Danas se obilježava 25. godišnjica smrti princeze Diane.

Poginula je 31. kolovoza 1997. godine u prometnoj nesreći kada je automobil u kojem se vozila udario u tunel Pont de l'Alma u francuskoj prijestolnici. S njom su u automobilu bili Dodi Fayed te njihov vozač Henri Paul, a za kojeg je istraga utvrdila da je skrivio nesreću. Naime, Paul je vozio u pijanom stanju, a bio je i na antidepresivima te je tako izgubio kontrolu nad automobilom uslijed vožnje neprilagođenom brzinom.

Princeza Diana je preminula 31. kolovoza 1997.
Profimedia 

Iako je bilo poznato da odnos kraljice Elizabete i princeze Diane nije bio najbajniji, trenutak nakon Dianine smrti smatra se najnižim i najgorim činom u dugogodišnjoj vladavini kraljice Elizabete.

Javnost je očekivala da se kraljica vrati u London jer je u to vrijeme bila na imanju Balmoral u Škotskoj, što ona nije učinila. Također, javne kritike su uslijedile kada je odbila dopustiti da se zastave vijore na pola koplja iznad Buckinghamske palače. Na poticaj svojih savjetnika, ubrzo je izmijenila stav o zastavi te se vratila u London kako bi pozdravila ožalošćenu masu i održala rijetko televizijsko obraćanje.

Ipak, na Dianinom sprovodu, kraljica je učinila nešto što nitko nije očekivao. 

Održao se 6. rujna 1997. godine u Westminsterskoj opatiji, a dok su Dianin lijes vozili kroz masu, kraljica je iz poštovanja spustila glavu i tako se poklonila pokojnoj Diani. Ova se gesta posebno isticala jer samo ona nema obavezu pokloniti se ikome drugome, a nakon nje su primjer slijedili i drugi članovi kraljevske obitelji.

'Poznato je da su se pred kraljicom, koja je simbol nacionalnog jedinstva, svi klanjali. Ali tog dana, Elizabeta je bila ta koja je pognula glavu u znak poštovanja prema Dianinom lijesu, ženi koja je više nego itko prkosila konvencijama palače', rečeno je u talijanskom dokumentarcu 'Ulisse'.

Ipak, jedna je osoba to odbila učiniti, a to je bila sestra kraljice Elizabete - princeza Margaret. Čini se da grofici od Snowdowna nije smetalo što na tisuće promatrača te milijuni drugih kod kuće gledaju kako ona i dalje gaji zlobu prema preminuloj princezi. Express je tada pisao: 'Kada je Diana preminula, Margaret nije čak ni pognula glavu u znak poštovanja. Lijeno je 'pozdravila' lijes, a to možemo usporediti s tjeranjem muhe'.

Princeza Margaret sestra je kraljice Elizabete
Profimedia 

Nije ni tugovala kada je saznala vijest o Dianinoj smrti. Tako je Craig Brown, autor knjige 'Ninety-Nine Glimpses of Princess Margaret', tvrdio da je grofica tugu javnosti zbog Diane nazvala histerijom. 'Rekla je da je histerija bila poput Diane same. Kada je umrla, svi su postali histerični kao što je ona bila', napisao je Brown.

Margaret su čitav život pratile razne priče o njezinoj bahatoj prirodi, otoku za blud, preskupim i luksuznim haljinama, konzumiranju votke za doručak i pola boce vina za ručak, divljim zabavama i neprimjerenim komentarima o kojima se još i danas šire legende. Ostala je zapamćena po izjavi: 'Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja ne dam dozvolu za to', a tvrdi se da je čak bila arogantna prema svojoj majci te joj rekla da je samo 'obična kći škotskog grofa'.

Princeza Margaret sestra je kraljice Elizabete
Profimedia 

Margaretine kasne godine obilježile su zdravstveni problemi, prvenstveno jer je tvrdoglavo odbijala liječničke savjete da odustane od cigareta. Umrla je u 72. godini od moždanog udara.

Više fotografija nikada prežaljene princeze Diane i princa Charlesa, pogledajte u našoj galeriji. 

Profimedia Princeza Diana i princ Charles