Niti jedan roditelj koji ima više djece neće javno priznati koje mu je najdraže no ponekad je razlika u odnošenju tolika da svi to ionako znaju. Tako je bilo i s kraljicom Elizabetom II., a koja je rodila četvero djece – princa Charlesa, danas kralja, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda.

Poznato je da Elizabeta nije bila najsrdačnija i najtoplija majka, a sam kralj Charles III. više je puta javno rekao kako smatra da je njegova majka definitivno mogla prema svojoj djeci biti toplija majka. No, iako se načelno trudila svu svoju djecu tretirati jednako, zna se da je najviše voljela princa Andrewa. Prema njemu je bila srdačnija, nježnija i blaža no s ostalom svojom djecom. Isto je tako poznato kako je pak princeza Anne bila apsolutna miljenica svog oca, princa Philipa.

Kraljica Elizabeta i njezina djeca
Profimedia 

Jedan od glavnih dokaza koliko je Elizabeta voljela Andrewa je i taj što je njemu tolerirala ono što drugima nije. Naime, Andrew se u svom životu upleo u niz skandala, od toga da se razveo od Sarah Ferguson pa sve do pedofilskog seks skandala u koji se upleo prije nekoliko godina – kraljica je cijelo vrijeme znala da joj sin nije baš uzoran, ali je u velikoj mjeri tolerirala sve njegove mane.

Princ Andrew bio je omiljeni sin kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Kada je prije nekoliko godina otkriveno kako je kraljičin miljenik Andrew sudjelovao u orgijama s maloljetnicama koje je organizirao Jeffrey Epstein, mnogi su odmah znali da će kraljica biti blagonaklona prema sinu. Prvo ga je ‘štitila’ tako da je Buckinghamska palača šutjela o cijelom skandalu, no kada su se pojavile i svjedokinje koje su otvoreno rekle da su spavale s princom dok su bile maloljetne, čak je i kraljica morala kazniti razmetnog sina.

Tako mu je brižna mama Elizabeta oduzela tek nekoliko privilegija. Uspio je zadržati sve svoje kraljevske titule, a jedino ga je natjerala da se povuče iz javnosti i više u ime kraljevske obitelji ne obavlja nikakve službene dužnosti i zadatke.

Kraljica Elizabeta i princ Charles
Profimedia 

Što se pak tiče Charlesa i njegove mame kraljice, oni su oduvijek imali vrlo kompliciran odnos. Javna je tajna da je ona jedva bila prisutna u njegovom životu dok je odrastao. Naime, kada se Charles rodio Elizabeta je stupila na prijestolje i postala posve obuzeta svojom kraljevskom dužnošću, a sin joj je odrastao u internatu u kojem su ga zlostavljali.

Princeza Anne, koje je došla na svijet nakon Charlesa uspjela je dobiti nešto više pažnje, a zna se da ju je prvenstveno obožavao njezin otac princ Philip. Njezina je surova, hladna priroda i inteligentan um laskao njezinom ocu koji je bio ponosan na jedinu kći. Zatim je došao Andrew koji je ukrao srce svojoj majci, a zadnji i najmlađi je Edward, koji je zapravo dobio najviše pažnje svojih roditelja.

Princ Edward jedino je dijete kraljice Elizabete koje se nije razvelo
Profimedia 

Kao najmlađi sin, bio je miljenik cijele palače, a javnosti je postalo očito da je i on, uz Andrewa, poseban miljenik svojih roditelja. Kada je 1987. odlučio napustiti korpus kraljevskih marinaca prije no što mu je završila službena obuka, njegov se otac nije na njega obrušio već je rekao da je to za njegova sina ispravna odluka.

Kraljica je Edwarda posebno počela cijeniti kada je odrastao, a on je, na njezino zadovoljstvo, i jedino kraljičino dijete koje se nije razvelo. Od 1999. je u braku sa Sophie, omiljenom kraljičinom snahom, a imaju i dvoje djece.

Još fotografija članova britanske kraljevske obitelji pogledajte u našoj galeriji u nastavku.  

Profimedia Britanska kraljevska obitelj s godinama se suočavala s raznim tračevima i teorijama zavjere.