Afera Ina - najveća, najskuplja, najskandaloznija, a samo je jedna druga vijest Inu bacila u drugi plan - ona o obiteljskoj drami u Severininu domu u Splitu.

Zbog nedavnih događaja upravo je najpoznatija pjevačica ovih prostora ponovno izazvala najveći medijski interes među većinom hrvatskih građana, kao i onih u regiji gdje ima milijune obožavatelja. Baš zbog njih, a i činjenice da ova tema već godinama zbunjuje hrvatsku javnost, odlučili smo kontaktirati obje strane u pokušaju da dobijemo relevantne odgovore. Severinin PR tim rekao nam je da ona ne želi komentirati tu situaciju, dok je Milan Popović odlučio sjesti s našom novinarkom Antonijom Nazor koja je bez zadrške tražila odgovore u potrazi za istinom ili barem djelićem nje. Ovo je Milanova priča, odnosno autorizirani intervju koji u cijelosti prenosimo.

Nedavni obiteljski incident u Splitu, navodno zbog imovinsko-pravnih odnosa, između Severine i njezine sestre Marijane u obiteljskom stanu njihove majke izazvao je veliku medijsku pažnju. Nakon toga izjavili ste da ne želite da vaš sin Aleksandar odras­ta u konfliktnom okruženju, a potom ste rekli da je neupitna Severinina majčinska ljubav i briga. Što to nije kontradiktorno?

Ne mogu vjerovati, već u pitanju ste izvrnuli ono što sam rekao.

Milan Popović je prijatelj s Igorom Kojićem
Robert Gašpert 

Zar to nisu vaše posljednje izjave?

Nisu. Rekao sam da Severina Alek­sandru daje bezuvjetnu majčinsku ljubav, nisam uopće spominjao brigu. Ako čitate taj intervju, vidjet ćete da se ne slažem s tim kako Severina odgaja naše dijete, kao ni s njezinim roditeljskim stavovima. Svaki roditelj voli svoje dijete, to je neupitno, ali ne slažem se kako se Severina bavi odgojem našeg djeteta. U prvom pitanju spomenuli ste i sukob za koji nisam siguran da je imovinsko-pravne prirode.

Ali u kuloarima se spominje da je u pitanju problem imovinsko-pravne prirode?

S obzirom na Marijanin intervju koji je dala za 24sata, i za koji ni ja prije nisam znao, izgleda da se ne radi o imovinsko‑pravnom konfliktu, već je sukob nastao kad je Marijana lajkala moj intervju koji sam dao na Happy Televiziji u Srbiji početkom godine. Zbog te ikonice s palcem gore Marijana je dobila prijetnje od Severine; da će joj polomiti palac i da će je ubiti kad je vidi. Te prijetnje je poslala porukom, što je Marijana prijavila DORH-u i zagrebačkoj policiji. Koliko sam shvatio od Marijane, nedavni incident u Splitu je započeo jer je Severina kod bake uletjela u stan usred noći, oko jedan sat ujutro i bacila se na sestru Marijanu držeći oštar predmet u ruci kojim je povrijedila Marijanin palac koji je počeo krvariti. Dakle, Severina je ostvarila prijetnju, uostalom kao što uvijek ostvari svoje prijetnje. Kad se prijeti da će vas prijaviti ili prozvati u medijima, to i napravi. Zato je se cijeli sustav boji, našim spisom ne žele se baviti predstavnici tog istog sustava i samo gledaju kako zaštititi svoje stražnjice. I to je jedan od glavnih problema koji imam. Zašto naš spor traje ovoliko dugo? Nitko se ne želi njime baviti. Da ne budu prozvani i javno zlostavljani od Severine i njezine PR mašine koja je prati.

Vezano za ovaj posljednji incident na forumima se ozbiljno raspravlja o tome da ste vi platili Marijani kako bi se narušio Severinin ugled?

Kategorički odbijam ovu insinuaciju, Marijani nisam nikada davao novac ili poklone. Ona je teta mog sina kojeg je često čuvala i na tome sam joj zahvalan. To je isključiv razlog naše komunikacije i povezanosti.

Milan Popović je dao intervju za Story
Robert Gašpert 

Ali o tome se ozbiljno raspravlja?

Nije Marijana napravila incident, Severina je ta koja je banula usred noći i probudila Marijanu. Prva Severinina izjava bila je da je Marijana nju napala, da je ona bila kod majke u stanu. No dogodilo se upravo suprotno. Severina je banula u jedan sat ujutro u stan njihove majke i napala Marijanu koja je spavala. S obzirom na moj intervju na Happy TV-u, znam da geneza spomenutog sukoba nije imovinsko-pravni odnos. Opet ću vas ispraviti, nisam rekao da ne bih volio da mi dijete odrasta u tom konfliktnom okruženju, nego da je problem da odrasta u takvom agresivno otuđujućem okruženju. Znam pouzdano da Severina i baka redovito pričaju loše o meni, što je Aleksandar i izjavio u Centru za socijalnu skrb Maksimir, ali je taj Centar njegovu izjavu uklonio, čak je ni sudu nisu htjeli dostaviti. Znaju da bi time utjecali na mišljenje o Severini kao majci, jer je to psihičko zlostavljanje djeteta. Ovakvo majčino ponašanje Centar za socijalnu skrb Maksimir je morao prijaviti policiji, a policija prekršajnom sudu.

Evo vam još jedan primjer lažnog predstavljanja situacije u javnosti. Posljednjih nekoliko mjeseci Severina je aktivno govorila o tome kako je u Centru Maksimir izvršen nadzor koji je rezultirao izvješćem o nizu propusta u radu Centra Maksimir i da su ti propusti u radu utvrđeni u našem predmetu te da su ti propusti u radu razlog zašto je Severini 2019. godine bilo oduzeto dijete. Prava istina je sasvim drukčija. U Centru Maksimir je izvršen administrativni nadzor cjelokupnog rada Centra i pronađen je niz administrativnih nepravilnosti, tipa da pečat nije postavljen gdje treba, dokumenti nisu bili zavedeni u registar kako treba i slično. Nikakav stručni nadzor nije vršen u našem predmetu, niti je nađen bilo kakav propust u radu Centra Mak­simir u našem predmetu. U jednom trenutku prošle godine kada je ministar Aladrović stupio na dužnost, uz punu podršku Severine u medijima, promijenio se odjedanput stručni tim Centra Maksimir koji odjednom mijenja svoje mišljenje i počinje pogodovati Severini a da se ništa nije promijenilo u Severininu ponašanju ili u obrascu njezina ponašanja i odgoju djeteta.

Dvije djelatnice Centra za socijalnu skrb Maksimir priznale su da je na Centar Maksimir vršen pritisak da se pogoduje Severini. To je prava trgovina utjecajem i to ću sada prijaviti USKOK-u, a ne kada dr. Redžepi kaže da sam ja dobar otac.

Od početka Severina i vi dijelite skrbništvo, no 2019. donesena je privremena mjera da Aleksandar živi kod vas, ali s tim da majka normalno može viđati dijete. Ta presuda je ukinuta.

Tako je, ukinuta je odlukom Žu­panijskog suda u Splitu. U međuvremenu sam doznao još više detalja tko je i na koji način utjecao na splitski Županijski sud, a još jedna potvrda tome da presuda Županijskog suda u Splitu nije donesena u skladu sa sudskom praksom jest i nedavna odluka Vrhovnog suda koji je pronašao puno nepravilnosti u toj odluci Župa­nijskog suda u Splitu i dopustio reviziju te sad očekujem da će, ako sve bude po pravilima struke, ta presuda Županijskog suda u Splitu biti ukinuta. Županijski sud u Splitu, kao i vještaci koji su bili ključni svjedoci u postupku bili su izloženi pritiscima i mafijaškim metodama ucjene, a sve s ciljem da se ta presuda izmijeni u korist Severine. Također, na dan presude, u prilog tome govori i poruka Severine Gogi Buljan Flander u kojoj joj “priznaje da iako je sve bilo protiv nje, ona ih je sve sje.... i da ona kao imperij uzvraća udarac”.

Severina i Milan Popović bili su u vezi dvije godine
Story arhiva 

Ovo sve vodi tomu da Aleksandar trajno živi kod vas.

Volio bih da dijete živi kod mene, jer tu ima stabilno, veselo i sigurno okruženje puno ljubavi i razumijevanja. Mirnu obitelj u kojoj će odrastati sa svojom braćom i sestricom i mojom partnericom. Dok je dijete živjelo kod mene, iznimno je obrazovno i odgojno napredovalo. To se sada, naravno, promijenilo.

Činjenica je da svi koji privatno poznaju Severinu kažu da je jako topla, humana, dobar prijatelj, srčana i sjajna mama.

Tko nju poznaje? Ljudi je poznaju samo iz medija. To što priča za medije nema veze s time kakva je ona zapravo. Uostalom, to što priča za medije dolazi od njezina PR-tima, a ne od nje same. Već sam govorio da imate dvije Severine, onu medijsku, i onu drugu, pravu Severinu. Od kada sam se počeo družiti s Igorom Kojićem i s njim dijeliti iskustva, dobio sam još dodatno potvrdu svega o čemu vam govorim.

Kako se uopće dogodilo da se Igor i vi povežete. Dok je bio sa Severinom bilo je podizanja tužbi s vaše strane?

Igora sam vidio dva puta u životu prije nego što smo se baš upoznali, i prema njemu nisam mogao stvoriti nikakav animozitet. Niti mi je predstavljao konkurenciju, nekog protivnika, prijetnju. Za mene je bio važna osoba jer je najviše vremena provodio s Aleksandrom. A sudske tužbe koje sam podnosio bile su u interesu zaštite dobrobiti mog djeteta. Nijedna nije bila jer je, primjerice, Igor pogrešno parkirao. Mnogi komentiraju i pitaju u vezi slučaja paljenja svijeće. Postoji razlog zašto je to učinio. Oprostio sam mu jer nije znao što radi u tom trenutku, zapravo, bio je prisiljen to napraviti.

Milan Popović i Igor Kojić igraju zajedno nogomet
Instagram 

Igor i vi družili ste se ovo ljeto na vašem brodu?

Da, igramo i nogomet zajedno, Igor dolazi kod nas kući, a ja posjećujem njegovu obitelj. I dalje se druži s Alek­sandrom. Iz života jednog djeteta ne možete naprosto izbaciti ljude koji su mu nešto značili, koji su mu bili važni. Jedna takva osoba u Aleksandrovu slučaju je i teta Marijana. I sama je provodila puno vremena s njim.

Ovo je primjedba sustavu, o čemu govorim već 8 godina da su treće osobe provodile više vremena s djetetom od mene. I tu sam bio uskraćen, imao sam sve vrijeme ovog svijeta da budem s djetetom dok je Severina bila spriječena. Zašto mi je to sustav uskratio? Odgovor je zbog straha od Severininih medijskih prozivki i nemogućnosti da djelatnici sustava svoj posao rade objektivno. Severinina ideja od početka je bila da se Aleksandar otuđi od mene i zauvijek makne iz mog života. Nedavno je Severinin prijatelj Edvin Softić zvao medije i rekao im da sam kupio Audi A 8 Igoru za rođendan, kako bi u startu diskreditirao moj odnos s Igorom. Naravno da mu nisam kupio nikakav Audi, niti sam mu dao bilo kakav novac. Ni Igoru ni Marijani. A vezu s njima, ponavljam, imam isključivo zbog svog djeteta. I znam pouzdano da je Severina molila da se ne razvedu odmah kada je to Igor tražio, nego kasnije zbog našeg sudskog procesa koji je bio u tijeku, kako ne bi bilo bitno promijenjenih okolnosti u njezinoj obiteljskoj situaciji, a što je važno kod donošenja odluke kome povjeriti dijete. Što još pričaju kuloari?

Puno pojedinaca naziva Igora šup*om jer je izdao Severinu i nije se ponio viteški, a vas dvojica ispadate dva ostavljena luzera.

Istina je drugačija. Niti smo luzeri, niti smo mi ostavljeni. Ovo je zapravo priča o Severininu strahu od ostavljanja. Uostalom, pokušajte ovako, kao ja s vama, razgovarati osobno sa Severinom. Nećete uspjeti jer ona sada stalno mora žonglirati između manipulacija, laži i istine, a osim mene, sada postoje i drugi ljudi koji mogu i spremni su svjedočiti o istini.

S obzirom na to da je Aleksandar u ovoj priči najvažniji, postoji li šansa da u slučaju Severine i vas dođe do oprosta, ljubavi, da se cijeli taj sukob i odnos podignu na humanu raznu?

To zajedničko roditeljstvo o kojem sam ranije puno govorio je moguće samo ako roditelji surađuju. Da bi oni surađivali potrebno je da bude dobre volje s obje strane, poštovanja, uvažavanja te da se dobrobit djeteta stavlja ispred vlastitih prohtjeva i potreba. Također je potrebno da roditelji imaju usuglašene i slične odgojne stavove kako ne bi zbunjivali dijete. U našem slučaju, ako uđete u spise i pratite sve ove godine naporan sudski konflikt, vidjet ćete da sam od početka bio za dogovor. I još sam za to. Kod Severine baš nikad nije postojala želja za dogovorom. To stoji u svim službenim dokumentima svih ovih godina. Zapravo, još ne znam što druga strana želi kada je riječ o djetetu, osim želje da se odreknem našeg sina.

Severina i Milan Popović bili su u vezi dvije godine i imaju sina
Story arhiva 

Kako to objašnjavate?

Severina ima iznimno jak strah od ostavljanja. A znamo iz života da nam se upravo naši strahovi i ostvaruju. Njezin velik strah je da će je i Aleksandar ostaviti, i ona pokušava na sve moguće načine otuđiti dijete od mene kako mi ne bi postao previše privržen i jednoga dana otišao od nje. Nemam drugo objašnjenje zbog čega sve ovo radi.

Usprkos vašim ratovima, govorite li pozitivno Aleksandru o njegovoj mami.

Imate izjavu mog sina danu psihologinji Centra za socijalnu skrb Maksimir u kojoj on tvrdi da mama stalno govori loše o tati, a da tata o mami nikad ne govori loše. Kao što sam vam rekao maloprije, Centar za socijalnu skrb Maksimir skriva tu izjavu, jer bi po njoj morali postupati i koristiti je u pisanju svojih mišljenja, a također morali bi prijaviti majku policiji radi psihičkog zlostavljanja djeteta.

Neutralnom promatraču teško je zamisliti da dvoje uspješnih ljudi poput vas i Severine toliko dugo ratuju.

Vi ne poznajete pravu Severinu. Veliki dio javnosti je manipuliran objavama Severinina PR tima. Odgovorno tvrdim da su većina njihovih objava konstrukcije koje kreiraju Severinin imidž u javnosti, a koje nemaju podloge u stvarnom životu. Danas sam vam dao nekoliko primjera tih manipulacija, a ima ih bezbroj.

Ona, nažalost, nije samostalna osoba i po meni, njoj samoj je potreban skrbnik. Ulogu tog skrbnika u ovom trenutku ima njezin PR tim koji predvode Tomica Petrović i Zinka Bardić koji za Severinu navodno donose gotovo sve životno važne odluke i kreiraju njezin život od A do Ž, pa čak i odluke koje se tiču djeteta. Kao što rekoh, primjera je bezbroj i o tome sam mnogo doznao i iz razgovora s Igorom Kojićem.

Ali voljeli ste je.

Istina je da sam se zaljubio u onu medijsku Severinu, i dok je glumila ta prva dva, tri mjeseca pomislio sam da bi ta veza mogla potrajati. Ali onog trenutka kad je došla ona prava Severina, shvatio sam da je takav život neodrživ i vrlo brzo sam prekinuo tu vezu. Osjećao sam se prevareno nakon prekida.

Severina i Milan Popović prekinuli su ružno
Story arhiva 

Konkretno i kad? Dugo se spekuliralo da ste zajedno, pa da niste?

Da nije bilo djeteta, bilo kakva veza između nas bi se završila nakon šest mjeseci. Budući da je Severina ostala u drugom stanju, bio sam spreman postati roditelj i biti njezin partner u odgoju našeg djeteta, ali bilo kakva druga emotivna, intimna veza za mene više nije dolazila u obzir. Nakon takvog mog stava, počinju razne prijetnje Severine, od toga da će mi moćni ljudi javiti kada ću moći vidjeti dijete, preko prijetnji da mi uopće neće dopuštati da viđam dijete, pa do inzistiranja da se odreknem djeteta.

Pita li se što Aleksandra u cijeloj ovoj priči?

Ne mogu vam pričati o tome. Samo mogu reći da se agresivno ponašanje majke počinje odražavati i na dijete. Mislim, svako dijete voli svoje roditelje, kakvi god bili, ali je li to dovoljno za pravilan odgoj i sretan život djeteta? Naravno da nije.

Opet se nameće pitanje, zar ne bi bilo najbolje da se Severina i vi pomirite? Kako tvrdi jedinstveni Miroslav Ćiro Blažević: Uvijek treba miriti ljude.

U interesu našeg djeteta je da izgradimo normalan odnos, ali s obzirom na cijelu situaciju, a da ne ulazim u dijagnozu, i dok se ne umiješa struka i ne krene s terapijom, između nas ne može biti dogovora. Našem sinu je potrebna psihički zdrava i stabilna majka.

Milan Popović ne vjeruje u pomirenje sa Severinom
Robert Gašpert 

Ipak, veliki dio javnosti je na Severininoj strani.

Tu ste potpuno u pravu. Čak i određene aktivistice udruge Spasi me, koja bi trebala štititi žrtve zlostavljača, nakon nedavnog incidenta u Splitu odmah su stale na stranu Severine iako je ona bila zlostavljač u toj situaciji, umjesto da su stale na stranu žrtve Marijane i osudile Severinino verbalno i fizičko zlostavljanje. Možda je vrijeme da ta udruga promijeni ime u Spasimo Severinu. Zanimljivo bi bilo i da se preispitaju izvori financiranja ove udruge, posebno ako novac dobivaju iz proračuna, a bave se ovakvim kontradiktornim stvarima za nečije osobne potrebe.

Što dalje? Rekli ste da gradite kuću na Hvaru?

Kažu da je imati puno djece Božji blagoslov i svatko tko je u toj situaciji zna kako se osjećam. Veselim se našoj princezi koja treba stići u studenome. Vidim transformaciju zbog skorog rođenja curice u našoj obitelji i kod njezine braće. Kako će je štititi, veseliti joj se. Najmlađi sin kaže: Mama, reci Sofiji da malo izađe iz trbuha, da se igramo s njom pa neka se poslije vrati ‘unutra’. Jako joj se vesele, a posebno Aleksandar koji je najstariji od braće.

Dakle, zvat će se Sofija, a njezino ime predstavlja majku vjere, nade i ljubavi koje, kao što znamo, nikada ne umiru.

Stavovi izneseni u ovom intervjuu ne moraju nužno odražavati stavove redakcije niti izdavača.