Obitelji Getty jedna je od najbogatijih obitelji svih vremena. Imali su slavu i bogatstvo, ali i brojne tragedije zbog kojih se nerijetko o njima govorilo kao o ukletoj obitelji.

Jedan od slučajeva o kojem se najviše raspravljalo u dvadesetom stoljeću je onaj od 10. srpnja 1973., kada su Johna Paula Gettyja III oteli talijanski mafijaši u Rimu. Organizatori zločina bili su članovi zloglasne 'Ndranghete', kalabrijske organizacije koja je bila povezana s mafijom. Nije to bio prvi slučaj da 'Ndrangheta' otima ljude radi otkupnine, ali u ovom slučaju su očekivali ogroman profit.

Radilo se o tome da je oteti 16-godišnjak bio unuk J. Paula Gettyja, glave jedne od najbogatijih obitelji tog vremena i osnivača Getty Oil Company.

Otmičari su tražili otkupninu od 3,2 milijuna dolara. Bio je to značajan iznos novca osobito za ono vrijeme, ali ne i nedostižan za djeda Gettyja III, koji je bio milijarder. No, bogati djed je odbio platiti traženi iznos, a svoju odluku je pravdao riječima da ima još 14 unučadi, a u slučaju da otmičarima plati i jedan novčić, imao bi 14 otetih unučadi.

Nakon nekoliko mjeseci, mafijaši su odlučili dokazati da su bili ozbiljni u svojim namjerama. Dječaku su odrezali uho i pramen kose što su kao dokaz poslali lokalnim novinama. Napisali su i poruku u kojoj su poručili da obitelj imala deset dana za plaćanje ili će u suprotnom Gettyja III 'dobiti' u komadima.

John Paul Getty je na kraju platio otkupninu za svog sina
Profimedia 

Sinu uz kamatu posudio novac za otkupninu unuka

Nakon što je bogati djed ipak pristao platiti otkupninu, svota je dogovorena i smanjena na tri milijuna dolara. Djed je svom sinu, ocu otetog dječaka, dao 2,2 milijuna dolara i posudio još 800.000 uz kamatu od 4 posto. Novac je trebao dostaviti Gettyjev pravni menadžer, Fletcher Chase. Muškarac je 12. prosinca odnio novac na unaprijed dogovoreno mjesto, no dječak je pušten tek nekoliko dana kasnije. 

Uglavnom, mafijaši su unuka škrtog milijardera držali pet mjeseci u zatočeništvu. Nakon što je otkupnina plaćena, dječak je pušten i ostavljen na benzinskoj postaji u Italiji 15. prosinca 1973. Nakon što je dječak pušten, policija je uhitila devet članova 'Ndranghete', kriminalne skupine koja je držala Gettyja III. Ipak, nitko od šefova zloglasne grupe nije uhvaćen.

Međutim, nesretni unuk traumu nikada nije prebolio te je završio kao narkoman. 1981. godine doživio je moždani udar, ostao je slijep, nepokretan i nijem. Bio je prikovan za invalidska kolica sve do svoje smrti 2011. godine.

Podsjetimo, obitelj Getty neprestano prate tragedije i razaranja zbog čeka su dobili 'titulu' uklete obitelji. Prošle godine tragične priče o Gettyjima su opet oživjele kada je John Gilbert Getty pronađen mrtav u luksuznom hotelu Emma u centru San Antonija.

John Gilbert bio je unuk naftnog magnata Johna Paula Gettyja i nasljednik bogatstva od 5 milijardi dolara. Preminuo je u 52. godini. Detalji smrti strogu su čuvani od javnosti. Njegov stariji brat Andrew, umro je pet godina ranije, a pronađen je u svom domu u Beverly Hillsu. Bio je gol do struka, a pronašla ga je nejgova bivša djevojka. Bolest srca i konzumacija droga navode se kao uzrok smrti.

Glava obitelji ulijeva strah u kosti

Naime, John Paul Getty je imao više od 40 potomaka. Iako je stekao bogatstvo kojim je Gettyje učinio među najbogatijima na svijetu, slovio je za iznimno škrtog čovjeka. U jednom intervjuu je izjavio: 'Nikad nikome ne dajem novac, to je loše i pogrešno'.

Milijarde nije prepustio obitelji niti nakon svoje smrti. Ostavio ih je zakladama od kojih je dio posvećen njegovom omiljenom hobiju – prikupljanju umjetnina. Umro je 1976. godine kada je posjedovao šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrijednosti čak 21 milijarda.