Skandalozni bivši španjolski kralj Juan Carlos I. (84) stigao je u London na posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II., iako su mu savjetovali da ne dolazi.

Kako pišu strani mediji, španjolski premijer Pedro Sanchezzamolio je nekadašnjeg monarha, koji živi u Abu Dhabiju, da 'preskoči' Elizabetinu sahranu. Usto je istaknuo da će njihovu državu predstavu Juanov sin, kralj Felipe VI. (54). No on je ignorirao taj zahtjev i otputovao u Veliku Britaniju.

Riskirao je i svojim dolaskom jer britansko sudstvo vodi slučaj protiv njega nakon što ga je bivša ljubavnica prijavila za prijetnje, klevetu i nezakonito praćenje te tražila da mu se zabrani da je konaktira. 

Juan Carlos I. došao je na sprovod kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Zapravo Juanovo ponašanje nije iznenadilo javnost s obzirom kakvu je sramotu nanio španjolskoj kraljevskoj obitelji u prošlosti zbog čega je i abdicirao s trona. Juan je u svibnju boravio i u Madridu, a odabrao je zanimljiv trenutak. Naime, dva mjeseca ranije su stopirane tri istrage protiv njega.

Podsjetimo, Juan Carlos I. je abdicirao s trona 19. lipnja 2014. nakon što su pronađene financijske nepravilnosti u njegovom poslovanju sa Saudijskom Arabijom. U javnost su procurile informacije o razgovoru njegove navodne ljubavnice Corinne zu Sayn-Wittgenstein-Sayn s policijom. Ona je ispričala da je kralj kasnih 2000-ih dobio 6.7 milijardi dolara iz raznih građevinskih ugovora, a sve je završilo na njegovom bankovnom računu u Švicarskoj.

Corinna je otkrila i da je Juan Carlos I. kupio zemljišta u Monacu pod njenim imenom kako bi platio manji porez. 'Nije to učinio jer me voli puno nego jer živim u Monacu', istaknula je. Dodala je kako ju je šef španjolske tajne službe upozorio da riskira svoj život i svoje djece ako progovori o svom odnosu s kraljem. Zbog toga je pokrenuta istraga protiv Juana Carlosa početkom lipnja 2019.

Juan Carlos I. abdicirao je s trona 2014. godine
Profimedia 

Švicarske vlasti su ga počele istraživati u ožujku 2020. zbog 100 milijuna dolara koje je poklonio Sayn-Wittgenstein 2012. Iznos je bio povezan s poslovanjima sa Saudijskom Arabijom, a Corinna je rekla da joj je kralj dao toliko novca jer je vjerovao da će ju osvojiti natrag. Ipak, kasnije ju je tražio da mu vrati poklon, no ona je to odbila.

Milijuni su bili povezani s Fondacijom Lucum za koju je otvoren račun u švicarskoj banci, a tu je bilo i 65 milijuna dolara koje je saudijski kralj Abdullah darovao Juanu Carlosu I. Juana je naslijedio sin Felipe VI. koji je odbio uzeti išta od spornog novca.

Otkriven je još niz malverzacija bivšeg kralja i pisalo se o njegovim računima u nekoliko banaka. Također su španjolski mediji izvijestili da je u listopadu 2002. bio u privatnom posjetu kazahstanskom predsjedniku Nursultanu Nazarbayevu s kojim je lovio koze. Navodno se s tog putovanja vratio sa 4 ili 5 kovčega u kojima je bilo pet milijuna dolara u gotovini, a dao mu ih je Nursultan.

Kralj Felipe VI. na prijestolju je naslijedio oca Juana Carlosa
Profimedia 

Juan Carlos I. je pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate gdje, kako izvještavaju španjolski mediji, uživa u luksuzu. Odabrao je za život otok Zaya Nurai koji se nalazi na 15 minuta vožnje brodom od Abu Dhabija. Njegov dom je vila sa šest spavaćih soba, sedam kupaonica, bazenom i privatnom plažom.

Priča se i kako je skandalozni bivši kralj imao dosad pet tisuća ljubavnica, a navodno je pokušao zavesti i princezu Dianu kada je imala 25 godina. 

Zbog te sramote njegova supruga Sofia (83), s kojom je u braku od 1963., odlučila je ostati u Španjolskoj sa ostatkom obitelji, odnosno njihovima kćerima Cristinom (57) i Elenom (58) te sinom, kraljem Felipeom VI. koji pokušava ponovno vratiti povjerenje naroda u kraljevsku obitelj.

Više fotografija bivšeg kralja i njegove obitelji pogledajte u galeriji.

Profimedia Bivši španjolski kralj Juan Carlos I. abdicirao je 2014. s trona zbog malverzacija