Kraljica Elizabeta II. je imala brojne sluge i pomoćnike, tajnike i butlere, no samo jedan od njih nosi titulu njezina najodanijeg sluge. Radi se o takozvanom 'Visokom Paulu', odnosno Paulu Whybrewu, koji je u kraljičinu službu stupio sa samo 19 godina, a vjerno je služio skoro pola stoljeća.

Paul je jedan od troje zaposlenika kraljice Elizabete kojem je dopušteno prisustvovati njezinom sprovodu i pogrebnoj procesiji, a znan je bio i kao 'kraljičin čuvar tajni'. On je bio Elizabetin uzdanik, vjerni prijatelj i jedini čovjek s kojim se kraljica baš uvijek osjećala ugodno. Zapravo, izvori iz Buckinghamske palače tvrde da je upravo Paul poznavao kraljicu bolje od bilo koga drugog – uključujući i njezina supruga princa Philipa.

Paul Whybrew bio je kraljičin vjerni sluga
Profimedia 

Visok skoro dva metra, Paul je najuvaženiji član kraljevskog osoblja, a znan je i kao čovjek koji je proveo najduže od bilo kojeg drugog zaposlenika u kraljičinoj službi. Zaposlen je u Buckinghamskoj palači već 44 godine, a iako je tijekom godina dobio brojne druge ponude za zaposlenja – svaku je odbio kako bi bio i dalje na usluzi svojoj vladarici.

‘Znao je da je mogao dobiti bilo koji posao u privatnom sektoru i zarađivati više nego što je zarađivao, ali mu to nikad nije palo na pamet. Osjećao je da je njegovo mjesto uz kraljicu, što je bila i njezina želja. Potpuno mu je vjerovala. On zna mnoge njezine tajne, ali ih nikad neće otkriti', rekao je blizak izvor kraljevskoj obitelji za Daily Mail.

Kraljica je u službu 'Visokog Paula' primila kad mu je bilo 19 godina
Profimedia 

Danas 63-godišnji Paul je sve do smrti kraljice ostao uz nju, a zna se i da se zbog nje kada joj je bilo 80 godina preselio u blizinu dvorca Windsor, kako bi joj bio bliže. Ona ga je sama zamolila da dođe živjeti u okolicu Windsora, a iako ‘Visokom Paulu’ to inicijalno nije bilo po volji, odlučio je do kraja ostati vjeran i udovoljiti joj.

Bio je kraljičina desna ruka, a služio joj je kao mješavina butlera, tajnika, ali i intimnog prijatelja. S kraljicom je čak sudjelovao i u poznatoj reklami s Jamesom Bondom, odnosno Danielom Craigom u kampanji za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Danas je, osim bliske obitelji kraljice, Paul također jedan od onih okupljenih u katedrali te oplakuje njezin odlazak s ovoga svijeta.

U našoj galeriji pogledajte još fotografija s državnog ispraćaja kraljice Elizabete. 

Profimedia Državni ispraćaj kraljice Elizabete II.