Vijest da je prošlog četvrtka preminula najdugovječnija britanska vladarica, kraljica Elizabeta II., obišla je svijet u nekoliko trenutaka.

U popodnevnim satima objavljeno je da su njeni liječnici izrazili zabrinutost za kraljičino zdravlje i da je njena najbliža obitelj obavještena, nakon čega su svi prinčevi i princeza Anne požurili k majci koja je u tom trenutku bila u njihovom dvorcu Balmoral u Škotskoj.

'Nakon daljnje procjene jutros, kraljičini liječnici zabrinuti su za zdravlje Njezina Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod liječničkim nadzorom', priopćili su iz palače.

U večernjim satima objavljeno je da je kraljica preminula i nastupio je period tugovanja.

‘Kraljica je mirno preminula u Balmoralu ovog popodneva. Kralj i kraljica pratiteljica ostat će večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London’, objavljeno je.

Ubrzo se oglasio novi kralj, Charles III., čije se prvo obraćanje javnosti odnosilo na smrt njegove majke.

'Smrt moje voljene majke, kraljice Elizabete, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove obitelji. Duboko žalimo zbog gubitka cijenjenog vladara i mnogo voljene majke. Znam da će se njezin gubitak osjetiti u cijeloj zemlji i zemljama Commonwealtha, kao i u ljudima diljem svijeta. Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja obitelj i ja bit ćemo utješeni našim saznanjem o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je kraljica toliko gajila’, poručio je u službenoj izjavi.

Britanski mediji objavili su da je kraljica Elizabeta posljednje trenutke svog života provela u društvu svoje dvoje najstarije djece, princa Charlesa i princeze Anne.

Izvor blizak palači otkrio je za Daily Mail da su njih dvoje ovaj tjedan proveli u Škotskoj pa su zato uspjeli prvi stići do kraljice i biti uz nju na vrijeme da se oproste s majkom.

Princeza Anne i kralj Charles bili su uz kraljicu Elizabetu u trenutku njene smrti
Profimedia 

Kako navodi britanski The Mirror, 96-godišnja kraljica je preminula prije nego li su princ William, princ Andrew, princ Edward i njegova supruga Sophie Wessex stigli u Balmoral u četvrtak popodne.

Nova britanska premijerka, Liz Truss, obaviještena je o smrti kraljice u 16:30 tog popodneva, dok je poznato da je avion u kojem su prinčevi i grofica putovali u Balmoral sletio na aerodrome u Aberdeenu u 15:50. Palača je službenu vijest o smrti kraljice Elizabete objavili u 18:30.

Princ Harry u Balmoral je stigao kasnije te večeri, a letio je sam. On i Meghan su se zatekli u Velikoj Britaniji zbog humanitarnog događaja u Londonu, a zbog naglog pogoršanja u kraljičinom zdravlju morali su u posljednji trenutak promijeniti planove.

Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine pogledajte u galeriji: 

Profimedia, BBC Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine