Kraljica Elizabeta II. vladala je 70 godina te je tako postala najdugovječniji britanski vladar u povijesti monarhije.

Tijekom njezine vladavine promijenilo se više od 10 premijera, odvijali su se ratovi, ekonomske krize i goleme društvene promjene, no ona je bila stup društva koji je Britance uvijek držao na okupu. No, 8.9. ove godine kraljica je preminula u 97. godini života u svom dvorcu Balmoral, a trenutno je u tijeku njezin sprovod u Westminister Abbeyju.

Uoči samog sprovoda, službeni Instagram profil Buckinghamske palače i kraljevske obitelji odlučio se još jednim službenim portretom oprostiti od velike i ljubljene vladarice. Tako su objavili njezin posljednji, nedavno snimljeni portret koji dosad nije ugledao svjetlo dana.

'Sutra, milijuni će se okupiti kako bi odali počast njezinom posebnom životu', napisali su iz Buckinghamske palače uz fotografiju.

Naime, fotografija nasmijane kraljice u svijetlo plavoj haljini snimljena je kako bi obilježila platinasti jubilej svoje vladavine. Autor fotografije je Ranald Mackechnie. Kraljica na fotografiji nosi i broš koji je za svoj 18. rođendan dobila na poklon od oca, kralja Georgea VI. Također, vrat joj krasi i velika ogrlica od bisera, a koju je znala nositi i Kate Middleton, princeza od Walesa.

Prisjetite se vladavine kraljice Elizabete II. kroz našu fotogaleriju.

Profimedia, BBC Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine