Kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a svijet otad ne prestaje secirati njen život, ali i onaj njene obitelji.

Britanski monarh s najdužim stažom koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti - sve je to kraljica koja je preminula u 96. godini života, godinu dana nakon voljenog supruga, princa Philipa.

Prema preliminarnim statistikama, u Ujedinjenom Kraljevstvu više od 26 milijuna ljudi gledalo je prijenos kraljičinog sprovoda u Westminsterskoj opatiji i time je postao jedan od najgledanijih trenutaka britanske televizije.

Lijes kraljice Elizabete II
Profimedia 

Ipak, zanimljiva je informacija da je sprovod princeze Diane iz 1997. godine dobio veću televizijsku gledanost i u SAD-u i UK-u, u usporedbi sa sprovodom kraljice Elizabete. Naravno, teško je pa gotovo i nemoguće uspoređivati ta dva događaja s obzirom na vremensku razliku, tehnologiju i navike građana koje su se u tom razdoblju bitno promijenile.

Britanski The Daily Mail sada je objavio ekskluzivnu fotografiju mjesta na kojem će kraljica vječno počivati.

Fotografije možete pogledatiovdje.

Kraljica Elizabeta i princ Philip vjenčali su se 1947. godine
Profimedia 

Ona se pojavila nakon što je vjernicima dozvoljeno da uđu u Memorijalnu kapelu Georgea VI. u Windsoru. Na crnoj, mramornoj ploči zlatnim su slovima napisana imena njenih roditelja, kralj Georgea VI. i Elizabete, kraljice majke, ali i Elizabetinog supruga, princa Philipa.

Posljednja fotografija iz grobnice u Windsoru objavljena je prije dva desetljeća, 2002. godine, kada su na mramornoj ploči zlatnim slovima ispisana imena kralja Georgea VI. i kraljice majke, uz datume njihovih rođenja i smrti.

A na ploči je redom ispisano: George VI: 1895-1952, Elizabeta: 1900-2002, Elizabeta II.: 1926-2022, Philip: 1921-2021.

Između dva para nalazi se metalna zvijezda koja predstavlja orden najstarijeg i najplemenitijeg viteškog reda u zemlji, a svi navedeni su bili njegovi članovi, dok kapelica svetog Jurja predstavlja njihov duhovni dom.

Više fotografija kraljice i voljenog supruga pogledajte u galeriji.

Profimedia Kraljica Elizabeta i princ Philip bili su u braku 73 godine