Lijes kraljice Elizabete II. danas je premješten iz Buckinghamske palače u Westminstersku opatiju.

Povorka s tijelom najdugovječnije monarhinje trajala je 38 minuta i predvodio ju je kralj Charles III. sa sestrom, princezom Anne i braćom, prinčevima Andrewom i Edwardom.

Sudjelovali su i kraljičini unuci, prinčevi William i Harry koji su zbog smrti svoje bake nakratko zaboravili međusobne razmirice. Na ulaz u Westminter su stigle i kraljica supruga Camilla, grofica od Wessexa Sophie, princeza od Walesa Kate Middleton i vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle.

Povorka s lijesom kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Mnogi su primijetili da Meghan na procesiju nije došla u istom automobilu s Kate i Camillom. Naime, ona je stigla sa Sophie, suprugom princa Edwarda. Kako su objasnili britanski mediji, Middleton je putovala u automobilu sa suprugom kralja Charlesa III.

Tako je odlučeno jer je Kate postala princeza od Walesa i u braku je s princem Williamom koji će doći na prijestolje nakon svog oca Charlesa. Zbog toga se smatralo da bi trebala doći na procesiju u Westminstersku opatiju s kraljicom suprugom Camillom, a ne zbog narušenih odnosa s Meghan.

Meghan Markle stigla na procesiju u Westminster
Profimedia 

Naime, radi tužnih okolnosti Middleton i Markle te njihovi muževi prinčevi Harry i William zaboravili su na svoje razmirice.

Podsjetimo, lijes kraljice Elizabete II. bit će u Westminsterskoj opatiji pet dana i svi će imati mogućnost odati joj počast. Zbog toga se već okupilo stotine tisuća ljudi.

Mnoge je prizor Williama i Harryja iza lijesa njihove bake podsjetio na ispraćaj njihove majke, pokojne princeze Diane. Tada su 15-godišnji William i 12-godišnji Harry također hodali u povorci što je bio jedan od najtežih trenutaka u njihovom životu.

Camilla Parker Bowles na povorci posvećenoj s lijesom kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Kraljica Elizabeta će biti pokopana u kapeli svetog Jurja u Windsoru u ponedjeljak, 19. rujna u lijesu obloženom olovom. Posljednji ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Očekuje se da će milijuni ispratiti najdugovječniju monarhiju, a među državnicima iz cijelog svijeta bit će i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Više fotografija tužne povorke pogledajte u galeriji. 

Profimedia Lijes kraljice Elizabete II. stigao u Westminster