Nakon smrti voljene kraljice Elizabete, najdugovječnije vladarice Velike Britanije, za njenu su državu, ali i za kraljevsku obitelj uslijedile velike promjene.

Prva i najočitija je da je princ Charles postao kralj Charles III., a promijenile su se, ili se tek trebaju promijeniti, i titule gotovo svih članova kraljevske obitelji.

Princ William, koji je do sad nosio titulu vojvode od Cambridgea sad je od Charlesa naslijedio i titulu vojvode od Cornwalla, a kralj ga je proglasio i princem od Walesa, što je titula koju tradicionalno preuzima svaki prijestolonasljednik.

‘Kao moj nasljednik William sad preuzima odgovornosti i dužnosti za vojvodstvo Cornwella koje sam imao više od 50 godina. Ponosno ga proglašavam princem od Walesa’, rekao je Charles III. u svom prvom obraćanju narodu nakon kraljičine smrti.

William se sad prvi put oglasio nakon bakine smrti, a svoju je službenu izjavu objavio na društvenim mrežama.

‘U četvrtak svijet je izgubio posebnog vođu čija je posvećenost zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu bila apsolutna. Toliko toga će se u predstojećim danima reći o značenju njene povijesne vladavine’, započeo je William.

‘Međutim, ja sam izgubio baku. I dok oplakujem gubitak, istovremeno se osjećam nevjerojatno zahvalnim. Imao sam koristi od kraljičine mudrosti i potvrde u svom petom desetljeću. Moja supruga je imala 20 godina njenog vodstva i potpore. Moje troje djece je imalo priliku provoditi praznike s njom i stvoriti uspomene koje će im trajati cijeli život. Bila je uz mene u mojim najsretnijim trenucima. I bila je uz mene tijekom najtužnijih dana mog života’, piše on emotivno.

‘Znao sam da će ovaj dan doći, ali proći će neko vrijeme prije nego se realnost života bez bake zaista bude osjećala stvarnom. Zahvaljujem joj na svoj dobroti koju je pokazala meni i mojoj obitelji. Zahvaljujem joj u ime svoje generacije jer nam je pokazala primjer službe i dostojanstva u javnom životu koji je stigao iz drugog doba, ali je uvijek relevantan za sve nas’, nastavio je.

‘Slavna je rečenica moje bake da je tuga cijena koju plaćamo za ljubav. Sva tuga koju ćemo osjećati u nadolazećim tjednim bit će svjedočanstvo ljubavi koju smo osjećali prema našoj izvanrednoj kraljici. Odat ću počast njenoj uspomeni podržavajući svog oca, kralja, na svaki način na koji budem mogao’, zaključio je William.

Više fotografija princa Williama i njegove obitelji pogledajte u galeriji: 

Profimedia Obitelj princa Williama i Kate Middleton