Kralj Charles III. slovio je kao nasljednik s najdužim stažem u britanskoj povijesti. Imao je samo tri godine kada je njegov djed, kralj George VI., preminuo, a njegova majka, kraljica Elizabeta II., popela se na prijestolje te tijekom 70-godišnje vladavine postala najdugovječniji monarh u povijesti.

Charles je imao 3 godine kada je Elizabeta postala kraljica
Profimedia 

Njegov privatni život, baš kao i ostalih članova kraljevske obitelji oduvijek je bio pod povećalom. Pratila se tako njegova veza s princezom Dianom, njegov desetljećima dug odnos s Camilom, ali i dalje postoje neke nepoznate ili manje poznate činjenice o novom kralju koje vam donosimo u nastavku.

1. Charles je bio prva kraljevska beba rođena u Buckinghamskoj palači u 20. stoljeću. Elizabeta je tada imala 22 godine, a Charlesa Philipa Arthura Georgea rodila je 14. studenog 1948. godine, samo šest dana prije prve godišnjice braka sa suprugom Philipom.

Novine su pisale da je bio 'divan dječak, stvarno divna beba', ali Matthew Halton s radija CBC podsjetio je slušatelje da novorođenče neće uskoro postati kralj. 'Ako njegov djed, kralj i njegova majka, princeza, oboje prožive cijeli životni vijek možda će imati 50 ili 60 godina kada će sjesti na tron', rekao je tada.

Charles je bio u vezi s Dianinom sestrom
Profimedia 

2. Imao je samo 9 godina kada je službeno dobio titulu princa od Walesa. Titula se dodjeljuje samo muškom nasljedniku, ali to nije automatsko imenovanje. Charles je s trećeg postao drugi u redu za prijestolje kada mu je djed umro 1952., ali tek 1958., s 9 godina, dobio je titulu princa od Walesa.

3. Ljudi nisu bili sigurni hoće li kralj Charles III. zadržati svoje ime.Mnogi monarsi odabiru vladarsko ime koje se razlikuje od imena po rođenju, poput Charlesova djeda Georgea VI., koji je bio kršten imenom Albert Frederick Arthur George i veći dio života nosio ime Bertie. I premda je kralj već sedam desetljeća najpoznatiji Charles u Velikoj Britaniji, prethodna dva King Charlesa nisu dobro ostala u britanskoj povijesti. Charles I. je pogubljen zbog izdaje i monarhija je nakratko ukinuta zbog njegovih postupaka; njegov sin, Charles II. proveo je neko vrijeme u egzilu dok monarhija nije obnovljena 11 godina kasnije.

Kralj Charles III. nakon majčine smrti postao je novi britanski monarh
Profimedia 

4. Kralj Charles III. zna svirati violončelo. Kao dijete učio je svirati klavir, trubu i violončelo i iako je sebe opisao kao 'beznadnog', ostao je pri violončelu i svirao je u orkestru Trinity College dok je bio na preddiplomskom.

5. Nadimak tajne službe kralja Charlesa III. je 'Jednorog'. Jednorog je nacionalna životinja Škotske i dio je njezina grba već nekih 600 godina.

6.Richard Nixon pokušao je spojiti kralja Charlesa s njegovom kćeri Tricijom. Godine 1971. najstarija kći predsjednika Nixona, Tricia imala je prvo vjenčanje na otvorenom u Bijeloj kući u Rose Gardenu, no ljeto prije, njezin ju je otac pokušavao spojiti s budućim kraljem. Charles i njegova sestra, princeza Anne, imali su 21 i 19 godina kada su otišli na neslužbeni put u Washington, a boravili su u Bijeloj kući.

Prema biografiji Sally Bedell Smith iz 2017. Princ Charles: Strasti i paradoksi nevjerojatnog života, 'Predsjednik je dogovorio da Tricia sjedi pokraj Charlesa u svakoj prilici, što ga je živciralo'.'Mnogo godina kasnije tijekom posjeta Washingtonu s Camillom, još uvijek se smijao Nixonovom pokušaju spajanja'.

7.Charles je prvi put upoznao Dianu Spencer kada je hodao s njezinom starijom sestrom. On u svojim dvadesetima imao reputaciju playboya,a svaka djevojka iz dobrostojeće obitelji smatrana je potencijalnom princezom, a samim time i medijskom hranom. U lipnju 1977. upoznao je Sarah Spencer na zabavi u dvorcu Windsor, a njih su dvoje pozvali jedno drugo na polo i streljaštvo. Tog studenog Charles je otišao na Spencerovo imanje, gdje je upoznao Sarinu mlađu sestru Dianu koja je imala 16 godina.

Diana i Charles su se rastali
Profimedia 

8.Kralj Charles ima žabu nazvanu po njemu. Godine 2012. novootkrivena (i ugrožena) vrsta ekvadorske žabe najavljena je kao Hyloscirtus princecharlesi ili potočna žaba princa Charlesa. Nazvana je po njemu kako bi se odalo priznanje njegovom radu na očuvanju prašume - dugo je otvoreno govorio o opasnostima klimatskih promjena, a projekt Prince Rainforest Project pokrenuo je 2007. kao dobrotvornu kampanju za podizanje svijesti.

9. Godine 1980. napisao je dječju knjigu pod nazivom The Old Man of Lochnagar, temeljenu na pričama koje je pričao svojoj mlađoj braći, prinčevima Andrewu i Edwardu. U središtu je starac koji je otišao u špilje u blizini Balmorala tražeći mirno mjesto gdje bi se okupao u toploj kupki. Knjiga je kasnije pretvorena u kratki animirani film, a Charles je bio zadužen za naraciju.

Kralj Charles napisao je dječju knjigu
Profimedia 

10.Bio je prvi prijestolonasljednik koji se razveo. Bilo je to 1996. od Diane Spencer koja je godinu dana kasnije poginula u prometnoj nesreći u Parizu, a ponovno se oženio s Camillom Parker Bowles 2005. godine.

Princ Charles i Camilla Parker Bowles su u braku od 2005.
Profimedia 

 Više fotografija novog kralja s pokojnom princezom Dianom pogledajte u našoj galeriji. 

Profimedia Princeza Diana i princ Charles