diana imenovala trećom osobom u braku, Camilla je bila državni neprijatelj broj jedan, ali u vrijeme kad su se ona i Charles vjenčali, stavovi javnosti su počeli omekšavati, a prijem koji su imali u Windsoru na dan vjenčanja bio je gotovo u potpunosti pozitivan.

Cijelom je dojmu zasigurno pomoglo i to što se Camilla s godinama naučila dodvoriti novinarima koji su pomno pratili svaki njezin korak - uvijek je bila prijateljski raspoložena i pomagala fotografima, a oni su zauzvrat pisali prijateljski o njoj i objavljivali dobre fotografije, zahvaljujući čemu se postupno mijenjao i pogled javnosti na nju. K tome se pokazala i kao vrlo marljiva radnica koja je danas pokroviteljica više od 90 dobrotvornih organizacija i ima poprilično prisan odnos s javnošću kojim se malo koji drugi član kraljevske obitelji može pohvaliti, a njezin odabir pokroviteljstava također je pokazao da ona nije samo vesela i površna seoska djevojka kakvom se možda ponekad činila, već osoba koja se ne boji uhvatiti u koštac ni s nerijetko tabu temama poput obiteljskog nasilja, seksualnih napada i silovanja.

Camilla Parker Bowles dobit će titulu kraljice supruge
Profimedia 

Ono što je zanimljivo je da se, prilikom YouGov ankete provedene u svibnju prošle godine, unatoč značajnoj promjeni slike javnosti o njoj, tek 13% Britanaca izjasnilo kako bi, jednog dana kada Charles postane kralj, Camilla trebala dobiti titulu kraljice.

Puno su im draže opcije bile titula princeze supruge ili kraljice supruge, a ovu je potonju i odlučeno da će jednoga dana steći. Objavljeno je to povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II, a ovu odluku javno je podržao i s oduševljenjem dočekao i princ William koji će i sam jednoga dana zasjesti na tron.

Ipak, unatoč tome što je ovo prvenstveno bila odluka kraljice, i što su je podržali ostali članovi kraljevske obitelji, vjerojatno je malo onih koji su tom odlukom istinski sretni u onoj mjeri u kojoj je to princ Charles koji za nju ne bi htio niti jednu drugu titulu i koji je istinski ponosan na nju i beskrajno zahvalan na svemu što je zbog njega žrtvovala. 

Više fotografija Camille s kraljevskom obitelji i svojom djecom pogledajte u galeriji.

Profimedia Camilla Parker Bowles uspjela je osvojiti srca javnosti i ostalih članova kraljevske obitelji