Još prošloga tjedna u danskoj kraljevskoj obitelji počeli su nemiri. Razlog? 82-godišnja danska kraljica Margrethe II. najavila je oduzimanje kraljevskih titula svojim unucima, djeci njezinog mlađeg sina princa Joachima koji ne skriva nezadovoljstvo tom odlukom.

'Posljednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. Očito me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati i unatrag i gledati naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija nastavi oblikovati u skladu s vremenom', prvi je dio priopćenja koji je objavljen na službenom Instagramu danske kraljevske obitelji.

'Ponekad je potrebno donijeti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, koju vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim napraviti u svoje vrijeme. Donijela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To je ostavilo veliki dojam i žao mi je zbog toga. Nitko ne bi trebao sumnjati da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao obitelj moći pronaći mir da sami pronađemo put kroz ovu situaciju', piše u drugom dijelu.

Inače, ova je odluka samo produbila jaz među braćom, budućim kraljem Frederikom i princem Joachimom čiji odnos ionako nikada nije bio savršen. Princ Joachim se nada da će njegov brat stati na stranu svojih nećaka i poništiti odluku kraljice Margrethe.

Danski princ Joachim i princeza Marie su u braku od 2008. godine
Profimedia 

Supruga princa Joachima, princeza Marie, također je progovorila o toj temi za medije, a izjavila da s ostatkom obitelji imaju komplicirane odnose. Dodala je i da njihova djeca, Henrik i Athena, kao i Joachimova djeca iz braka s Alexandrom, Nicolai i Felix, otkako se sve ovo događalo nisu imali nikakav kontakt s kraljicom.

Poznato?

Čini se da nije samo britanska kraljevska obitelj u stanju raspada nakon što je princ Charles 'smanjio obitelj' i prikazao samo Kate, Williama i Camillu kao najuže članove na novom službenom obiteljskom portretu. Tako i u Danskoj, veza princa Joachima i danske obitelji trenutno je na klimavim nogama.

'Voljeli bismo da smo imali vremena porazgovarati o svemu. Ne mislim da je u redu ovako povrijediti djecu', rekla je princeza Marie dok je njezin suprug dodao kako se prorjeđivanje radnih članova kraljevske obitelji treba obaviti kako treba jer su u pitanju djeca.

Princeza Mary i princ Frederik danski su prijestolonasljednici
Profimedia 

Poljuljani odnos dvoje braće sada je postao još gori, a još je od ranije poznato da se dvije šogorice danske prijestolonasljednice, princeze Mary, i princeze Marie, nikada nisu slagale. Također, nisu viđene zajedno od listopada 2019. godine.

'Nikad nisu bile istinski bliske. Povremeno se činilo da su se zbližile, no zapravo nikad nisu ništa radile zajedno, bilo privatno, bilo općenito. Vode drukčije živote', rekao je jednom izvor blizak kraljevskoj obitelji.