Kraljica Elizabeta II. preminula je prije 21 dan, a sada je objavljen njezin smrtni list. 

Najdugovječnija monarhinja umrla je u dobi od 96 godina u dvorcu Balmoral u Škotskoj 8. rujna u 15 sati i 10 minuta, više od tri sata prije nego što je obaviještena javnost. U smrtnom listu piše i da je Elizabeta preminula od starosti.

Lijes kraljice Elizabete stigao u Westminster
Profimedia 

Informaciju o kraljičinoj smrti je dostavila njezina kći, princeza Anne. Vrijeme smrti navedeno u certifikatu je potvrdilo i ono što su ranije britanski mediji pisali, a to je da su kći Anne i sin Charles bili uz Elizabetu u trenutku kada je preminula.

'Imala sam sreću dijeliti posljednja 24 sata sa svojom najdražom majkom', rekla je Anne.

Princ William, princ Andrew, princ Edward i njegova supruga, grofica Sophie od Wessexa nisu se stigli oprostiti od kraljice i bili su u avionu u trenutku njezine smrti. Princ Harry je došao posljednji mlažnjakom iz engleskog grada Lutona. Sletio je u škotski Aberdeen, koji je udaljen 80 kilometara od dvorca Balmoral, u 18 sati i 46 minuta, 16 minuta nakon što su iz palače Buckingham obavijestili javnost da je Elizabeta preminula.

Princeza Anne i kralj Charles bili su uz kraljicu Elizabetu u trenutku njene smrti
Profimedia 

Smrtni list možete pogledati ovdje. 

Inače, posljednji ispraćaj kraljice je održan 19. rujna, a cijelo vrijeme se pričalo o tome da je princ Harry obaviješten o smrti svoje bake, kraljice Elizabete II. 'pet minuta' prije javnosti. Britanski mediji su se raspisali da je vojvoda od Sussexa posljednji doznao tužnu vijest i da je prije njega premijerka Liz Truss saznala. Isticali su da je to još jedan primjer razdora između princa i njegove obitelji.

Ove tvrdnje su naljutile Buckinghamsku palaču i pogotovo što su postajale sve glasnije tijekom bdjenja za što je njih iskazivanje velikog nepoštovanja. Zbog toga su dali rijetko priopćenje na tako privatnu temu.

'Javnost je bila informirana o kraljičinoj smrti tek nakon što je obaviješten svaki član kraljevske obitelji', istaknuo je glasnogovornik.

Fotografije sa ispraćaja kraljice Elizabete II. pogledajte u galeriji. 

Profimedia Državni ispraćaj kraljice Elizabete II.