Danska kraljica Margrethe II. (82) prošlog tjedna je najavila oduzimanje kraljevskih titula svojim unucima što je šokiralo njezinu obitelj, a ona se branila da je to dobra odluka.

Naime, djeca princa Joachima (53), princ Nikolai (23), princ Felix (20), princ Henrik (13) i princeza Arthena (10) u siječnju 2023. će postati grofovi i grofice te će ih se oslovljavati kao Njihove Ekscelencije. Nakon toga su se oglasili Joachim, njegova bivša supruga Alexandra, grofica od Frederiksborga (58) te njegov sin, princ Nikolai.

Poslije njihovih izjava se konačno oglasila i kraljica te se javno ispričala svojoj obitelji.

'Posljednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. Očito me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag i gledati naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom', prvi je dio priopćenja koji je objavljen na službenom Instagramu danske kraljevske obitelji.

Kraljica Margrethe II. se oglasila u priopćenju o oduzimanju kraljevskih titula unucima
Instagram 

'Ponekad je potrebno donijeti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, koju vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim napraviti u svoje vrijeme. Donijela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To je ostavilo veliki dojam i žao mi je zbog toga. Nitko ne bi trebao sumnjati da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao obitelj moći pronaći mir da sami pronađemo put kroz ovu situaciju', piše u drugom dijelu.

Njezinu objavu je komentiralo niz korisnika Instagrama. 

'Lijepo rečeno. Ponosan sam na cijelu kraljevsku obitelj', 'Danska ima mudru i hrabru kraljicu', 'Pravi vođa je onaj koji prepoznaje ishode odluka i rješava probleme. Bravo. Sve obiteljske stvari su komplicirane i riješit će se', 'Nadam se da su poruka i isprika prvi stigli do Joachima i Marie', 'Majstorski sročeno - poštovanje za to i za odluku Kraljice', 'Kraljevska kuća gubi svoju čaroliju kad se titule mogu tako oduzeti. To otvara nesretnu raspravu', poručili su kraljici. 

Inače, prije nekoliko dana se oglasio najstariji sin princa Joachima, princ Nikolai.

'Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kako su rekli i moji roditelji, u šoku zbog ove odluke i koliko je brzo prošla', ispričao je Nikolai, kojeg smatraju najzgodnijim princem na svijetu, za nacionalne novine Ekstra Bladet.

Danski princ Nikolai je ostao bez kraljevske titule
Profimedia 

'Jako sam zbunjen i pitam se zašto se to moralo ovako dogoditi', rekao je mladi maneken novinarima ispred svog stana u Kopenhagenu gdje živi s djevojkom Benedikte Thoustrup.

Odluku je komentirala i njegova majka Alexandra, grofica od Frederiksborga.

'Ne vjeruje što se dogodilo te se pita zašto sada jer nema dobrog razloga za to. Ionako bi izgubili svoje titule kad bi se jednog dana vjenčali. Njezini sinovi su mladići pa bi se možda mogli oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto ne bi pričekali do tog dana da titule nestanu na sretan dan?', rekla je Alexandrina glasnogovornica Helle von Wildenrath Løvgreen za CNN.

Bivša supruga danskog princa Joachima, Alexandra, grofica od Frederiksborga
Profimedia 

Ranije je o tome progovorio i kraljičin sin, princ Joachim koji je s prvom suprugom Alexandrom dobio sinove Nikolaija i Felixa dok sa sadašnjom suprugom, princezom Marie (46) ima kćer Athenu i sina Henrika.

Budući da će krunu od nje preuzeti njezin stariji sin, prijestolonasljednik Frederik (54), Margrethe je odlučila da nema smisla da djeca njezinog mlađeg sina Joachima, koji je šesti u redu za tron, imaju kraljevske titule. Odluka je objavljena u srijedu, a Joachim je to komentirao dan kasnije.

'Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju', rekao je princ Joachim za nacionalne novine Ekstra Bladet.

'Dobio sam obavijest pet dana prije nego je saznala javnost', dodao je. Novinarka Ekstra Bladeta ga je pitala zar mu nije majka već otkrila svoje planove u svibnju.

'U svibnju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će djeca ostati bez titule kada napune 25 godina. Athena će imati 11 godina u siječnju', rekao je Joachim.

Princ Joachim i princeza Marie imaju dvoje djece
Profimedia 

Novinarka ga je pitala kako je ova odluka utjecala na njegov odnos s majkom, a emotivni princ je kratko odgovorio. 'Mislim da to ne moram detaljno objasniti', rekao je i otišao.

Ranije je kraljičin glasnogovornik rekao da ova odluka nikog nije trebala iznenaditi i da se to dugo pripremalo, a na ovaj način žele da narod zadrži poštovanje prema kraljevskoj obitelji.

Podsjetimo, ni danska kraljevska obitelj nije pošteđena skandala posljednjih godina i njihove glavne akterice su supruga prijestolonasljednika Frederika, princeza Mary (50) i supruga princa Joachima, princeza Marie. O raskolu između šogorica počelo se šuškati 2020. kada obitelji prinčeva nisu zajedno proveli Božić, a oni upućeni su otkrili za danske medije da se princeze ne podnose.

Mnoge je začudilo kada Mary nije bila prisutna kada je njezin suprug Frederik u srpnju otišao k bratu Joachimu jer je hitno odveden na operaciju zbog ugruška na mozgu koji ga je mogao ubiti. Marie je pak privlačila pozornost svojim izjavama o kraljevskom životu i da možda nije vrijedan sve te strke.

Više fotografija danske kraljevske obitelji pogledajte u galeriji.

Profimedia Princeza Marie i princ Joachim su u lošim odnosima s princezom Mary i princem Frederikom.