Današnji dan Britanci su prozvali 'najtužnijim danom Velike Britanije', naravno, zbog sprovoda kraljice Elizabete, najduljeg monarha ove države.

Upravo nakon njezine smrti, u fokus zanimanja javnosti došli su i brojni trenuci iz njezinog života, a posebnu je pažnju ponovno zaokupila njezina jedina sestra, princeza Margaret, koja je preminula u 72. godini života 9. veljače 2022. godine.

Princeza Margaret bila je sestra kraljice Elizabete
Profimedia 

Njezin je sprovod održan u petak, 15. veljače, a u Westminsterskoj opatiji sudjelovalo je 450 ljudi za razliku od kraljičinog sprovoda gdje je u opatiji danas bilo 2000 ljudi.

Uz sam broj ljudi, postoji još nekoliko razlika sprovoda kraljevskih sestara.

Sprovod princeze Margeret bio je privatan i s diskretne udaljenosti ga je promatralo nekoliko stotina ljudi, dok je kraljičin sprovod danas bio nešto sasvim drugačije.

Nadalje, sprovod princeze Margaret krenuo je u 15:05 po britanskoj vremenskoj zoni, nakon što su kraljica Elizabeta, princ Charles te prinčevi William i Harry stigli. Dakle, mnogo kasnije od kraljičinog sprovoda koji je započeo u 11 sati.

Sprovod kraljice Elizabete
Profimedia 

Treća razlika je mjesto pokopa. Dok će kraljica biti pokopana pored supruga princa Philipa te do oca kralja Georgea VI. i majke kraljice Elizabete, princeza Margeret je kremirana, kao što je to bila i njezina dugogodišnja želja. Ipak, činjenica da je imala pogrebnu službu u isim okolnostima kao njezin otac, kralj George VI. na godišnjicu njegove smrti, stvorilo je nekakvu sličnost.

Uz sve to, u vrijeme sprovoda princeze Margeret većina je trgovina bilo otvoreno, samo su neke na svojim prozorima izložile fotografije preminule princeze. Danas to nije bio slučaj. 

Princeza Margaret sestra je kraljice Elizabete
Profimedia 

Nakon sprovoda princeze Margeret, obitelj se vratila u dvorac dok je lijes odnesen u krematorij. Ipak, lijes kraljice Elizabete putovao je u procesiji od Westminsterske opatije do Wellington Archa prije samog stizanja u Windsor.

Nadalje, bez obzira na nekoliko članova snimateljske ekipe koji su bili nazočni na sprovodu princeze Margaret, javnost je pretežno mogla vidjeti samo mrtvačka kola koja su vozila princezin lijes nakon pogreba. S druge strane, sprovod kraljice Elizabete II. prenose svi glavni televizijski kanali.

Princeza Margaret i kraljica Elizabeta bile su sestre
Profimedia 

Razlika je i u tome što je u vrijeme smrti princeze Margaret njihova majka još uvijek bila živa te je bila prisutna na njezinom sprovodu. Na posljetku, razlika je i u glazbenoj listi koja je svirala na sprovodima kraljevskih sestara. 

Inače, Margaret je bila miljenica svojih roditelja, a ni Elizabeti nikada nije smetalo što je uvijek privlačila više pažnje od nje i što su je mnogi smatrali 'ljepšom' sestrom. Ipak, roditelji su je toliko razmazili da je njeno ponašanje postalo predmet zgražanja javnosti i kraljevskih sluga.

'Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njezine generacije kraljevskih obitelji. No ta reputacija joj nije nužno smetala', pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu. Da je uživala u podizanju prašine i prkošenju pravilima dokazuje i rečenica koju je navodno rekla francuskom pjesniku i redatelju Jeanu Cocteau. 'Neposlušnost je moja radost'.

Princeza Margaret bila je sestra kraljice Elizabete
Profimedia 

'Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja to ne dozvolim', poznata je njena rečenica koja najbolje opisuje koliko je bila svjesna sebe i svog statusa u društvu.

Jedan od skandala koji je iz korijena potresao britansku monarhiju bila je njezina duga i komplicirana romansa s Peterom Townsendom, bliskim obiteljskim prijateljem i bivšim poslovnim pomoćnikom njezina oca. Ona je tada imala 22 godina, a Townsend je bio u braku u kojem je dobio dvoje djece, što im je onemogućilo formalizaciju romanse.

Margaret se 1960. udala za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa, kasnije lorda Snowdona, koji je prije vjenčanja s princezom otvoreno uživao u orgijama.

Princeza Margaret i Anthony Armstrong Jones bili su u braku 18 godina
Profimedia 

Tijekom života nastavila se dopisivati sa svojom prvom ljubavi Peterom Townsendom, a mnogi smatraju da bio joj život bio posve drugačiji da se mogla udati za njega. Navodno je Elizabeta jako požalila zbog odluke da im ne dopusti vjenčanje, jer je upravo to natjeralo Margaret da kontinuirano sramoti kraljevsku obitelj. Drugim riječima, mlađa sestra postala je osvetnica.